İstanbul seçimlerine ilişkin düğümün önümüzdeki hafta çözülmesi bekleniyor. Bu süreçte AK Parti’yi seçimin iptali yönünde umutlandıran iki karar olduğu ortaya çıktı. AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 1999 tarihli sandık kurulu başkanları ve üyelerine yönelik kararı ile CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ittifak yasasının iptal edilmesi başvurusunun reddedilmesi kararlarından yola çıkarak İstanbul seçimlerinin iptal edilmesini bekliyor.

KARAR 3 MAYIS'TA

YSK; AK Parti ile MHP’nin olağanüstü itiraz başvuruları çerçevesinde kısıtlı seçmenler, memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında ilçe seçim kurullarından araştırma yapmalarını istedi. Alınan bilgilere göre, söz konusu bilgilerin 29-30 Nisan tarihlerinde kurula ulaşması bekleniyor. Kurul bu bilgilerle yapacağı değerlendirmelerin ardından, en geç 3 Mayıs Cuma günü İstanbul seçimleriyle ilgili nihai kararını verecek.

AK Parti, özellikle kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanlarına ilişkin itirazına dayalı olarak YSK’dan “iptal kararı” bekliyor. Partinin beklentisinin ardında biri YSK’ya, biri AYM’ye ait iki karar var. AK Parti YSK’nın genel ve yerel seçimlerin birlikte yapıldığı 18 Nisan 1999 seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarının tarafsızlığıyla ilgili verdiği ilke kararı ile AYM’nin, CHP’nin ittifaklara imkan tanıyan yasal düzenlemeye ilişkin iptal başvurusunu reddetme kararına güveniyor.

AK Parti kurmayları, söz konusu YSK kararını, memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri nedeniyle seçimin iptal edilmesi gerektiği tezine dayanak olarak gösteriyor.

YSK bu kararı 18 Nisan 1999 seçimleri öncesinde, bir ilçe seçim kurulunun “sakıncalı görülen bazı sandık kurulu başkan ve üyelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceği”ne ilişkin başvurusu üzerine almıştı. YSK’nın ilke kararında “Seçim hizmetlerinin düzenli ve sağlıklı yürütülebilmesi için sandık kurulu başkan ve üyelerinin tarafsız kimselerden oluşması gerekmektedir.

Tarafsızlıkları hakkında kuşku duyulan kişilerin başkanlık ettikleri sandıklarla ilgili olarak ileride siyasi partilerce yapılacak itirazlar üzerine, bu bölgelerdeki seçimlerin iptaline sebebiyet vereceklerinden, güvenlik kuvvetlerince tarafsızlıkları konusunda ciddi endişleri olduğu yolunda bildirilen sandık kurulu başkanlarının tarafsız kişilerle değiştirilmesine karar verilmesi gerekmektedir” deniliyor. 

AK Parti, 31 Mart seçimleriyle ilgili “usulsüzlük” tezini AYM’nin verdiği kararın güçlendirdiği görüşünde. CHP; genel seçimlerde ittifaka imkan tanıyan yasa değişikliğinde sandık kurullarının oluşumunu düzenleyen maddesinin iptali istemiş, AYM reddetmişti.

Parti kurmayları Milliyet’e “AYM bu kararıyla ‘devlet memurunun kamu görevlisi olması tarafsızlık ilkesine aykırı olmadığından, yasada bir isabetsizlik yoktur’ dedi. Yasadaki hüküm doğrultusunda, sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olması zorunluluğunun altını çizdi” değerlendirmesini yaptı. AK Parti kurmayları, seçimde İstanbul’da pek çok sandık kurulunun başkanlığının kamu görevlisi olmayanlara teslim edildiğini belirtiyor.

'SEÇİM YOLSUZLUĞUDUR'

AK Parti’nin YSK temsilcisi, Isparta milletvekili Recep Özel de, twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda “Vay, vay, vay CHP’nin hissedarı olduğu İş Bankası çalışanları yoğun şekilde bir ilçe seçim kurulu tarafından kamu görevlisi olmadıkları halde resmi sandık başkanı ve üyesi olarak atanmış. Bu açıkça seçim yolsuzluğudur” ifadelerini kullandı. 

Özel dün de “Şu sayılara iyi bakalım. Mülki idareden gelen kamu görevlisi sayısı 134 bin 351. Bunun 39 bin 648’ini görevlendirip, 94 bin 703 kişi görev beklerken, 19 bin 623 kamu görevlisi olmayan kişilerin görevlendirilmesini 298 sayılı yasanın 23. Maddesi’nin son fıkrasına sığınarak hiç kimse izah edemez” dedi. 

Özel, “Niye seçim takvimi içinde itiraz etmediniz” yönündeki tepkilere ise “YSK’nın kararları gereğince sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesi, siyasi partilere ne oy verme günü öncesi ne sonrası verilmiyor!....” karşılığını verdi.

Kaynak: MİLLİYET