Gelişen teknoloji ve insan gücüne ihtiyacı azaltan ziraat araçlarının üretilmesine rağmen, karasaban engebeli arazilerde çiftçilerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Tarımsal üretim imkanlarının artması neticesinde neredeyse unutulmaya yüz tutan geleneksel tarım araçları, engebeli arazilerde çiftçilerin imdadına yetişiyor.

Asırlardır sürdürülen klasik tarım yöntemlerinin vazgeçilmez aracı olan karasaban, Kahramanmaraşlı çiftçilerin günümüzde de engebeli arazilerini sürerken en önemli yardımcısı olma özelliğini taşıyor.

KARASABANLA SARP YAMAÇLARI SÜREN ÇİFTÇİLER ORGANİK ÜZÜM YETİŞTİRİYORLAR
2/B’den satın alına araziler atıl bırakılmıyor. Köylüler, zor koşullara boyun eğip toprağı verimsiz bırakmak yerine, öküze bağladıkları kara sabanla sürdükleri tarlalarında organik tarım yapıyor, ürettikleri kalite düzeyi yüksek üzümle, sektörün taleplerine cevap veriyor.

Tarım araçlarının giremediği alanlarda karasaban devreye giriyor. Kahramanmaraş'ın yaklaşık 50 kırsal mahallesinde, gelişen teknolojiye rağmen karabasan çiftçilerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Onikişubat ilçesine bağlı Kaletepe, Kertmen, Beşen ve kırsalda yer alan diğer bölgelerde traktörün giremediği alanlarda karasaban devreye sokularak, zorlu şartlarda tarım yapılıyor. Bölge çiftçilerinin reşat altın diye nitelendirdikleri öküzlerle yapılan tarımda, karasaban tekniği kullanılıyor. 2 bin 100 rakımlı Kaletepe’de yaklaşık 500 dekarlık arazide yer alan üzüm bağlarının sürümü için yoğun mesai başladı.

Sabahın erken saatlerinde Ramazan ayında sıcağa rağmen oruç tutarak karasabanın peşinde koşan çiftçiler, bu usulün daha verimli ve bağ çubuklarının diplerine kadar sürüm imkanın olduğunu ifade ettiler.

(Kaynak: Kanal Maraş)