Dünya medyası, Türk jetlerinin Suriye'deki DAEŞ mevzilerine yönelik hava operasyonunu “flaş gelişme” olarak duyurdu. İlk olarak AP ve Reuters'ın geçtiği haber, dünyanın saygın medya kuruluşları tarafından da paylaşıldı.


 
ASSOCIATED PRESS
AP, TRT'ye dayandırdığı haberinde, “Türk savaş uçakları, Suriye'de DAEŞ hedeflerini vurdu” ifadesini kullandı. Türk savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal etmediğinin belirtildiği haberde, operasyonun, DAEŞ militanlarının Suriye'den açtığı ateşle bir Türk askerini öldürmesinden bir gün sonra geldiği” vurgulandı. AP sonraki haberlerinde, Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya yer verdi. Diyarbakır Hava Üssü'nden kalkan F-16'ların, Kilis'te sınır hatta boyunca DAEŞ hedeflerini akıllı bombalarla vurduğu" aktarıldı.
 


REUTERS
Reuters ise bir Türk güvenlik yetkisine dayandırdığı haberi, “Türk savaş uçakları, Cuma günü erken saatlerde, sınırı geçmeden Suriye'deki dört DAEŞ hedefini vurdu” ifadesiyle geçti. Reuters da haberinde hava harekâtının bir askerin şehit edilmesinden bir gün sonra yapıldığını hatırlattı. 


 
AFP
Fransız Haber Ajansı, Başbakanlık'ın açıkmasını baz aldığı haberinde, “Türkiye jetleri, Cuma günü erken saatlerde ilk kez Suriye'deki DAEŞ cihatçılarını bombaladı” ifadesini kullandı. Haberde, harekâtın, DAEŞ'in 2013 yılında Irak ve Suriye'de alan kazanmaya başlamasından bu yana Türkiye tarafından düzenlenen ilk operasyon olduğu vurgulandı. 


 
BBC
İngiliz yayın kuruluşu BBC de operasyonu Başbakanlık'ın açıklamasının ardından duyurdu. "Türkiye hükümeti, Suriye'deki DAEŞ hedeflerini bombaladığını açıkladı" spotuyla geçtiği haberde BBC, önceki gün bir askerin hayatını kaybettiği DAEŞ saldırısına ve pazartesi günü yaşanan Suruç katliamına vurgu yaptı.

 

IŞİD'E HAVA OPERASYONU İNGİLİZ BASININDA

Türkiye'nin Suriye'de IŞİD hedeflerine ilk sınır ötesi hava operasyonu gerçekleştirmesi İngiliz basınında geniş yer buldu. 

 


İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian gazetesi, IŞİD tarafından düzenlenen bir operasyonda bir Türk askerin yaşamını yitirmesinin ardından, IŞID karşıtı koalisyonun İncirlik üssünün ABD güçleri tarafından kullanmasına ilk kez izin verildiğini yazdı. 

 


GUARDIAN “İLK SINIR ÖTESİ HAVA OPERASYONU”


Türkiye'nin Suriye'de IŞİD hedeflerine ilk sınır ötesi hava operasyonu gerçekleştirildiğini belirten Guardian, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin IŞID militanlarına karşı gerçekleştirdiği operasyona geniş yer vererek, Türkiye'nin üssün koalisyon tarafından kullanılmasını daha önce reddetmesine rağmen, Türk askerinin şehit düşmesiyle birlikte harekete geçtiğini yazdı. 

 


Gazete ayrıca Türkiye'nin hali hazırda 1 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacıyı barındırdığı ve Suriye ile sınırının 560 mil olduğunu hatırlattı. 


TIMES “TÜRK JETLERİ SURİYE'DEKİ İSLAM DEVLETİNE SAVAŞ AÇTI”


The Times gazetesi de, “Türk jetleri Suriye'deki İslam devletine savaş açtı” başlıklı haberinde, Türkiye jetlerinin Suriye'de IŞİD hedeflerine ilk kez sınır ötesi hava operasyonu gerçekleştirdiğini yazarak, üç adet F-16'nın Diyarbakır'dan havalanarak terör örgütüne karşı bir operasyon başlatıldığını, Havar sınırı yakınında üç menzilin hedef alındığını belirtti.

 


Gazete bunun IŞİD'e karşı gerçekleştirilen en geniş operasyon olduğun ifade etti.

