Suriyede çatışmasızlık bölgesinin oluşturulması için başlatılan İdlib operasyonu devam ediyor. Bölgeye henüz intikal etmediği açıklanan Türk askeri Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek veriyor. Sınıra büyük yığınak yapılırken, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin Suriye sınırından Özgür Suriye Ordusuna destek için top atışları yapıldı. 

Türkiye, Irak ve Rusya'nın çatışmasızlık konusunda uzlaştığı Suriye'nin İdlib kentinde bir yandan Türkiye kentin güvenliği için operasyon hazırlığına girişmişken, diğer yandan Özgür Suriye Ordusu'nun terör örgütü Heyet'ül Tahrir-i Şam ile mücadelesi sürüyor.  Operasyon hazırlıkları kapsamında Suriye'ye sıfır noktada bulunan Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Sınır Karakolu'na cuma akşamından bu yana çok sayıda askeri araç ve personel sevk edildi.

DUMANLAR YÜKSELDİ..

Bugün ise sınırın Türkiye tarafında çatışma sesleri duyuldu. Sınırdaki birliklerden ÖSO'ya destek için top atışı yapıldı. Sınırın sıfır noktasından yükselen siyah dumanlar, Türkiye tarafındaki Oğulpınar Mahallesi'nden görüldü.

Reueters haber ajansı da Suriye İnsan hakları Örgütü'ne dayandırdığı habere göre de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin  bölgede Heyet'ül Tahrir-i Şam ile çatışmaya girdiğini duyurdu..

SINIRA BÜYÜK YIĞINAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İdlib'te ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. İdlib operasyonunun ardından yeni inisiyatifler almaya devam edeceğiz" sözlerinin ardından, sınır ötesi operasyon hazırlığı kapsamında Reyhanlı ilçesine sıfır noktadaki Suriye sınırına askeri araç sevkiyatına gece saatlerinde de devam edildi.Sabah saatlerinde durgunlaşan askeri araç sevkiyatı yerini Oğulpınar Sınır Karakolu'na askeri personel sevkiyatına bıraktı.Sınıra yakın noktalarda mevzilenmiş tank, obüs ve diğer askeri aracın namlularının Suriye'ye çevirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri de Hatay sınırında askeri yığınağı tamamladı.

ASKER SLOGANLARLA KARŞILANDI

Reyhanlı bölgesinde yapılan yığınak nedeniyle yoğun askeri hareketlilik yaşanıyor. Tank, Fırtına Obüsü, ZPT, çok namlulu roketatar, iş makineleri, ambulans gibi araçlar, sınır hattındaki birliklerde konuşlandırıldı. Bölgeye, çoğunluğunu Kayseri Komando Tugayı unsurlarının oluşturduğu komandolar da önceki gün sevk edildi. Böylece İdlib’de görev yapacak Türk kuvveti, sınır hattında konuşlandırıldı. Özel Kuvvet unsurlarından oluşan keşif timleri ise Suriye içine girerek, görev yapılacak yerleri belirledi. Ayrıca önceki gün ve dün insansız hava araçlarıyla İdlib üzerinde sürekli keşif ve gözetleme faaliyeti yürütüldü. Bölgeye ayrıca radarlar da yerleştirildi.Araçların TIR’lardan indirildiği mahallelerde vatandaşlar, "En büyük  asker bizim asker", "Şehitler ölmez vatan bölünmez şeklinde" sloganlar attı.

Güvenlikle ilgili risklerin azaltılmasının ardından sınırda konuşlanan Türk birlikleri, İdlib’e intikal ettirilecek.Türk kuvveti, İdlib dışında bulunan Rus askerleri ile de koordinasyon içinde görev yapacak.

4 MİLYON KİŞİ YAŞIYOR

İdlib bölgesinde, iç göçlerle birlikte nüfusun 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Çatışmasızlık bölgesi ilan edilmeseydi, Rus ve rejim güçleri tarafından İdlib’e ağır bir saldırı düzenlenecekti.Bu gelişmeler durumunda, İdlib’den en az 1 milyon kişinin göç etmesi tahminleri yapılmıştı. Türk askerinin İdlib’de görevine başlamasıyla birlikte bu iki endişe ortadan kalkacak. Bu nedenle Türk askeri, bölgede yaşan 4 milyon insanın da umudu oldu. Ayrıca PKK-PYD’nin Akdeniz’e koridor oluşturma planı da engellenecek.

20-30 BİN SAVAŞÇISI VAR

Türk askeri ile ÖSO’nun hedefinde rejim güçleri yer almayacak ve ateşkes uygulanacak. El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam örgütü, çatışmasızlık dışında bırakılmıştı. İdlib ve çevresinde etkili olan HTŞ örgütü ile ÖSO unsurları ve Türk güçlerinin çatışma ihtimali bulunuyor. Heyet Tahrir El Şam (HTŞ)örgütün 20-30 bin savaşcısı var. ABD de, HTŞ’yi bahane ederek PYD güçlerini İdlib’e sevk için hazırlık yapmıştı. HTŞ’nin lideri Halepli Ebu Cabir. Makine mühendisi olan Cabir, 2005 yılında Irak’a savaşçı transfer etme suçlamasıyla Suriye’de tutuklanmıştı. Daha sonra Suriye’de iç karışıklığın başlamasıyla birlikte etkin silahlı guruplar içinde yer aldı, önce Ahrar’uş Şam, ardından da HTŞ’nin lideri oldu. 

BAŞBAKAN AÇIKLADI: GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ

AK Parti'nin Afyonkarahisar kampında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, İdlib operasyonu ile ilgili olarak " Rusya ile birlikte çalışıyoruz, iblib'de güvenliği  sağlayacağız"dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: AMACIMIZ ÇATIŞMALARI ÖNLEMEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine intikalle ilgili, "Amacımız, çatışmaları tamamen önlemek ve siyasi süreci kolaylaştırmak. Astana bir yerde güven artırıcı önlemler için çatışmaların durdurulması, bitirilmesi için bir platform ama amacımız şimdi Cenevre sürecini canlandırmak." dedi.

İHA