Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk seçimlerinde rakiplerini açık ara farkla geride bırakan Erdoğan, sonuçlar belli olduktan sonra önce Huber Köşkü'nde sonra ise Ankara'da partisinin genel merkezinin balkonunda yaptığı iki ayrı tarihi konuşmada çarpıcı mesajlar verdi: 

DEMOKRASİ DERSİ

 Seçime katılan tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarını ayrıca tebrik ediyorum. Türkiye yüzde 90’lara yaklaşan seçimlere katılma oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. Bundan sonra cumhurbaşkanı ile ve Meclis’i ile bizim için daha çok çalışma zamanıdır. Artık seçim döneminde yaşanan tartışmaları, gerginlikleri, kırgınlıkları geride bırakıp ülkemizin geleceğine yoğunlaşma zamanıdır. 
 
MÜCADELEYE DEVAM

 Geçtiğimiz 16 yılda vesayet güçleriyle, cuntalarla, darbecilerle, siyasi ekonomik tetikçilerle yaptığımız mücadelelerle, ülkemizi demokrasi ve ekonomide getirdiğimiz yerden geriye gidiş asla söz konusu olmayacaktır. Tam tersine Türkiye’nin daha da ileriye gitmesi için mücadele vermeyi sürdüreceğiz. 

HAYAT TARZI VURGUSU

 Bu ülkede hiç kimsenin kökeninden, inancından, hayat biçiminden veya başka herhangi bir farklılığından dolayı horlanmasına, özgürlük alanının daraltılmasına asla izin vermeyeceğiz. Ülkemizi daha da güçlendirmek, zenginleştirmek ve ortaya çıkan refahı milletimizin tüm fertlerine adil şekilde paylaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Yeni sistemi süratle hayata geçireceğiz. Gayemiz bu dönemde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır.

CUMHUR İTTİFAKI

 Parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamasak da inşallah elimizden gelen tüm gayretlerimizle onu da Cumhur İttifakıyla çözmenin gayreti içerisinde olacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum.

Balkondan seslendi: Yarından hemen başlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi önünde toplanan vatandaşlara hitap etti. Erdoğan: Hemen yarından itibaren milletimize verdiğimiz sözlerimizi yerine getirmek için başlıyoruz. Televizyonlarda herhalde dinlediniz, takip ettiniz. Meclis toplanıp cumhurbaşkanlığı yeminine kadar bu çalışmaları tekrar gözden geçireceğiz." diye konuştu.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sabah saatlerinde İstanbul’dan Ankara’ya geçen Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’ndan uzun bir konvoy eşliğinde AK Parti Genel Merkezi’ne geçti. Erdoğan, balkon konuşmasında kendisini bekleyen partililere özetle şöyle seslendi:

“Aslında biraz daha erken saatlerde sizlerle birlikte olacaktım. Ancak İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Konutunda yaşanan elim bir kazada küçük bir evladımız yaralanma geçirdi. Onu hem hastanede ameliyata girinceye kadar doktorlarla hasbihal ettim. Ondan sonra izinlerini alarak Ankara’ya geldik. Gereken müdahaleler yapılıyor. Sizler 3 Kasım 2002 Kasım seçimlerinde yanımızdaydınız bizi iktidara taşıdınız. Bu şarkı burada bitmez dediniz. Vesayete karşı hep birlikte mücadele ettik. Ülkemize hep birlikte çağ atlattık. Sizler Gezi olaylarında 17-25 Aralık emniyet, yargı darbe girişiminde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yanımızdaydınız. Vandallara ve ihanet çetelerine hep birlikte karşı koyduk. Sizler 2015 seçimlerinde özellikle 1 Kasım’da yanımızdaydınız. Ellerini ovuşturarak Türkiye’nin diz çökmesini bekleyenlere derslerini hep birlikte verdik. Sizler 15 Temmuz darbe girişiminde buradaydınız. Velhasıl nerede bir darbeci varsa hepsinin karşısında oldunuz.

