Geçtiğimiz gün Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde peş peşe gerçekleşen 5 ve 4,6 büyüklüğündeki depremler ve ardından gelişen 90 artçı sarsıntı Balıkesirlileri tedirgin ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Balıkesir İl Temsilci Yardımcısı Aysun Aykan, yaşanan depremlerin ardından Balıkesir'deki deprem riskine dikkat çekti. Aykan, ''Bin yılda bir kırılması gereken Balıkesir-Gökçeyazı fay segmenti, 2 bin yıldır kırılmamış. Her an kırılabilir'' dedi.

Balıkesir bölgesinin deprem tehlikesinin İstanbul'dan daha yüksek olduğunu söyleyen Aykan, ''Deprem başta Balıkesir kent merkezi ve ilçeleri olmak üzere komşu illerin tamamında hissedilmiştir. Balıkesir (Altıeylül) depremleri Gelenbe Fay Zonu ile Simav Fay Zonu'nun kesişim bölgesine yakın bir yerde oldu. Büyüklükleri 5 ve 4.6 olan depremlerden sonra büyüklükleri 0.8 ile 3.5 arasında değişen 90 deprem oldu ve olmaya devam ediyor. Depremler Gelenbe Fay Zonu'nun kuzey ucunda İkizcetepeler Barajı'nın güney-güneybatısında yoğunlaşmaktadır. Yaklaşık 25 kilometre kuzeyinde Balıkesir Fay Zonu geçmektedir'' dedi.

Aykan, 1999 Körfez depreminin ardından geçen 20 yıllık süreçte konuşulan ve beklenen olası Marmara depreminin adresi İstanbul olarak tahmin edilirken tahminlerin tam tersi olarak Balıkesir'in deprem riskinin daha fazla olduğunu dile getirdi. Aykan, ''Balıkesir bölgesi deprem tehlikesi, deprem aktivitesi oldukça yüksek bir bölgedir. İstanbul merkezinde diri fay olmamasından ve en yakın diri faya uzaklığının Marmara Denizi içerisinden geçen yaklaşık 20 km mesafede olmasından dolayı Balıkesir'in deprem tehlikesi İstanbul'dan daha yüksektir diyebiliriz. Balıkesir il ve ilçeleri, dünyanın sismik yönden en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır. Bu nedenle tarihsel/aletsel dönemlerde kentin birçok depremde yıkıldığı can ve mal kayıplarının yaşandığı bilinmektedir ve bu depremlere baktığımız zaman da deprem tehlikesinin yüksek olduğunu açıkça görüyoruz. Balıkesir ve ilçeleri ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul, Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde beklediğimiz 7'nin üzerindeki depremden etkilenecektir. Özellikle tarihsel dönemde 1776 yılında Marmara Denizi'nde olmuş olan deprem, Avusturya'dan, İtalya'dan Avrupa'dan hissedilmiş olup, tüm Marmara bölgesinde tahribat oluşturmuştur'' dedi.

KAYNAK: İHA