Türkiye patent ligindeki birinciliğiyle Koç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Ford Otosan’la birlikte ödül almasını sağlayan Arçelik, üzerinde çalıştığı yeni projede başarıya ulaşırsa yeni bir döneme imza atacak.
 

Edinilen bilgiye göre Arçelik, Türk kahvesini kapsüle sokmak ve o kapsülü içime hazırlayacak bir cihazın üretimine yönelik Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyor. Çalışmaları gizli tutulan proje, ürünü ticari hale getirecek şekilde başarıya ulaşırsa, Türk kahvesi de espresso, americano ve macchito gibi hızlı hazırlanacak kapsüllerde satılacak.

 

Şirket genel kullanımda olduğu gibi sade, orta ve şekerli çeşitlerle köpük üzerinde çalışıyor. Türk kahvesini bir makinede hazırlamaya yönelik arayışlar aslında uzun yıllardır devam ediyor. İlk adımı yine Arçelik, halen piyasada satılanhızlı pişirme cihazıyla atmıştı. Halen Arzum’un da kahveyi makinenin içine koyarak pişirdikten sonra doğrudan fincana aktaran Okka isimli cihazı piyasada bulunuyor.

 

Türk kahvesi kapsüle girmesiyle dünya pazarlarında kendine yer bulma şansını ciddi biçimde artıracak. Kahvenin ayarının standartlaşması ve hazırlanışının pratik bir hale gelmesi makine kahvesine alışan Avrupa ve Amerika pazarlarında tanıtımı kolaylaştıracak. Türk kahvesinin cezvede ve diğer çeşitlere göre daha uzun bir sürede hazırlanması onu egzotik bir kategoriye sokuyor. Ayrıca sertlik ayarının hazırlayana göre değişmesi Türkiye’de bile sıkça şikâyet konusu olabiliyor.

 

İLK CAROLİNE KOÇ GÜNDEME GETİRDİ
 

Türk kahvesini makinelerle yapma çalışmaları yıllardır aralıklarla gündeme gelse de kapsüle sokma fikri kamuoyu önünde ilk kez Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç tarafından dile getirildi. Caroline Koç, Selamlique markası üzerinden Türk kahvesi ve setleri satışı gerçekleştiriyor. Özellikle, yabancılar arasında Türk kahvesini yaygınlaştırmaya yönelik stratejisi olduğu biliniyor. Caroline Koç, 2011’de verdiği bir röportajda Türk kahvesini kapsüle sokmayı ve bunu pişirecek bir cihaz düşündüğünü anlatmıştı. Caroline Koç, cihazın espressoyu hazırlayan türlerine göre daha komplike olması gerektiğine dikkat çekmişti. Bunun da nedenini diğer kahvelerin suda erimesi yeterliyken, Türk kahvesinin pişirilmesi olarak açıklamıştı.