Vize alıp yurtdışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına vize uygulayan ülkelerin yetkilendirdiği aracı kuruluşların isimlerini kullanan dolandırıcılar vatandaşın hem parasını alıyor hem de bilgilerini ele geçirip üstüne bir de para alıyor.

Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlar internette ‘Almanya vize randevu’ kelimeleri kullanarak vize araması yaptığı an arama motorlarının ilk sırasında ‘reklam’ ibaresiyle onlarca sitenin duyurusu çıkıyor. Gerçekte bu sitelerden sadece bir tanesi Almanya’nın yetkilendirdiği aracı kuruluş. Fakat vatandışın bunu ayırt etmesi mümkün değil. Temsilciliklerin adını bile çağrıştıran internet sitelerine aldanan vatandaş bir tıkla kandırılıyor. Örneğin İtalya ve Almanya vizesi vermeyle yetkilendirilmiş kurum iDATA’nın adıyla bile arama yapsanız ilk sıralarda bu kuruluşun kendi sitesi çıkamıyor. Ancak farklı site uzantılarına sahip olan iDATA ismini çağrıştıran internet siteleri ard arda geliyor. Bununla da yetinmeyip siteler açıklamalarında ‘İData Almanya Vize Başvurusu’ ismini bile kullanabiliyor.

RANDEVU İÇİN SAHTE TARİH BİLE VERİYORLAR

Vize başvurusu sırasında TC Kimlik No’dan tutun da pasaporttaki tüm bilgileri isteyen bu siteler en son vize randevusu aşamasında vize ve hizmet bedeli olarak Euro veya TL bazında 200 TL ile 750 TL arasında bir miktar da para talep ediyor. Üstelik online ödemeler aracılığı ile bu paraları da alabiliyorlar. Bundan sonra dolandırıcılar bu bilgilerle gerçek site üzerinden başvuru yatırıp vize bedelini alıyorlar. Aradaki farkı da cebe atıyorlar. Bazıları da başvuru yapma zahmetine bile girmiyor. Vize için randevu tarihi alan vatandaş konsolosluğun yolunu tuttuğunda dolandırıldığının farkına varıyor. iData müşteri hizmetlerindeki kişilerle de konuştuğumuz da tek yetkilinin kendileri olduğunu, diğer sitelerin tüketicinin verdiği bilgilerle vize randevuları ve diğer işlemleri resmi site üzerinden gerçekleştirdiğini belirtiyor.


Hürriyet'in haberine göre, bazı ülkelere hizmet veren Vfs Global, As Vize, Bls International, Tls Contact ve Kosmos gibi firmaların da ismi taklit edilerek yine dolandırıcılar tarafından isimleri kullanılıyor.