Kahramanmaraş'ta yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren ve son dönemlerdeki belediyenin uygulamaları nedeniyle sıkıntılı günler yaşamaya başlayan Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı Esnafı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'u 'sıkıntılarını' dinlemeye davet eti.

 

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin Uzunoluk-Şekerdere-Atatürk Meydanı üçgeninde bulunan Ulucami Tünel Kavşağı'na yapacağı alt-üst geçit çalışmaları hızla devam ediyor. Yol düzenleme çalışmaları nedeniyle Tarihi Kahramanmaraş Kalesi'nin tehlike altında olduğu fikri ortaya atılırken, yapılan çalışmalarda kalenin zarar görmesi de gündeme geldi. Ağır kış şartlarından çıkılması nedeniyle kalenin yapısı itibariyle tehlike altında kaldığı fikri ile birlikte, hiç bir tedbir alınmadığı da gözleniyor.

 

Kahramanmaraş Kalesi, Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstünde yer alıyor. Günümüze değin birçok onarım geçiren kalenin MÖ 1. Yüzyıl - MS 2. Yüzyıl arasında yapılmış olacağı düşünülüyor. 150x75 metre boyutlarında dikdörtgene yakın planlı olan Kahramanmaraş Kalesi; Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü duvarların bir bölümünü ve üç burcu onartıldı. Bunlardan biri kalenin eski giriş kapısı oldu.

 

Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştan yapılan Kahramanmaraş Kalesi'nde; yarıdan çoğu yıkılmış iç duvarlarda iç kapı koridoru ile kapı söve yerleri onarıldı. Burcun güney yüzünde sivri kemerli, çiftkanatlı kapı yer alıyor. Ahşap kapı kanatları, kalın saç kaplanarak iri başlı çivilerle perçinlendi. Burcunun doğusu mazgal delikli olan Kale'nin içten haç planlı burç, haçın uzun kolu üstündeki başka bir kapıyla açılyor. Kale surlarının içi park olarak düzenlendi. Açık çay bahçeleri, çocuk parkı ve dinlenme mekanları bulunuyor. 

 

Tarihi 4 bin yıllık bir sürece dayandırılan Kahramanmaraş Kalesi'nin bugünlerde yapımı devam eden kavşak düzenleme çalışmaları nedeniyle tehdit altında olduğu ortaya atıldı. Yapılan kazı çalışmaları sırasındaki titreşimler nedeniyle Kale'de kayma olabileceği öne sürülürken; yetkililerin bu konuda bir tedbir alıp alınmadığı ise bilinmiyor.

 

Bu arada Kanal Maraş olarak, Kahramanmaraş Rıdvan Hoca Yeraltı Çarşısı Esnafı'nın konuyla ilgili görüşlerini aldık.