SEÇİMİN GALİBİ DEMOKRASİ
 
FETÖ ihanet çetesine ve onlarla beraber hareket edenlere sokakları hep birlikte dar ettik. Ülkemizi, bayrağımızı, ezanımızı, özgürlüğümüzü, namusumuzu darbecilerin pençesinden hep birlikte kurtardık. Nereye kaçtılar Amerika’ya. Şimdi ölçüye bakıyorum Amerika’daki oylara bakıyorum. Oradaki oylarda oradan ana muhalefete bayağı oy gelmiş. Halep oradaysa arşın sandıkta. Sizler 16 Nisan halk oylamasında sandıktaki iradenizle yine bizim yanımızdaydınız. Bu seçimin galibi demokrasidir, milli iradedir, milletimizin bizatihi kendisini bu seçimin galibi 81 milyon vatandaşımızın her bir ferdidir. Siz tarih yazıyorsunuz. Asırlar sizi çok farklı anacak gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın pekçok yerinde seçimler bizdekinin yarısını bulmayan katılımla yapılıyor. Türk milleti sandığa sandıkta tezahür ettirdiği iradesine sahip çıkarak demokrasiye ve onun ayrılmaz parçası olan haklarına ve özgürlüklerine ne kadar önem verdiğini bu seçimde tekrar göstermiştir. Dün darbecilerin tanklarını, toplarını, uçaklarını, silahlarını çıplak elleriyle durduran bu millet bugün aynı ellerle istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır. Türkiye, 24 Haziran gecesini geleceğine bu sabah olduğundan çok daha fazla güvenle bakarak tamamlayacaktır. İşte YSK başkanı bu seçimin galibini salt çoğunlukla Erdoğan olduğunu açıklamıştır.

ARAMIZDAKİ FARK 22 PUAN
 
Bildiğiniz gibi en yakın arkadaşımızla aramızdaki fark 20 puanın üzerinde, 22 puan. Şahsıma, ittifakıma ve partime güvenen milletime şükranlarımı sunuyorum. Cumhur ittifakının bir değer kanadı olan MHP’nin Genel Başkanı Sayın Bahçeliye ve MHP’nin tüm mensuplarına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun yadigarı alperenlere teşekkür ediyorum. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun sandığa giderek demokratik hakkını kullanan her vatandaşıma teşekkür ediyorum Türkiye, bu seçimde pekçok yeniliğin yanısıra partilerin ittifak tecrübesini yaşamıştır. Bu hem partiler hem ülkemiz açısından hayırlı tecrübe olmuştur. Milletimizin sandıkta partimize verdiği mesajı da aldık. Önümüzdeki dönemi milletimizin karşısına tüm bu eksiklerimizi tamamlayarak çıkacağımızdan emin olunuz. Bugünden sonra da gözümüz ve kulağımız yine milletimizde olacaktır. Hemen yarından itibaren milletimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için koşturmaya başlıyoruz yeni yönetim sistemimizle ilgili hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamlamıştık. Meclis toplanıp Cumhurbaşkanlığı yeminimizi yapana kadar bu çalışmaları tekrar gözden geçirecek ve kemale erdireceğiz. Yemin töreninin hemen ardından bakanlarımızı bürokratlarımızı belirleyip programımızı uygulamaya başlayacağız Türkiye’nin kaybedecek tek anı olmadığı bilinciyle çalışacağız Türkiye bir demokrasi imtihanını daha tüm dünyaya örnek olacak şekilde geride bırakmıştır.

KAZANAN DEMOKRASİ OLDU
 
Milletimiz sandıkta tercihini kavgadan değil hizmetten yana kullanmıştır. Kazanan demokrasimiz olmuştur. Hizmet siyaseti olmuştur. Milli iradenin üstünlüğü olmuştur, Türkiye olmuştur, Türk milleti olmuştur, bölgemizdeki tüm mağdurlar olmuştur, dünyadaki tüm mazlumlar olmuştur. Törer örgütlerinin üzerine çok daha kararlı gideceğiz. Ülkemizin uluslararası alandaki itibarini çok daha yükseklere çıkaracağız bayrağımız çok daha nazlı dalgalanacak. Ezanlarımız çok daha huşuyla okunacak her bir vatandaşımızın huzurunu refahını daha ileriye taşıyacağız.
 
Türkiye tercihini demokrasisine hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaktan, reformlarını devam etmekten yana kullanmıştır. Türkiye tercihini büyümeden, gelişmeden, kalkınmadan, zenginleşmeden, her alanda dünyanın itibarlı onurlu sözü geçen ülkesi olmaktan yana kullanmıştır. Türkiye tercihini PKK’dan FETÖ’ye kadar tüm terör örgütleriyle kararlı şekilde mücadele etmekten yana kullanmıştır.

SİYASET BİLİMCİLER ÇÖZEMEZ
 
Bu sonuçlar aynı zamanda Suriye topraklarını özgürleştirmeye ve ülkemizdeki misafir kardeşlerimizin güvenle ülkelerine dönüş yollarını açmaya devam edeceğimizi ifadesidir. Bu sonuçlar aynı zamanda ülkemize kem gözle bakan terör örgütlerinden küresel çıkar çevrelerine kadar herkesin karşısında dimdik durulacağının ifadesidir. Bu sonuçlar aynı zamanda demokrasideki ve ekonomideki hedeflerimize bir adım daha yaklaştığımızın ifadesidir. Milletimiz bu seçim sonuçlarıyla o kadar çok çevreye o kadar farklı mesaj vermiştir ki dünyanın tüm siyaset bilimcileri biraraya gelip yıllarca çalışsa yine de bunu zor çözer.”

