Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK), İçişleri Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM), tüm  sınavları kapsayacak şekilde sınav merkezlerinde nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasına geçilmesine yönelik tavsiyede bulunuldu. İstanbul'da yaşayan bir kişi, geçen yıl Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek için gittiği okulun çevresinde nüfus cüzdanını düşürdü.

Sınav görevlilerinin en yakın kaymakamlıktan geçici sınav belgesi  alabileceğini söylemesi üzerine Fatih Kaymakamlığına giden aday, kurumun kapalı  olması üzerine "e-Devlet" üzerinden kimlik bilgilerine ilişkin aldığı çıktı ve  ehliyetiyle tekrar sınavın yapılacağı okula geldi ve sınava girmek istedi. Ancak  sınava kabul edilmeyen kişi, KDK'ye başvurdu.

Başvurucu, yaşadığı mağduriyette ihmali olan kamu görevlilerinin  cezalandırılmasını, giremediği sınavın kendisine yönelik tekrarlanmasını, maddi  ve manevi zararının karşılanmasını talep etti. KDK'nin başvuruyu incelemeye aldığı sürede ÖSYM tarafından gönderilen yazıda, ÖSYM'nin ilgili mevzuat gereği resmi çalışma gün ve saatleri dışında,  sınav günlerinde nüfus müdürlüklerinin açık olmasını sağlamak gibi bir görev ve  yükümlülüğünün bulunmadığı bildirildi.
Yazıda, nüfus müdürlüklerinin açık tutulması uygulamasının sınava  girecek aday sayısının en fazla olduğu YKS ve KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans ile sınırlı olarak yapıldığı belirtildi.

Geçerli kimlik belgesi ile süresinde sınav binasına gelmeyen adayın  sınava girememesi işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığına işaret eden ÖSYM, nüfusmüdürlüklerinin resmi çalışma saatleri dışında açık tutulmasına karar  verme yetkisinin de İçişleri Bakanlığına ait olduğunu kaydetti. ÖSYM'nin  yazısında, "sınav gününde nüfus müdürlüklerinin açık bulundurulacağına" yönelik  de herhangi bir duyuru yapılmadığı bilgisine yer verildi.

İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ise herhangi bir emir ve  talimat bulunmadığından söz konusu ilçe nüfus müdürlüğünün açık olmadığını, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlarda, ilgili kurum tarafından sınav günleri  belirtilen gün ve saatlerde nüfus müdürlüklerinin açık tutulması talep edilmesi, bunun da Bakanlıkça uygun görülmesi halinde nüfus müdürlüklerinin açık tutulduğu  aktarıldı.


Başvuruyu incelemeye alan KDK, başvurucunun, "yeniden sınava alınması,  maddi, manevi zararlarının karşılanması, yetkililerle ilgili işlem yapılmasına" yönelik taleplerini reddetti.
Kurum, tüm sınavlar için merkezlerde nöbetçi nüfus müdürlüğü  uygulamasına geçilmesine yönelik ÖSYM ile İçişleri Bakanlığına tavsiyede bulundu.

İŞTE O DETAYLAR! 

ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sınavlara fotoğraflı sınav giriş  belgesi ve kimlik belgesi olmaksızın katılmanın mümkün olmadığının kesin olarak  düzenlendiğine dikkati çekilen kararda, söz konusu sınavın olduğu gün nüfus  müdürlüklerinin açık olduğuna ya da olacağına ilişkin herhangi bir duyurunun,  bilgilendirmenin de yapılmadığı ifade edildi. Nüfus cüzdanlarını kaybetmenin, her yaş düzeyinde, herkesin başına  gelebilecek bir olay olduğunun altının çizildiği kararda, bu nedenle  mağduriyetlerin yaşanmaması için tüm sınavlarda nöbetçi nüfus müdürlüğü  uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekliliği kaydedildi. Kararda, sınav merkezlerindeki nöbetçi nüfus müdürlüklerinin açık bulundurulması için gereken adımların atılması ilgili mevzuat gereğince ÖSYM'nin  görev ve sorumluluğunda olduğu belirtildi.
 
YKS, KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans sınavlarında nüfus Müdürlüklerinin  açık bulundurulması uygulaması kapsamında bireylerin, belirlilik,  öngörülebilirlik ve istikrar ilkeleri gereği idarenin benzer bir uygulamayı  gerçekleştireceğine güvenerek hareket edebileceklerinin anlatıldığı kararda, şu  tespitlerde bulunuldu: "Somut olayda adayın Fatih İlçe Kaymakamlığına başvurduğu anlaşıldığından, nüfus müdürlüklerinin açık bulundurulmaması bu ilkelerle  örtüşmemektedir. Oluşan ve oluşabilecek mağduriyet bilindiği halde, mağduriyetlerin önüne geçebilecek bir önlem olarak nöbetçi nüfus müdürlüklerinin  açık bulundurulmaması hakkaniyete aykırı görülmüştür."