Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, hukuka aykırı dinleme yapıldığı iddiasıyla 6 emniyet mensubu hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. 

 

Başsavcı Çiçekli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bazı yayın ve basın organlarında Erzurum merkezli yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin Erzurum İstihbarat Şubesi eski Müdürü ile dört emniyet amiri hakkında operasyon yapıldığı şeklindeki haberler nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

 

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI

 

Başsavcı Çiçekli, daha önce kamuoyuna yansıdığı üzere; muhtelif illerin yanı sıra Erzurum ilinde de emniyet müdürlüğüne bağlı bazı kamu görevlilerince hukuka aykırı dinlemeler yapıldığı iddia edildiğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti:

 

 

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca "Haberleşmenin gizliliğini ihlal, Kişisel verilerin kaydedilmesi, Kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, Suç uydurma ve Suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçları ile ilgili soruşturmaya başlanılmıştır. Yapılan soruşturma neticesinde, 21 şüpheli içerisinden elde edilen delil durumuna göre Erzurum, Ankara, İstanbul, Bolu, Düzce ve Kahramanmaraş illerinde görev yapan toplam 6 emniyet mensubu hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Konu hakkındaki soruşturmaya devam edilmektedir.”

 

4 POLİS ADLİYEYE SEVKEDİLDİ

 

‘Yasa dışı dinleme’ operasyonu kapsamında gözaltına alınan Erzurum Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü ile 4 amir rütbesindeki polis, adliyeye sevk edildi. 

 

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde 2010- 2013 yılları arasında görev yapan, aralarında İstihbarat Şube Müdürü Hurşit U.'ın da bulunduğu 21 kişi hakkında 'yasa dışı dinleme' soruşturması kapsamında işlem başlatıldı. Soruşturma kapmasında Hurşit U. Kahramanmaraş'ta, emniyet amirleri Yücel B. Düzce'de, Serdar D. İstanbul'da, Aslan K. Ankara'da ve Soysal A., Bolu'da gözaltına alınarak dün gece saatlerinde Erzurum'a getirildi.

 

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın geçen Mayıs ayında yürüttüğü soruşturma kapsamında Emniyet İstihbarat eski Şube Müdürlüğü personeline 'yasa dışı dinleme' kapsamında dün operasyonu yapıldı. Eş zamanlı olarak bugün yapılan operasyonda, gözaltına alınan İstihbarat eski Şube Müdürü Hurşit U. ve 4 amir gözaltına alındı.

 

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2'si emniyet amiri olan 7 kişi de yine soruşturma kapsamında dün Emniyet'e ifadeleri alınmak için davet edildi. Geri kalan 9 kişiden 7'sinin yine başka illerde, 1'inin de yurt dışında olduğu öğrenildi. 1 kişinin ise nerede olduğunun henüz tespit edilemediği belirtildi.

 

Gözaltında geceyi Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesinde geçiren İstihbarat eski Şube Müdürü Hurşit U. ve 4 amir, bugün adliyeye sevk edildi. KOM Şubede susma haklarını kullanan 5 polisin Cumhuriyet Savcısı Volkan Kavukcu’ya ifade verecekleri öğrenildi.

 

 

Gözaltı kararı verilen 19 kişinin avukatı Hakan Dışkeser, "İstibari dinlemelerle ilgili aslında uydurulan 'yasa dışı' dinleme olarak kamuoyunun bildiği bir soruşturma dosyası. 2010- 2013 yılları arasında istihbarat şubede çalışan müdür, müdür yardımcısı, emniyet amiri ve polis memurlarından oluşan toplam 21 kişilik bir liste vardı. 19 kişinin vekaleti var. Diğer 2 kişiden biri resmi görevli olarak yurt dışında. Şu an itibari ile 5 müvekkilimiz hakkında gözaltı kararı var. Erzurum'da görev yapan 7 kişi hakkında ise talimatla ifadesi alınması kararı verildi. Mevcut dosyada somut bir delil yok. Tamamen mahkeme kararı ile yapılmış istihbari dinlemelere yönelik bir çalışma. 5'inci ay sonu itibari ile başlamış bir adli süreç” dedi.