Sevgililer Günü çok eski bir gelenek, başlangıcı Hrıstiyanlıktan da önce. Sevgililer Günü olarak kutladığımız bu güne Batı, en çok kabul gören efsanenin ismini veriyor; “Saint Valentine's Day" yani "Aziz Valentine Günü." Valentine'i soracak olursanız; kendisi aşkın ve sevginin simgesi haline gelmiş bir rahip. Sevgililer Günü neden 14 Şubat’ta kutlanıyor diye soracak olursanız; hikayeyi anlatıyorum...

ANTİK ROMA'DA BAŞLADI

Sevgiler Günü'nün başlangıcı eski Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Eski Roma'da 14 Şubat günü, bütün Roma halkı için çok önemli bir gündü. Çünkü 14 Şubat, Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil oluyordu. Juno, ayrıca halk tarafından evlilik ve kadınlık tanrıçası olarak da biliniyordu. Bir sonraki gün olan 15 Şubat'ta ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.

ÇEKİLİŞLE SEVGİLİLER BELİRLENİYORDU

Lupercalia Bayramı, halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Hayatları kurallarla sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan gençler, sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı.

Hangi genç kadının hangi genç erkekle çift oluşturacağı, eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı'nın arife günü yapılan bir çekilişle belli olurdu. Romalı genç kızlar, adlarını küçük kağıtların üstüne yazıp bir kavanoza koyarlardı.

Genç Romalı erkeklerse kavanozdan bu kağıtları çekerek, üzerinde hangi genç kızın ismi yazıyorsa o kızla, bayram eğlenceleri boyunca beraber olurlardı. Bu birliktelikler, birbirine aşık olan çiftler için bayramın da dışına taşıp, genellikle evlilikle sonlanıyordu.

ROMALI ERKEKLERE AŞK YASAKLANDI

İmparator II. Claudius, Roma'yı kendi katı kurallarıyla yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problemse, ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek nedeni Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte II. Claudius, bu yüzden Roma'daki tüm evlilik ve nişanları kaldırdı.

ÇİFTLERİ GİZLİCE EVLENDİREN VALENTİNE

Gelelim Aziz Valentine’ye... Valentine, Claudius zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius'la birlikte, Claudius'un tüm yasaklarına rağmen çiftleri gizli bir şekilde evlendirmeye devam etti. Ancak İmparator Claudius, bu durumu bir süre sonra öğrendi ve Aziz Valentine, insanları gizlice evlendirmeye devam ettirme suçundan tutuklandı. Ceza olarak da sopayla dövülerek öldürüldü.  M.S. 270 yılının 14 Şubat'ında Hristiyan şehitliğine defnedildi.

"14 ŞUBAT AZİZLERLE ANILSIN"

Hristiyan kilisesinin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar, bu törenlerin özellikle de evlenmemiş gençlerin, putperestlerle birlikte anılmasından rahatsızlık duydukları için bir çözüm buldular. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istediklerinden, Lupercalia Bayramı'nın başladığı gün olan 14 Şubat'ı, Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başladılar. İşte o gün bu gündür, her yılın 14 Şubat'ını, Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyoruz. Yeryüzünde aşk olduğu sürece kutlamaya da devam edeceğiz gibi...