KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Kahramanmaraş Şubesi Başkanı İsmail Tekardıç, ilk günden bu yana her zaman Roboski katliamını yapan zihniyetin karşısında olduklarını belirterek "Alanlarda, iş yerlerimizde yapılan katliamı anlattık, failleri yargılamayan sistemi eleştirdik" dedi.

 

Roboski Olayı'nın yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yapan İsmail Tekardıç, "Roboski’de 34 sivilin havan topları ve bombalarla paramparça edilmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Üç yıldır tek bir kişi bile yargılanmadı. Devletin demirbaş listesine kayıtlı bombalarla yaşamları ellerinden alınan insanlar için adalet talebi hala yerine gelmedi. Roboski’de devletin gözetiminde işlenen cinayetin hesabı henüz sorulmadı. Bizler emek ve demokrasi güçleri olarak ilk günden beri Roboskili kadınların ve çocukların yanında olan emek ve demokrasi güçleri olarak devlete ve iktidardakilere seslenmek istiyoruz ‘Unutmadık, unutmayacağız!’" diyerek, sorumluların adalet önünde hesap vermesini istedi. Tekardıç, şunları söyledi:

 

28 Aralık 2011 günü sınır ticareti yapan çoğu çocuk 34 kişi Roboski köyünden sınırı geçerek Irak tarafına geçti. Çocuklar okul harçlığı için çalışıyordu, büyükler evlerini geçindirmek için. Aslında toprakları verimliydi, Roboski’nin havası da temizdi ama köylerinin büyük kısmı askerler tarafından işgal edilmiş, boşaltılmıştı. Onlara da sınırın diğer yanındaki akrabalarıyla ticaret yapmak zorunda kalmıştı.

 

Her gün olduğu gibi nöbet tutan askerin denetiminde geçtikleri sınır mezarları olacaktı. 28 Aralık 2011 gecesi saat 21.30’da F-16’larla başlayan bombardıman tam bir saat sürdü. Her on görüntülerinde de her şey çok açıktı. Onlar katırlarıyla birlikte sınır ticareti yapan köylülerdi. Ancak herkes her şeyi bilmesine rağmen; o gece parçalanarak, donarak ya da yanarak öldürüldüler. 12 saat boyunca AKP hükümeti ve TSK hiçbir kanalın haber yapmasına izin vermedi. 12 saat sonra televizyonlarda ahlaksızca ‘terörist mi/köylü mü?’ tartışması yürütüldü. Başbakan Erdoğan yaptığı ilk açıklamada terörist olma ihtimallerinin yüksek olduğunu söyledi, ikinci açıklamasında duyarlı TSK ve medya çalışanlarına teşekkür etti. Gözlerimizin içine bakarak gerçeği gizlemeye çalışıyor, öldürülenlerin bedenleri soğumadan halkla alay ediyorlardı. Tüm bir devlet teşkilatı Roboski’de gerçek varlığını göstermişti.

 

Roboski’nin üzerinden üç yıl geçti. Üç yıl boyunca Kürtçe ağıtlar yakıldı, kürtçe gözyaşları döküldü. Üç yıl boyunca vicdanı olan hiç kimsenin yaraları kapanmadı çünkü tek bir kişi bile yargılanmadı. Diyarbakır’da ağır ceza mahkemesinde görülen dava görevsizlik kararıyla askeri mahkemeye gönderildi. Dava dosyası burada takipsizlikle sonuçlandı. Yani Roboski’de devlet bombalarıyla öldürülen 34 Kürt için yargı önüne çıkarılacak görevli, takip edilecek bir mesele yoktu. Tüm bu süreç içinde AKP hükümeti Roboski’yi bir siyaset malzemesi haline getirdi; ‘Her kürtaj bir Roboskidir’ deyip acıları kullandı. ‘Unutursak kalbimiz kurusun’ diyen binlerce, onbinlerce insana sokak ortasında saldırdı. Geçen hafta aynı gün içerisinde 6 üniversitede Roboski anmalarından dolayı faşistlerin ve polislerin işbirliğinde öğrencilere saldırılması bir gerçeği daha gözler önüne sermektedir. AKP hükümeti Roboski’de emir verenleri değil, barış ve demokrasi isteyen halkları yargılamak istemektedir.

 

Bizler Eğitim Sen olarak; ilk günden bu yana her zaman Roboski katliamını yapan zihniyetin karşısında olduk. Alanlarda, iş yerlerimizde yapılan katliamı anlattık, failleri yargılamayan sistemi eleştirdik. Bugün üç yıl boyunca Roboski için ‘Unutursak Kalbimiz Kurusun’ diyen binler olarak adalet talebimizi tekrar etmek istiyoruz. Katillerden hesap sorulana kadar Roboski bizim için AKP’nin yargısız infazlarından biri olmaya devam edecektir. Eğer failler bulunup yargılanmazsa, bu acı hiç dinmeyecektir. Adalet duygusunu zedeleyen, toplumsal barışa ve demokrasiye hizmet etmeyen bu yaklaşım acilen terk edilmelidir. Katillerden gereken hesap sorulmalı, Başbakanlık makamına kadar emir komuta zincirinde kim varsa hepsi adaletin karşısında hesap vermelidir. Herkesi Roboski’de adalet talebimiz yerine getirilene kadar mücadele etmeye davet ediyoruz."