BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bilim insanları, ormanların hızla yok edilmesi ve biyoçeşitliliğin azalması sonucu yeni ölümcül salgınların ortaya çıkabileceği uyarısını yapıyor.

Bilim insanları bu uyarıyı, gelecek ay New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde de dünya liderlerine de yapacak ve çevrenin yok edilmesi ile korona virüs salgını gibi yeni salgınların doğrudan bağlantılı olduğuna dair kanıtlar sunacak.

Ormanların hızla yok edilmesi, tarım alanlarının kontrolsüz şekilde genişletilmesi, uzak bölgelere madenler inşa edilmesi, vahşi hayvanların gıda, geleneksel tıp veya egzotik ev hayvanları olarak istismar edilmeleri, hastalıkların vahşi yaşamdan insanlara doğrudan geçişi için 'kusursuz fırtına' rolü üstleniyor.

YENİ SALGININ ORTAYA ÇIKABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR

Yeni ortaya çıkan hastalıkların hemen hemen üçte birinin, toprak alanlarının kullanımındaki değişikliklerden kaynaklandığı iddia ediliyor. Bunun sonucunda da bilim insanları, her yıl dünya nüfusunu etkileyecek beş ya da altı yeni salgının ortaya çıkabileceğini söylüyor.

“DÜNYANIN BİR UCUNA HIZLA YAYILIYOR”

Geçmişte birçok yeni hastalığın neden olduğunu salgınlar belli bir alanda kalıyordu. Ama ucuz havayolu taşımacılığı bu durumu değiştirdi.

Hastalıklar, bilim insanları ne olup bittiğini anlayana kadar dünyanın bir ucunda görülebiliyor. Cambridge Üniversitesi veterinerlik bölümü başkanı Prof. James Wood şu yorumu yapıyor:

"Yeni bir hastalığın yayılması salgında çok önemli bir diğer mesele. Domuz gribi salgınında düşünün. Ne olduğunu anlayana kadar bu virüsü birkaç defa dünyanın birçok yerine taşıdık. Küresel bağlantılar korona virüsün yeryüzünün yaklaşık her köşesine bulaşmasına neden oldu ve olmaya devam ediyor"