Suriye'de tam 4 yıl önce, 15 Mart 2011'de başlayan eylemlerin çatışmaya dönüşmesi sonucu, Suriyeli vatandaşlar Türkiye sınırından giriş yapmaya başladı.

 

Bu grupların barınma, yemek ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçen Türk Kızılayı, ilk çadır kenti Hatay Yayladağı'nda kurdu. Hatay'daki 5 çadır kentin ardından, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Malatya ve Mardin'de çadır ve konteyner kentler oluşturuldu. Bugün 23 ayrı kampta misafir edilen yaklaşık 250 bin Suriyelinin her türlü ihtiyacını karşılayan Kızılay, sınırdaki Suriye vatandaşlarına da yardım elini uzatıyor. "Sıfır noktası" olarak adlandırılan sınır üstlerinde yardımlar aralıksız sürdürülüyor.

 

 

Bu kapsamda Türk Kızılayı Suriye Ülke Alan Koordinatörlüğünce yönetilmek üzere sınır kapılarında kurulan 12 ayrı noktadaki transit depolardan dağıtım yapılıyor. Türk Kızılayı ayrıca Hatay Yayladağı, Reyhanlı Bükülmez köyü, Kilis Öncüpınar ile Gaziantep Karkamış sınır üstü noktalarında her gün kumanya dağıtımı gerçekleştiriyor. Yayladağı'ndaki Kızılay mobil fırınında ise her gün 12 bin ekmek üretilerek, Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor.

 

Sınır üstü noktalarından başta gıda maddesi olmak üzere her gün insani yardım malzemesi sevk eden Türk Kızılayı, Suriye'deki milyonlarca insanın yarasına merhem oldu. İnsani yardım çalışmalarının başladığı ilk günden bu yana 905 milyon 987 bin 527 lira değerinde yardım malzemesi Suriye'nin içlerine gönderildi. Bu kapsamda 13 bin 677 aracın kullanıldığı sevkıyatlarla, Suriye'ye 156 milyon kilogram, 1 milyon 150 bin koli, 2 milyon 812 bin litre yardım malzemesi sevk edildi. Yardımların yüzde 43’lük bölümü ise gıda malzemelerinden oluştu.

 

 

Türk Kızılayı, Suriye'nin Kobani bölgesindeki çatışmalardan kaçıp Türkiye'ye sığınanlar için de insani yardım çalışması başlattı. Günlerdir aç ve susuz kalan insanları Türkiye sınırında karşılayıp yiyecek desteği veren Türk Kızılayı, sonraki günlerde de gıda hizmetine devam etti. Suruç'ta kurduğu mutfaklarda üç öğün yeme hazırlayarak Kobanililerin misafir edildiği konaklama tesislerine dağıtan Kızılay, yaklaşık 5 ay süren hizmet kapsamında toplam 4 milyon kişilik yemek çıkardı.