Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri  Erdal Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  lastik değişim kuyruklarının  yaşanmaması için kış lastikleri değişimini son ana bırakmamaları konusunda  sürücüleri uyardı.

"SICAKLIKLAR SİZİ YANILTMASIN"

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıkların kış lastiği  kullanımı konusunda sürücüleri yanıltmaması gerektiğini belirten Kurt, "Küresel  ısınma nedeniyle ani sıcaklık değişimlerine tanık olabiliyoruz. Meteoroloji  tahminleri bize, aralık ayında sıcaklık ve yağışların mevsim normallerinde  seyredeceğine işaret ediyor. Kış koşullarında kış lastikleri, hem araçların hem  de ortak trafiğin güvenli bir şekilde akmasına katkı sağlar." diye konuştu. Bu yüzden tüm araç sürücülerinin kış lastiği konusunda duyarlı olması  gerektiğini vurgulayan Kurt, günlük trafiğe çıkan binek araçlar dahil bütün araç  sürücülerine, kış lastiği taktırmalarını tavsiye ettiklerini aktardı.

"KIŞIN LASTİĞİ KIŞ LASTİĞİDİR"

Erdal Kurt, kış aylarında araç kullanımının zor olduğuna ve risk  taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti: Kış koşullarında gerekli önlemler alınmazsa trafikte risk artar.  Kışın lastiği kış lastiğidir. Kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel olarak  hazırlanan lastikler daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak  kazaları önemli ölçüde azaltır. Kış lastiği, trafiğin akıcı ve güvenli olmasına  katkı sağlar. Kış lastiği uygulaması, 1 Aralık'ta başlayacak. Mevsim normallerinin  üstünde seyreden hava sıcaklıkları kış çağrışımı yapmasa da hazırlıkları takvime  göre tamamlamakta fayda var. Son güne bırakmayın, kış lastiklerinizi hazırlayın.

"4 TEKERDE KIŞ LASTİĞİ ŞART"

LASİD Genel Sekreteri Kurt, lastiğin bir araçta hayata bağlayan en  önemli parçalardan biri olduğunu vurgulayarak, "Doğru olmayan lastik seçimi ve  kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik, araca ve mevsime uygun  lastiktir. Doğru lastik, aynı zamanda güvenli sürüşün en önemli şartlarından  biridir." dedi.

Kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Kurt,  şu bilgileri aktardı: Araç üreticisinin önerdiği kış lastiği markası ve tipi; ölçü, yük  sınıfı ve hız sınıfına uygun olmalıdır. Seçilen kış lastiğinin üzerinde mutlaka  'kış lastiği (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli dağ)' işaretinin olması  gerekir. Aracın tüm kış lastiği olması gerekir. Çünkü aracın en kısa mesafede  durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve  kararlılık için 4 tekerlekte de kış lastiği şarttır.

Kaynak: AA