 


OBAMA: “MÜTTEFİKLERLE YAKIN GÖRÜŞME İÇİNDEYİZ ”


İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, ABD Başkanı Obama'nın 16 ülkeden oluşan koalisyonun IŞİD'e karşı mücadele ettiğini hatırlatarak Obama ile yapılan geniş bir röportaja yer verdi. 

 


Suriye'ye yabancı savaşçı akışının durdurulmaya çalışıldığını ifade eden BBC, Obama'nın “Suriye'ye yabancı savaşçı akışını durdurmaya çalışıyoruz. Türkler, Ürdünlüler ve bölgede diğerleri ile birlikte yapmaya çalıştığımız şey, IŞİD'in faaliyet gösteremeyeceği bir platform oluşturmak” sözlerine yer verdi. 

 


BBC ayrıca, Obama'nın IŞİD'le mücadele konusunda müttefikleri ile yakın görüşmeler içinde olduklarını vurgulayarak, Obama'nın bu konuda ilerleme kaydedildiği, Suriye'de siyasi bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğu ve Esad'ın, Rusların ve İranlıların bunu anlamasını sağlamaya çalıştıklarını aksi takdirde Suriye'nin bölgeyi çok daha uzun ve kanlı bir çatışmaya iteceği uyarısının altını çizdi.

 

IŞİD'E HAVA OPERASYONU ALMAN BASININDA


Türkiye'nin Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik başlattığı hava operasyonu Alman basınında geniş yer aldı. Alman basını haberlerinde, Türkiye'nin Suruç katliamı sonrası IŞİD'e karşı operasyon kararı aldığını ve İncirlik Havaüssü'nün IŞİD'e karşı mücadelede kullanıma açtığını vurguladı. Alman radyo ve televizyonları da operasyonu ilk haber olarak verdi. 


FOCUS: TÜRK JETLERİ IŞİD HEDEFLERİNİ BOMBALIYOR


Focus dergisi Türkiye'nin ilk kez IŞİD hedeflerini bombaladığını duyururken Başbakan Davutoğlu'nun operasyon ile ilgili açıklamalarına yer verdi. Hedeflerin Kilis yakınlarındaki Havar köyü civarında olduğunu bildiren dergi, Erdoğan-Obama telefon görüşmesi sonrası İncirlik Havaüssü'nün IŞİD'e karşı operasyonlara açıldığını belirtti. 


SPİEGEL: TÜRKİYE HAVA ÜSSÜNÜ IŞİD'LE MÜCADELEDE KULLANDIRACAK


İncirlik Hava Üssü'nün IŞİD'le mücadele operasyonlarında kullanıma açılmasını başlık yapan dergi konu ile ilgili haberinde, bu gelişmenin Erdoğan-Obama telefon görüşmesi sonucunda gerçekleştiğini vurguluyor. Dergi, Suriye Bağımsız İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) çatışmaların 'Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan bir kişiye Türk askerlerinin ateş açması sonrası başladığı' iddiasına yer veriyor. Bu çatışmada 2 IŞİD'linin öldürüldüğü ve 4 Türk askerinin yaralandığını belirtiliyor. 


DİE ZEİT: TÜRK JETLERİ İLK KEZ IŞİD'İ BOMBALIYOR


Almanya'nın sayılı gazetelerinden die Zeit ise Türk jetlerinin IŞİD hedeflerini bombalamasını haberde başlık olarak kullanırken, Ankara hükümetinin ulusal güvenlik konusundaki kararlılığını vurguluyor. Gazete, Suruç katliamının Türk hükümetinin durumu yeniden değerlendirmesine yol açtığına dikkati çekiyor. Die Zeit, İstanbul'daki güvenlik operasyonlarını da okuyucularını duyurdu. 


FRANKFURTER ALLGEMİNE ZEİTUNG:IŞİD, TÜRKİYE'NİN SABRINI TAŞIRDI 


Frankfurter Allgemine Zeitung gazetesi ise haberinde, Türkiye'nin IŞİD'e yeterince göz yumduğunu iddia ederken son olayların Türkiye'nin sabrını taşırdığını yazdı. Gazete, Türk jetlerinin IŞİD hedeflerini bombalaması ile ilgili olarak Davutoğlu'nun açıklamalarına yer verdi.