Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl sel felaketinin yaşandığı Söğütlü Çayı’nda geniş kapsamlı bir ıslah çalışması başlattı. 

 

Çalışma kapsamında Söğütlü Çayı’nda yaklaşık 8 kilometrelik alanın sette yüksekliği ve taban genişliği arttırılarak olası sel felaketlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. DSİ Afşin Şube Müdürü Hikmet Böke, çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirterek, “Söğütlü Çay’ındaki sel riskini 6 kat azaltmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

 

Elbistan, son yılların en büyük felaketlerinden birini geçtiğimiz Mart ayında yaşadı. En son 1964 yılında görülen devasa sel, köylerde ve kent merkezinde korku ve paniğe neden oldu. Sel sularının geniş çevreyi etkilemesi ve Söğütlü Çayının taşması sonucunda çay kenarında bulunan evlerde yaşayanlar tahliye edildi. Belediyeye ait iş makineleri sabah saatlerine kadar sel sularının çevreyi etkilememesi için büyük uğraş verdi. Bir köprü sular altında kaldığı için trafik akışı sağlanamadı. Esentepe Mahallesinde bulunan Elbistan Anaokulu ile İMKB Gazi Mustafa Kemal Lisesi sel suları altında kaldı. Olayın sadece maddi zararla atlatılması ise en büyük teselli kaynağı oldu.

 

Bu olay, Söğütlü Çayı’nda geniş kapsamlı bir ıslah çalışmasını gündeme getirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) Afşin Şube Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında bulunan bölgede iş makineleri, olası bir sel felaketini önlemek için çalışmalara başladı. Bu kapsamda ilk olarak çayın Battalgazi Mahallesi ile Tepebaşı köprüsü arasında kalan bölümünde bozuk olan setteler düzeltildi ve yükseltildi. Çalışmanın ikinci ve daha kapsamlı olan bölümü ise Söğütlü Mahalleleri ile Türkveren Mahallesi arasında kalan yaklaşık 6 kilometrelik alanda yapılıyor. DSİ ekipleri bir yandan sette yüksekliğini 4 metreye taban açıklığını ise 30 metreye kadar çıkarıyor.

 

Söğütlü Çayı’ndaki bu hummalı ıslah çalışması hakkında bilgiler aktaran DSİ Afşin Şube Müdürü Hikmet Böke, uzun süre kapsamlı bir iyileştirme yapılmadığı için çay yatağında ciddi bozulmalar yaşandığını söyledi. Mart ayında yaşanan sel felaketinin ardından çay yatağını gözden geçirdiklerini ve risk doğuran noktaları tespit ettiklerini kaydeden Böke, şunları söyledi:

 

“Söğütlü Çayı’nda büyük bir yatak ıslahı yapıyoruz. Ekiplerimiz ilk olarak çayın hayvan borsası ile Ceyhan Nehri arasında kalan bölgede çalışma yaptı. Burada yaşanması muhtemel bir sel olayının önüne geçmek için bozuk setteler düzeltildi ve yükseltildi. Yaklaşık 8 kilometrelik bir alanı kapsayan çalışmamızın ağırlık bölümü ise Söğütlü Mahallesi ile Türkveren Mahallesi arasında sürdürülüyor. Ekiplerimiz burada yer yer 5-10 metreye düşen yatak genişliğini 30 metreye çıkarıyor. Ayrıca tamamına yakını tahrip olan ve yer seviyesine düşen setteler 4 metre yüksekliğe kadar çıkarılıyor. Şuana kadar bu çalışmamızın yarısını tamamladık. Aralıksız olarak da sürdürüyoruz.”

 

Islah çalışmasının ana amacının su taşkınlarını önlemek olduğunu vurgulayan Böke, “Islah çalışması ile Söğütlü Çayı’nın yatak ve sette kapasitesini 6 kat arttırıyoruz. Böylelikle sel durumunda çayın debisi 6 kat daha fazla yükselse de çevredeki yerleşim birimleri etkilenmeyecek. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini koruma adına işimizi en ince detayı hesap ederek yapmaya özen gösteriyoruz. Şuanda 2 iş makinemiz çalışıyor. Türkveren Mahallesi’ne kadar bu şekilde çalışacağız” ifadelerini kullandı.