İstanbul Başsavcılığınca 17-25 Aralık dosyalarını hazırlayan eski polis müdürleri ile ABD savcısı arasında köstebeklik yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz ile ilgili çok çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Topuz'un 1994 yılından beri Başkonsolosluk'ta görevli olduğu öğrenilirken, cep telefonu ile iletişime girdiği isimler mercek altına alındı. 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'casusluk' ve 'Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından tutuklanan Metin Topuz 21 yıllık sırrı deşifre oldu. Bağlantıları dikkati çekiyor. O dönemlerde emniyette görev yapan gazeteciler Topuz ile ilgili çok çarpıcı fotoğraflar paylaştı. 

OPERASYONLARA KATILIRDI

A haber muhabiri Emrullah Erdinç, Metin Topuz'un 1994 yılından beri ABD ile ilişkili olduğunu fotoğraflarla gözler önüne serdi.Topuz'un ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) mensubuymuş gibi operasyonlara katıldığı ortaya çıktı.

ABD ADINA DİNLEME YAPARDI

Gazeteci Burak Ersemiz de Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin fitilini ateşleyen adam olarak gösterilen konsolosluk görevlisi Metin Topuz’un geçmişine dair  sosyal medya hesabında önemli bir paylaşım yaptı.Ersemiz, vize krizine neden olduğu ileri sürülen ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un 1990'lı yıllardan 2000'li yılların başına kadar İstanbul Narkotik Şube bünyesinde bulunan teknik takip biriminde DEA için ayrılan özel odada Amerikalılar adına dinlemelere katıldığını dile getirdi. Topuz’un polisler tarafından yakından tanınan bir isim olduğunu belirten Ersemiz, kişisel Facebook hesabından şu ifadeleri kullandı:

UYUŞTURUCU KILIFI ALTINDA

“Gazetecilere bile vize işlerinde yardımcı olurdu. Mecidiyeköy'de bulunan ek hizmet binasının dokuzuncu katında gayrettepe PTT’den çekilen kablolarla dinleme yapılıyordu. O zamanki sistem konsolosluk görevlileri tarafından kurulmuştu ilk bakışta uyuşturucu operasyonları için kullanılıyor gözüküyordu ancak sistem herkesin dinlenmesine müsaade ediyordu. Aynı dönemde söz konusu binanın girişine de Amerikalılar tarafından x ray kapısı hediye edilmişti.”

Gazeteci Önder Şuşoğlu da ABD ile Türkiye arasında vize krizine neden olan Metin Topuz'un 1996 yılında İstanbul'da katıldığı ve 750 kg uyuşturucunun ele geçirildiği Hurşit Han operasyonunda çekilen fotoğrafını paylaştı. 

Fotoğrafta  Metin Topuz DEA yeleği ile ele geçirilen uyuşturucuların başında duruyor. Yanında da dönemin narkatik ve İnterpol şube müdürüleri, gazeteciler ve görevli polisler var. 

[HURŞİT HAN OPERASYONU NEDİR?

Pakistan'dan Türkiye'ye 750 kilogram bazmorfin getirdikleri iddiasıyla uyuşturucu Kaçakçısı Hurşit Han'ın da aralarında bulunduğu 15 kişi uyuşturucu ile birlikte yakalandı.Sanıkların 9'u 6 yıl 8 ay ile 30 yıl 8 ay arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklardan Hurşit Han ve Şükrü Han'ın, 1995 yılının Temmuz ayında Pakistan uyruklu Hacı İbrahim ile Türkiye'ye İran üzerinden bazmorfin getirmek için anlaşmışı, taşıma işini de TIR şirketi bulunan Şevket, Şükrü ve İdris Çağırtekin'in kilogramı 700 mark karşılığında üstlenmişti. Sakarya'daki çiftlik evine getirilmesi planlanan TIR, Horasan'da yakalanmıştı.]

