Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Halen yurdumuz üzerinde etkili olan yağışlı hava kütlesine ilave olarak ülkemizin yarın Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı sistemin daha etkisine gireceği tahmin ediliyor.

 

Yarın Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyı kesimi dışında ülke genelinde yağış bekleniyor. Yağışların kıyılarda ve Güneydoğu Anadolu’da yağmur, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Yarın meydana gelecek yağışların Doğu Akdeniz’de kuvvetli sağanak, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda (Hakkari, Bitlis, Şırnak’ın doğusu ve Van’ın güneyi) ise yoğun kar şeklinde olacağı bekleniyor.
21.03.2015 Cumartesi günü Marmara’nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz kıyıları dışında tüm yurtta yağış bekleniyor. Yağışların Karadeniz kıyı kesimi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yağmur Marmara’nın doğusunda, Doğu Anadolu’nun batısında, İç Ege ve Göller yöresinde karla karışık yağmur yağış alan diğer bölgelerde ise kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Yağışların Bingöl, Tunceli ve Muş çevrelerinde yoğun kar şeklinde olacağı bekleniyor.

 

İstanbul’da vuma günü akşam saatlerinde yağmur şeklinde başlayacak yağışın gece ve cumartesi günü sabah saatlerinde kentin iç ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur olarak görülebileceği tahmin ediliyor.

 

Yarın İç Anadolu bölgesinin doğusunda yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde devam eden yağışlara ilave olarak akşam saatlerinden itibaren Ankara ve iç Anadolu’nun batısında da yeniden karla karışık yağmur ve kar yağışının başlayacağı ve Cumartesi günü de kar yağışının devam edeceği bekleniyor.
Bu soğuk ve yağışlı sistemin 22.03.2015 Pazar günü doğu bölgelerimizde etkili olduktan sonra ülkemizi terk edeceği, Ancak 23.03.2015 Pazartesi günü batı bölgelerimizden itibaren ılık ve yağışlı yeni bir sistemin etkisine gireceğimiz bu sisteminde hızlı bir şekilde hareket ederek Salı günü etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

 

Mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıklarının Pazar gününe kadar azalmaya devam edeceği, Pazar günü batı bölgelerden başlayarak gelecek hafta yurt genelinde artacağı ve mevsim normalleri civarında seyredeceği bekleniyor.

 

Zirai faaliyetlerin başladığı, meyve ağaçlarının tomurcuklandığı ve çiçeklendiği ülkemizin Marmara, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu bölgesinde 22 Mart Pazar günü sabah saatlerine kadar hafif, yüksek kesimlerinde ise orta kuvvette zirai don olayı beklenmektedir. Başta meyve ve sebze üreticilerimiz, seracılarımız olmak üzere zirai faaliyette bulunan çiftçilerimizin; tahmin edilen zirai don tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

 

Bugün, yarın ve hafta sonunda ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde görülecek kar yağışları ile buzlanma ve don olayının neden olabileceği ulaşımda aksamalara karşı sürücülerimiz ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.