Türkiye yıllardır uluslararası platformda kabul ettiremediği güvenli bölge tezini, bu alanı, ‘terörden arındırılmış güvenli bölge’ haline getirerek uygulayacak. Başbakan Binali Yıldırım, MKYK toplantısında, El Bab’a kadar olan alan temizleninceye kadar Fırat Kalkanı Operasyonu’nun devam edeceğini söyledi. 

TSK’nın ÖSO güçleriyle yürüttüğü ve ikinci ayını dolduracak olan Fırat Kalkanı Harekatıyla, önce Cerablus  DEAŞ’tan temizlenirken, Azez-Rai hattında, Mare’nin güneydoğusuna doğru ilerleme sağlandı. TSK’nın yaptığı son bilgilendirmelerde, Mazraat al Uyun, Beyt Misto, Tel Malid, Jisr as Samukah ve Seyyid Ali köylerinde büyük ölçüde kontrolün sağlandığı vurgulanırken, tam kontrolün sağlanabilmesine yönelik mayın ile el yapımı patlayıcıların temizlenmesine devam edildiği belirtilmişti.

40 KM TEMİZ ALAN

Bugüne kadar yaklaşık bin 260 kilometrekare alanda kontrolü sağlayan ÖSO’nun bundan sonraki hedefi ise Türkiye’nin terörden arındırılmış güvenli bölge olarak tutmayı planladığı El Bab olacak. Partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu(MKYK) toplantısında Fırat Kalkanı Harekatıyla ilgili bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım’ın, TSK’nın desteğiyle sürdürülen Fırak Kalkanı Harekatı’nın El Bab’a kadar uzandıktan sonra tamamlanacağını vurguladığı öğrenildi. Yıldırım’ın ifade ettiği bölgenin, Türkiye’nin “güvenli alan” olarak fiili bir güvenli bölgeye dönüştürerek korumak istediği 40 km derinliğindeki bir menzili içereceği kaydedildi. Böylelikle Türkiye, Fırat’ın batısından başlamak üzere içeriye doğru da 40 km derinliğindeki bir bölgeyi terörden arındıracak. Hem Türkiye sınırından geçişlerin kontrol altına alınmasında önemli rol oynanacak, hem de Kilis ve diğer sınır bölgesindeki yerleşim yerlerine yönelik roket atışları tümüyle devreden çıkmış olacak. Türkiye, ilerleyen zamanda da Suriye’li göçmenleri bu bölgeye yerleştirilmesini planlıyor.