KAÇAKLARIN İLK DURAĞI

Savcılık Topuz'un dosyasını incelerken yeni bir bilgiye daha ulaştı.Topuz, 17-25 Aralık kumpasını tezgahladıkları gerekçesiyle tutuklanan emniyetçi Yakup Saygılı, Mahir Çakallı, Nazmi Ardıç ve Mehmet Akif Üner'le bağlantılı çıktı. Yine firari savcı Zekeriya Öz ile irtibatı vardı. Akşam'ın haberine göre: Kumpas dosyalarının kayıtlarının ABD'ye uçurulmasına aracılık eden Topuz, FETÖ'cü şüphelilerin de uğrak noktası çıktı. Firar etmek isteyen şüphelilerin vize için Topuz'a başvurduğu tespit edildi. Topuz, ABD'ye kaçan FETÖ'cülerle yakından ilgilendiği belirlendi. Topuz'un dosyasının derinleştiren savcılık, örgütle başka ne şekilde irtibatının olduğu hususlarını araştırıyor.

KUMPASÇILARLA GEZMİŞ

Topuz tutuklu eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı için "Makamında birçok kez ziyaret ettim" demiş, aynı zamanda eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'yla bir çok defa yurtdışına gittiklerini anlatmıştı. ABD Başkonsolosluğunda ikinci gözaltı kararı daha olduğu yönündeki iddiaların ardından yeni bir gelişme yaşandı.17-25 Aralık  darbe girişimini tezgahlayan Fethullahçı polis müdürleri ve kaçak savcı Zekeriya Öz ile irtibatı belirlenen ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile İstanbul'da gözaltına alındı.

İSTANBUL SALDIRILARINDA GÖRÜŞTÜ

ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un kritik bir El Kaide üyesiyle irtibatı çıktı. Topuz'un, Kasım 2003'te İstanbul'da HSBC, İngiliz konsolosluğu ve sinagoga yapılan saldırıyla bağlantılı gözaltına alınan A.B. ile telefon görüşmesi tespit edildi.

ZEKERİYA ÖZ'DEN KOPMAMIŞ

FETÖ'cülerle irtibat kuran Başkonsolosluk'ta görevli Metin Topuz'un, 17-25 Aralık öncesi firari savcı Zekeriya Öz'ün odasında kurulu Başsavcılık adına kayıtlı telefonu ve Zekeriya Öz'ün oğlunu aradığı da tespit edildi.

Topuz'un 'Murat Adanur' adı altında ABD Başkonsolosluğu'na bağlı telefon hattı kullanıldığı belirlendi. Bu numaranın 2012-2014 yılında iletişime geçtiği kişiler savcılık tarafından mercek altına alındı. Numaranın, 17-25 Aralık darbe girişimi öncesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı adına kayıtlı bir telefon ile yoğun irtibatı tespit edildi. Başsavcılığa kayıtlı telefon hattının firari savcı Zekeriya Öz'ün odasındaki telefon olduğu belirlendi. Topuz'un, Öz'ün kullandığı telefon hattıyla 23 Eylül 2013 ve 4 Ekim 2013 tarihleri arasında yaklaşık 29 dakika konuşma gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı.

17-25'TE TELEFON SUSMAMIŞ

Topuz'un 17-25 Aralık soruşturmasında dinlemeleri yapan teknik birim sorumluları İbrahim Şener ve Arif İbiş'le irtibatının tespit edildiği ortaya çıktı. Kararda Topuz'un başkası adına kayıtlı telefon hattıyla sahte delil ve ses kayıtlarının yurt dışına çıkarılmasında FETÖ mensupları ile irtibatlı olduğuna dikkat çekilirken, Yakup Saygılı, İbrahim Şener gibi polis şefleriyle ABD'de Narkotik dosyasıyla ilgili Washintgon'da bir savcı ile görüştükleri ifade edildi. Topuz savcılık ifadesinde, görüşmelerinin işle alakalı olduğu savunmasında bulundu.

15 TEMMUZ'DA ADI VAR

Metin Topuz'un irtibatlı olduğu FETÖ'cü polis şefleri dışında 15 Temmuz darbe girişimine katılmaktan tutuklu eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Albay Gürcan Secan ile darbe toplantılarına katılan İstanbul İl Jandarma Komuan Yardımcısı Yarbay Oktay Akkaya ile de irtibatı belirlendi. Topuz'un ayrıca darbe girişimi sırasında Ankara'da 'Darbeye direnen herkesin vurulması ve silahların teslim edilmemesi' gibi alimatları veren Zeki Taşkın ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiği tespit edildi. Topuz'un telefon kayıtlarını merceğe alan savcılık FETÖ ile iltisaklı olmaları nedeniyle soruşturma geçiren 121 kişi ile yoğun iletişim kaydının bulunduğunu belirledi.