TÜRKİYE'NİN İLK BAŞKANI

 Okuduğu şiir yüzünden hapis yatan, siyasi hayatının çoğunu yasaklı geçiren Erdoğan için “Muhtar bile olamaz” manşetleri atılmıştı. Ancak o siyasetin basamaklarını hızla tırmandı. Önce İstanbul’u ardından 12 yıl boyunca Türkiye’yi yönetti. 2014’te yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı olan, dün kazandığı son zaferiyle de yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954 yılında doğdu. Aslen Rizeli olan babası kaptan, annesi ev kadınıydı. 
 
SU, SİMİT SATTI

 Beyoğlu’ndaki Piyale Paşa İlköğretim Okulu’nu bitiren Erdoğan, ilkokul yıllarında okul harçlığını temin etmek için su ve simit sattı. 1965 yılında İstanbul İmam-Hatip Lisesi’ni yatılı olarak kazandı. Siyaset hayatına ise Milli Türk Talebe Birliği’ne (MTTB) gidip gelmeye başladığı bu yıllarda adım attı. Erdoğan’ın o yıllarda siyasetten başka bir tutkusu daha vardı ki o da futboldu. Babası profesyonel futbolcu olmasına izin vermeyince bu tutkusunu terk etmek zorunda kaldı. 1973 yılında İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Ancak İmam Hatipli olduğu için çok sayıda üniversitenin kapısı kendisine kapalıydı. Bu engeli aşmak için fark derslerini vererek, Eyüp Lisesi’nden diploma aldı. Ardından da Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’ne girdi. 

İSTANBUL'UN BAŞKANI

 Erdoğan, 1976 yılında siyasete adım atarak Milli Selamet Partisi Beyoğlu İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl MSP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçildi. Bir sonraki yıl bir konferansta tanıştığı Emine Erdoğan ile hayatını birleştirdi. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ise siyasetteki görevlerini bırakmak zorunda kaldı. 1981 yılında üniversiteden mezun olan Erdoğan, özel sektörde yöneticilik yapmaya başladı. 1983 yılında kurulan Refah Partisi ile siyasete tekrar geri döndü. Erdoğan’ın siyasi alandaki yükselişi 1991 yılında İstanbul’dan milletvekili adayı olması ve kazanması ile hız kazansa da, tercihli oy sistemi nedeniyle mazbatası geri alındı ve milletvekilliğinden ayrıldı. Milletvekili olamayan Erdoğan, bu kez İstanbul’da 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçildi. 
 


ŞİİR OKUDU, HAPSE GİRDİ

 Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinin üçüncü yılında, 12 Aralık 1997’de Siirt’te okuduğu bir şiirden dolayı hapis cezasına mahkum edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verilen Erdoğan, 1999 yılında, 4 ay yattığı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesindeki cezaevinden çıktıktan sonra, Erdemliler Hareketi olarak arkadaşları ile siyasi bir oluşum başlattı. Bu oluşum 14 Ağustos 2001’de AK Parti olarak tescillendi. Ancak Erdoğan’ın 3 Kasım 2002 erken seçim kararı öncesi son dakika kararıyla seçime girmesi yasaklandı. 
 
KÖŞK YOLU AÇILDI

 Hatta bu dönemde, kendisi hakkında “Muhtar bile olamaz” şeklinde manşetler bile yayınlandı. Ancak kurucusu olduğu AK Parti, 2002’de yapılan seçimlerde tek başına iktidar oldu. Erdoğan ise Meclis’te yapılan düzenlemenin ardından siyasi yasağı kaldırılarak 9 Mart 2003’te Siirt milletvekili yenileme seçimine katıldı ve oyların yüzde 85’ini alarak meclise girebildi. 15 Mart 2003’te ise 49 yaşında 59’uncu Hükümet’in Başbakanı olarak görevi Abdullah Gül’den devraldı. Kurucusu olduğu AK Parti de, 2002 yılından bu yana hem genel hem de yerel seçimlerden zaferlerle ayrıldı. 12 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yaptı. 

VE SON ZAFER...

 2007’de yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine karar verilmesinin ardından, Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı oldu. 2017 yılı nisan ayında yapılan referandumla ise Türkiye’de yeni bir sistemin kapıları açıldı. Ve dün yapılan seçimlerde de ipi göğüsleyerek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.  
 
TEBRİK YAĞDI

 Sonuçlar belli olmaya başlar başlamaz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yurt içi ve yurt dışından tebrik telefonları yağdı. İlk kutlamayı ittifak ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli yaptı. Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDAPAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz de Erdoğan’ı ilk kutlayan isimlerden oldu. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov, Musevi Hahambaşı İshak Haleva, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Sudan Devlet Başkanı Beşir’in da aralarında olduğu çok sayıda lider de seçimlerdeki başarısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti.