Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, sektördeki birinci sıkıntılarının çoban bulmak olduğunu belirterek, yabancı çobanların çalışmasının yasal zemine oturtturulması için çalışacaklarını kaydetti.

 

Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, birliğin tek gelir kaynağının sürü sahiplerinden aldıkları aidat olduğunu belirtti. Birincil problemlerinin çoban sıkıntısı olduğunu ifade eden Kılınç, “Çoban bulamadığımızı her defasında bakanlıklara bildiriyoruz. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda ağır kalıyor. Yapılacak olan sürü eğitimini sürü sahipleri alıyor. Çobanlık eğitimi almak için gelmiyorlar. Bunun da ihtiyacı karşılamayacağını biliyoruz. Yabancı çoban çalıştırma işini yasal zemine oturtturmaya çalışacağız. Şu anda çoğu kaymakamlık bunu görmezden gelmeye çalışıyor. Ama biliyoruz ki şikayet oldukça yasal gereklilik yapılmak zorunda. Bu insanlar hırsızlık yapmıyor. Bir ücret karşılığında çalışacaklar” dedi.

 

Kılınç, “Birliğin sizden 1 lira aidat ve 1 lira da hizmet alımı için ödediği bir para var. Geri kalan vergi, icmal kesintisi falan 2,5 lira falan tutuyor. Aylık 30-35 bin lira giderimiz var. Bizim yıllık gelirimiz 500 bin lira civarında. Bizim tek kaynağımız sizsiniz. Devletten gelen herhangi bir gelirimiz yok” diye konuştu.

 

 

“3 BİN LİRAYA ÇOBAN BULUNAMIYOR”

 

Koyun yetiştiricisi Okan Yalçın, 40’ı merinos 834 tane anaç koyunu olduğunu belirterek, “Sektördeki en büyük sıkıntılarımız koyun etinin para etmeyişi, kuzumuzu pazarlayamayışımız, yemin pahalı oluşu. Özellikle çoban konusunda sıkıntılıyız. Bakanlığımızdan birliğimizin yaptığı yabancı çoban çalışmalarına izin vermesini istiyoruz. Devletin sağladığı destek çok küçük. Bizim elimize geçen rakam 17-18 lira. Bu da bir torba yem dahi etmiyor. Bu desteğin biraz daha yüksek olmasını istiyoruz. Şehirlere göç olması çobanlıkta sıkıntı yaşattı. Çoban fiyatları 2 bin ile 3 bin lira arası. Parasını veriyorsunuz ama çobanı bulamıyorsunuz. Yabancı kişilerle çalıştığınız zaman da koyununuzu çalabiliyor ve satabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Çoban konusunun çok sıkıntılı olduğunu ifade eden yetiştirici Celal Taşkın ise, çobanlara 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında para verdiklerini ancak çoban olarak yabancıların çalıştığını ve Tarım Bakanlığı’ndan yabancı çobanların çalıştırılmasının serbestleştirmesini istediklerini vurguladı. Taşkın, “Yoksa bu iş bitmek noktasına geldi” diye konuştu.