Genetik hastalığı nedeniyle yüzde 95 görme kaybı yaşayan 18 yaşındaki Bahu Bike Demir'in dünyası üniversiteye adım atmasıyla aydınlandı.
Genetik hastalığı nedeniyle yüzde 95 görme kaybı yaşayan 18 yaşındaki Bahu Bike Demir'in dünyası üniversiteye adım atmasıyla aydınlandı. Orta ve lise öğrenimini tamamladığı küçük dünyasından ilk kez üniversite eğitimi için çıkan Demir, kendi başına hareket etmekte zorlansa da engelsiz yaşıyor.

Görme engelli Bahu Bike Demir, 9 yaşından itibaren gözlerinde problem  yaşamaya başladı. Tetkiklerde stargardt hastalığı tanısı konulan Demir, zamanla  görme yeteneğinin büyük bölümünü kaybetti.

Orta kısımı tamamen kapalı olan gözlerini yukarı, aşağı, sağa ve sola  çevirerek yüzde 5-10 arasında görmeyi başarabilen Demir'in, genetik hastalık  olması nedeniyle 11 yaşındaki erkek kardeşi de kendisi gibi aynı sorunu yaşıyor.

Demir'in görme yeteneğini geri kazanabilmesi, kök hücre nakliyle  ilgili bilimsel gelişmelere bağlı.
Bildiği bir ortamda ortaokul ve lise eğitimini tamamlayan Demir, bu  yıl İngilizce hazırlık sınıfına devam ettiği üniversitede ise hayata  hazırlanmasında önemli bir dönüm noktası yaşıyor. Sabah 06.00'da kalkıp 2 saatlik  yolculuğun ardından okuluna gidebilen, günde 4 saatini otobüste geçiren Demir,  üniversiteyle beraber küçük dünyasından çıkarak, geleceğe umutla bakıyor.

Kardeşi de aynı sorunu yaşıyor

AA muhabirinin soruları yanıtlayan Bahu Bike Demir, 9 yaşından  itibaren görme kayıpları yaşamaya başladığını, bir objeye bakarken gözlerini  sağa, sola, yukarı ve aşağıya hareket ettirerek görmeye çalıştığını söyledi.

İki gözünün toplamda yüzde 5-10 arasında gördüğünü ifade eden Demir,  gözlük dürbün tarzı ürünler de kullanamadığını, hastalığının bir tedavisinin  olmadığını kaydetti.

Demir, genetik bir sağlık sorunu olduğu için 11 yaşındaki erkek  kardeşinde de 9 yaşından itibaren aynı şekilde görme kayıpları başladığını  anlattı.

Eğitim hayatına normal öğrencilerin okullarında devam ettiğini, görme  engellilerin kullandığı Braille alfabesini öğrenmediğini dile getiren Demir,  şöyle devam etti:

"Bilgi Üniversitesi İngilizce Halkla İlişkiler Bölümü hazırlık  sınıfında okuyorum. Hayatım zor ama güzel. Bazen çok bunaldığımı hissettiğim  zamanlar oluyor. Üniversitenin hazırlık döneminde çok daraldığımı hissettim.  Lisedeyken servise binip okula gidiyordum.Tanığım bir ortamdı. Sınıfım  değişmiyordu. Aynı ortam ve herkes beni tanıyordu. Üniversite sınavlarına  hazırlanırken de kendimi kapatmıştım. İlk defa böyle bir ortama giriyorum.  Derslerime çok fazla zaman ayırmam gerekiyor. Ders konusunda çok üzülüyorum ama  asla pes etmiyorum. Tabletten çalışıyorum. Büyüterek okuyorum ve çok yavaş  sürüyor. Arkadaşlarım yardımcı oluyor. Kapalı bir ortamdan üniversiteye gelince,  ilk kez bu kadar açılınca zorlandım. Taşa çarpmış gibi hissettim açıkçası. Şu an  toparladım. Son bir aydır gerçekten iyiyim. İlk defa bağımsız oldum."

"Sıradan görünmeye çalışıyorum"

Bahu Bike Demir, toplu taşıma araçlarıyla okula gelirken kendisini en  çok zorlayan şeyin insanların yargısı olduğunu belirterek, "Telefonu kullanırken  çok yakın bakınca etrafımdakilerin dikkatini çekiyorum. Amcalar, teyzeler 'Kızım  uzaktan baksana, gözlerini bozacaksın.' diye uyarıyorlar. Gözüm bozuk, gözlüğümü  unuttum tarzında bir şeyler söylüyorum. " dedi.

Görme engelli olmasına rağmen sıradan görünmeye çalıştığını dile  getiren Demir, "Görme problemimden dolayı çok fazla dikkat çekmek istemiyorum.  İnsanlar beni olduğum için sevmeliler. Beni tanıyanların yanında çok rahatım ama  bazen kendime söz geçiremediğim durumlar oluyor. Kendimi üzüyorum. Kimsenin bana  gelip de 'Bahu niye böylesin' dediği yok ama insanlar bana üzülsün, acısın  istemiyorum. Normal yaşamak için çok daha fazla çaba sarf ediyor olabilirim ama  acınacak durumda değilim, bizler acınacak durumda değiliz. Elimden geldiğimce  kendim ve geleceğim için çaba göstermeye çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Üniversite sınavında ilk kez tablet kullanıldı

Bahu Bike Demir, kendisini en çok rahatlatan şey olan müzik ve dansla  ilgilenip bir enstrüman çalmayı öğrenmek istediğini belirterek, "Ne olursa olsun  müzikle uğraşmak istiyorum. Hayatımda verdiğim tek doğru karar bu. Müzik eğitimi  almadım ama almayı istiyorum. Hayatımı yarış atı gibi koşturarak, diğer  arkadaşlarıma yetişmeye çalışarak geçirmek istemiyorum.  Ben mutlu olduğum bir  şeyi yapmak istiyorum." dedi.

Üniversite sınavına tabletle giren ilk öğrenci olduğunu anlatan Demir,  kamera ve ses kayıt cihazı ile üç öğretmen eşliğinde girdiği sınavda, tablete  yüklenen soruları büyüterek okuyarak cevaplarını söylediğini, yanındaki  görevlinin de kağıda geçirdiğini kaydetti.

Küçük çapta yazılar da yazdığı ifade eden Demir, "Koreli müzik  grubuyla ilgi yazılar yazıyorum. İleride kitap yazma hayalim var. Yaptığım her  şeyde en azından az görenlere yönelik bir şeyler yapmak istiyorum. İnsanlar,  'Evet bu hayatta bizimle beraber yaşayan az görenler de var.' demeli ve bunu  bilmeli. Otobüse binerken birine 'Gelen otobüs hangisi' diye sormadan  binebilmeliyim. Otobüsün rengi gideceği yere göre olabilir. Kimseye ihtiyacım  olmadan yaşayabilmeliyim."
Kaynak: AA