Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Atayurt Mahallesinde çilek üreticileri çilek tarlasında el açıp Rusya’nın ekonomik durumunun düzelmesi için dua ettiler.

 

Atayurt Mahallesinde sezonda 20 bin ton çilek Rusya’ya ihraç edilirken Rusya’nın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle çilek üreticileri tedirgin oldu. Sezon başlamadın yurt içinde satılan Silifke çileğinin sezon başladığında ihracata gitmesi için üreticiler çilek tarlasında el açıp Rusya’nın ekonomik durumunun düzelmesi için dua okuyup 'amin' dediler.

 

Atayurt çilek üreticisi İmren Çopur, 5 dönüm arazide 8 ton çilek üretimi beklediklerini belirterek, yaz günü hasat edilen çileklerden daha lezzetli olan çileğin eylül ayında dikimi yapıldığını ve birinci hasadın kasım ayının başında yapıldığı ve yıl içerisinde değişik aylarda bu hasadın devam ettiği sezonun ise Mart ayında başlayıp Eylül ayına kadar sürdürüldüğü söyledi.

 

 

Silifke çileğinin en çok Rusya’ya ihraç edildiğini belirten İmren Çopur, “Çileğimiz şimdilerde ürün rekoltesinin az olmasından dolayı yurtiçi pazarında değerlendiriliyor. Önümüzdeki günlerde hasadın artmasıyla birlikte yurt dışına ihraç edilecek. Ancak bizim çileğimiz ihracatta Rusya’ya gidiyor. Rusya’nın ekonomik durumu şu sıralar iyi değil. Bizlerde çilek üreticileri olarak bugün çalışanlarımızla birlikte Rusya’nın ekonomik durumunun düzelmesi için el açıp Allah’a dua ettik. İnşallah Allah’ım dualarımızı kabul eder Rusya krizden kurtulur. Yoksa bizim çilekler para etmeyecek” dedi.

 

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, ise yaptığı açıklamada, çileğin örtü altında ilk çıktığında kilogramının 5,5 liradan alıcı bulduğunu kaydetti. Bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının beklendiğini, bunun 20 bin tonunun ihraç edileceğini ifade eden Türer, kalanının ise iç piyasaya gönderileceğini belirtti.

 

İlçeden başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran, Suudi Arabistan'a çilek ihracatı yapıldığını bildiren Türer, “Bu yıl Rusya’nın ekonomik durumu iyi değil. İnşallah Rusya ekonomik krizden kurtulur ve bizim çileğimiz ihracata gider. Durum iyi olursa 20 bin ton ihracat hedefliyoruz. Böylelikle hasadı temmuz ayı sonuna kadar sürecek olan çilekten ülkemize büyük döviz girdisi sağlanacak. Ayrıca Atayurt halinde çilek 5,5, Domates 1,5, Bakla 2,5 ve limon 1 TL’den alıcı buluyor” dedi.

 

 

Silifke’de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına da vurgu yapan Türer, şunları söyledi: “Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani otla mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Kahramanmaraş gibi yurdun değişik illerinden gelen işçiler de çalışıyor”.