Kahramanmaraş-Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluk Başkanı, İndex (Azeder) Kahramanmaraş Temsilcisi Tural Şahbazlı Azerbaycan'daki ziyaret ve temaslarında Kahramanmaraş'ı anlatıyor.

 

 

Karabağ Azerbaycan Azadlık Teşkilatı'nın “Ermenilerin Azerbaycan Halkına Karşı İlk Soykırım” mevzusundaki toplantısında söz alan Şahbazlı: Ermenilerin sahte "Ermeni soykırımı" etrafında gürültü salmalarının, sahte soykırımın "100 yıldönümü" ile ilgili iddialarının hiçbir dayanağı yoktur. Ermeni ideologlarının dediklerinin, uluslararası reye zorla enjekte istediklerinin hepsi yalandır"diyerek, şunları anlattı:

 

"Ermenilere karşı hiçbir zaman, hiçbir soykırım yapılmadı. Bölgede soykırım Azerbaycanlılara karşı, kendisi de geçen yüz on yıl içinde düz 3 kez töredilmişdir. Bu trajik olaylar 1905-1906, 1918-1920 ve 1988-1994 yılları arasında Ermeniler tarafından türetilmiştir. Biz bugün yirminci yüzyılın ilk soykırım olayının 110 yıldönümünü anıyor, Ermenilerin yaptıkları vahşetleri dünyanın dikkatine iletiyoruz. Bunu dünyanın bizim başımıza getirilenlere yanması için yapmıyoruz, Ermenilerin gerçek, vahşi, terörist, kan emici simasını tanıması için yapıyoruz.

 

Ermeniler hiç bir zaman kendi iradesiyle karar alamamıştır. Her bir zaman birilerinin elaltısı olmuş, birileri tarafından yöneltilmiştir. Nitekim eğitim gördüğümüz ve gönül elçiliğini yapmaya çalıştığımız Kahramanmaraş şehrinde de ermeniler 1862 tarihinden itibaren isyan etmeye başlamışlar. Kahramanmaraş'ta ikamet eden ermenileri Ruslar, Fransızlar, İngilizler ve Amerikalılar siyasi çıkarlarına alet ettiler. I.Dünya Savaşı sırasında Maraş'taki ermeniler dış güçlerin tahriki ile Osmanlı Devleti'ne karşı isyan ettiler. Çanakkale savaşının devam ettiği kritik günlerde Türk askerini arkadan vurdular.

 

İtilaf  Devletlerinin işini kolaylaştırmak için Türk halkına düşmanca davrandılar. İlk iş olarak kendi komşularını, mahallelerinde yaşayanları haince öldürmekten başlamalarına rağmen zafere ulaşamamışlar. 31 Ekim 1919'da  Ermeni-Franız lejyon askerlerinin Kahramanmaraş'ın meşhur Uzunoluk Hamamından çıkan Türk kadınlarına el uzatmaları sonucu ayaklanan Maraş halkı Maraş'ın mücadele Kahramanı Sütçü İmam'ın düşman askerlerine attığı o kurşun Maraş Mücadelesini başlatan ilk kurşun oldu. O kutlu Mücadele sonucu Kahramanmaraş'ta yaşayan ermeni ve Fransızlar 11 Şubat 1920'de şehri boşaltmıştır. Bugün bu konuşmadan yararlanarak 12 Şubat Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Zaferini en içten dileklerimle kutlar, tüm şehitlerimize rahmet dilerim.

 

Bu sene sözde ermeni soykırımın 100.yılı nedeniyle ermeniler yoğun çalışma içindedir. Bizlerde birlik ve beraberlik içinde Hocalı katliamı başta olmakla ermenilerin Türk halkına yapmış oldukları gerçek soykırımları tüm pilatformlarda dile getirmeliyiz.”