Dünyanın en mutlu ülkeler arasında sayılan, işsizlik oranının en düşük olduğu ülke İsviçre korona aşısının zorunlu olup olmayacağı konusunda referanduma gidiyor.

8 milyonluk ülkede 4.5 milyon silah olmasına rağmen dünyada en düşük suç oranına sahip olan İsviçre'de halk onaylamadığı bir kanunu 50 bin imza toplayarak referanduma taşıyarak değiştirebiliyor.

İsviçre Özgürlük Hareketi (MLS) adlı girişim tarafından başlatılan korona aşısının zorunlu olup olmayacağı konusundaki kampanyada halk oylamasına gidilmesi için 125 bin imza toplandı.

Başbakanlık, imza kampanyasını onayladı, ancak referandumun ne zaman yapılacağını açıklamadı. Oylamadan olumlu sonuç çıkarsa korona aşısı ve diğerlerinin zorunlu olması engellenecek.

Euronews'te yer alan habere göre; MLS tarafından başlatılan girişimde "her bireyin vücuduna neyin enjekte edilip edilmemesi gerektiğine karar verme hakkına sahip olduğu" kaydedildi.

Zorunlu aşıların yasaklanmasını isteyen girişim, “ilgili kişinin aşıyı reddettiği için cezalandırılmaması; sosyal veya mesleki dezavantajlara maruz kalmaması gerektiğini” dile getiriyor.

KASIM AYINDADA REFERANDUMA GİDİLMİŞTİ

Ülkede geçtiğimiz kasım ayında iç mekanlarda aşı sertifikası gösterme zorunluluğunun iptali için referanduma gidildi. Oy kullananların yüzde 62'si uygulamanın devam etmesini istediğini kaydetti.

İsviçre yönetiminin korona aşılarını zorunlu hale getirme planı bulunmuyor. Salgın hastalıklarla ilgili mevcut yasa, kantonların yalnızca “risk altındaki gruplar için ciddi bir tehlikenin tespit edilmesi koşuluyla” zorunlu aşıların uygulamasına izin veriyor.

Avusturya, korona aşısını zorunlu hale getirdi ve reddedenlere ağır para cezaları verileceğini açıkladı.

Almanya da aşılamanın zorunlu olup olmayacağı konusunda parlamento oylaması yapma hazırlığında.