IŞİD bahane edilerek Adana’nın İncirlik Üssü’nün ABD’ye açılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Bölgede ortaya çıkan sorunların temelinde emperyalist ülkelerin olduğuna dikkat çeken Sivil Toplum Örgütleri, Türkiye’nin buna engel olması gerektiğine işaret ediyor. Son değerlendirme HUDER’den geldi. Dernek, bölgedeki sorunların temel sebebinin ise emperyalist ülkeler olduğunu kaydetti…

 

ANKARA BÜROSU

 

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Onursal Başkanı Avukat Yakup Erikel, ABD’ye ve “İncirlik Üssü”nün kullanılmasına sert tepki gösterdi. Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Onursal Başkanı Yakup Erikel, “Bölgemizdeki sorunların temel sebebi emperyalist ABD’nin yayılmacı siyasetidir.” dedi.

 

BÜTÜN PROJELER İSRAİL’E HİZMET İÇİN

 

“NATO  ve Birleşmiş Milletler bölgemizdeki teröre karşı İncirlik Üssünü kurmuş olabilir. Ama uygulamada hangi düşünceye ve neye hizmet ediyorlar?  Bir soru işareti var” diyen Erikel, İncirlik’in Türkiye’nin vatan toprağı olduğunu sözlerine ekleyerek, İsrail’in güvenliğine dikkat çekti. Erikel, “Bu bölgede uygulananlar Büyük Ortadoğu Politikasının bir parçası ve hepsi İsrail’e hizmet ediyor. Müslümanların hiçbir kazanımı yok. Türk hükümetinin süratle işin içinden çekilmesi gerekir. Bu gün incirlik üssünden uçaklar kalkıp Müslümanları bombalamamalı. Müslüman bir coğrafyadayız ve Müslümanların buna ses çıkarması gerekir. NATO geldi, Malatya’da Maraş’ta üs kurdu, füze yerleştirdi. Bu üsler kim ve ne için kullanılacak, belli değil. Aynı ülkeler, Kıbrıs harbinde de bize karşı ambargo uyguladı. Tekrar bize musallat olmamalılar. Türkiye buna müsaade etmemeli” diye tepki gösterdi.

 

TÜRKİYE’Yİ NASIL BİR BELAYA SOKACAKLARI BELLİ DEĞİL

 

İncirlik’in ABD’ye açılmasından sonra bölgedeki örgütleri yardımlar yapılabileceğini kaydeden Huder Başkanı Erikel, “Bu adamlar bölgeye yerleştikten sonra, tüm teknik veriler ve imkanlar onların elinde,  dolayısıyla kontrol etme gibi bir durumumuz olamaz. PKK’ya mı, YPG’ye mi’ IŞID’e mi, ÖSÖ’ye mi, kime yardım edeceklerini bilmiyoruz. Türkiye’yi nasıl bir belaya sokacaklar bunlar belli değil.Açıkçası, emperyalizmin gelip ülkemizi kullanarak Müslüman kanı akıtması bizi rahatsız ediyor.Türkiye bir Müslüman ülke olarak bu olayların dışında kalmalıdır. Dışında kalıp arabulucu pozisyonu üstlenmelidir. Bu pozisyon Türkiye’yi daha güçlü hale getirir. ABD bölgemize IŞİD’i getirdi. Tıpkı Afganistan’da ortaya çıkarılan örgüt gibi.Bizim IŞİD diye bir sorunumuz yoktu. Bir anda böyle bir örgüt ortaya çıktı, istihbaratımız bu konuyu erken fark edip önlemler almalıydı, ona göre hareket etmeliydi. Bizim IŞİD ile sorumunuz varsa kendi uçaklarımızla vuralım. PKK ile mücadelede olduğu gibi. Ama benim ülkemi  ABD uçakları kullanmasın” dedi.

 

SURİYE KONUSUNDA HAKEM OLMALIYDIK

 

Erikel açıklamasının devamında Arap Baharı’nın bir kandırmacadan ibaret olduğuna dikkatleri çekerek, Suriye konusuna değindi. Erikel, “Bu olayların hiçbirine Türkiye karışmamalıydı. Heyecanla değil mantıkla hareket edilmeli ve bölge olaylarında da Türkiye hakem konumunda olmalı. Ortadoğu’da, Türkiye örnek gösterilerek Arap Baharı başlatıldı. Sizde Türkiye gibi özgür güçlü olacaksınız algısı oluşturularak kandırıldılar. Bizim bölgemizde iki kaynağımız var: Yönetim anlayışı ve din.Tekrar kardeş olup ilişkilerimizi geliştirebilmemiz için bu unsurları kullanmamız gerekir. Irak Suriye, Mısır ile olan ilişkilerimiz bir çıkmaza girdi.  AB ile olan ilişkilerimiz zaten ortada” diyerek önemli tespitlerde bulundu.