Son günlerde kamuoyunda gündem olan baca gazı filtreleme sistemi olmayan termik santrallerle ilgili tartışmaya Mahir Ünal’dan açıklama geldi.

Bir dizi incelemeler ve program için Kahramanmaraş’a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Türkiye’nin önemli elektrik ihtiyacını karşılayan Elbistan-Afşin Termik Santralindeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

GEREKLİ ŞARTLAR SAĞLANMAZ İSE TERMİK KAPATILACAK

Mahir Ünal, "Türkiye’nin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Elbistan-Afşin Termik Santrali, gerekli tedbirler alınmazsa kapatılacak. Peki TBMM’ye verilen önerge ile süre uzatımı engellenen ve kapatılmaması için istenen gerekli tedbirler neler? 

1- Hızlı bir şekilde kül filtrelerinin ve kül tutan filtrelerin tamamlanması.

2- Ateşleme fueloille yapıldığı için çok ciddi bir hava kirliliği oluşturuyor. Bu ateşlemenin fueloille değil de doğal gazla yapılması ve hızla doğal gaza geçilmesi .

3- Duman filtrelerinin de en kısa zamanda 6 ay içerisinde projelendirilmesi. Denetimlerini EUAŞ’ın yapacağı santralde bu tedbirler sağlanmadığı takdirde santral, Cumhurbaşkanının talimatı ile kapatılacak."

Mahir Ünal, yaptığı basın açıklamasında çevre ve araziler üzerine yağmur gibi yağan küllerin ve karbon monoksitin önemli bir tehdit oluşturduğunu, bu yüzden de gerekli tedbirlerin sağlanmadığı takdirde santralin kapatılacağını vurguladığı konuşmasında bir de görülmesi gereken bir gerçeğin altını çizdi. Termik Santrali kapatıldığı takdirde bundan 10 bin kişinin etkileneceğini ve işsiz kalacağını ifade eden Ünal, ''Devlete kaybının da 19 milyar 200 milyon olacağını söyledi. Kömürden elde edilen elektrik için devletin 19 milyar 200 milyonluk bir doğal gaz alımı yaparak, gaz alımı üzerinden de bu 19 milyar 200 milyonluk doğal gazın çevrim santrallerinde elektriğe dönüştürülmesi gerekiyor.'' dedi.