Buna göre, Akademinin kapasitesi ile adayların staj süreleri göz  önünde bulundurularak, Adalet Bakanlığı ile iş birliği içinde kısa veya uzun  vadeli akademik eğitim planı hazırlanacak.

Hakim ve savcı adayları, Akademi tarafından belirlenen eğitim  programlarına katılmak ve kurallara uymak zorunda olacak.

Adaylar hakkındaki gizli sicil fişi, hazırlık ve son eğitim dönemi  bitiminde mevzuata uygun olarak, Akademinin ilgili daire başkanı tarafından  düzenlenecek.

Akademide alınacak eğitimlerde, adli ve idari yargı adaylarının  hazırlık dönemi 3 ay, son eğitim dönemi 4 ay, avukatlık mesleğinden geçen adli  yargı adaylarının hazırlık eğitim dönemi 2 ay, son eğitim dönemi 4 ay, avukatlık  mesleğinden geçen idari yargı adaylarının hazırlık eğitim dönemi 2 ay, son eğitim  dönemi 3 ay olacak.

Eğitim müfredatı, Danışma Kurulunun önerileri de göz önünde  bulundurularak, Türkiye Adalet Akademisi Başkanınca belirlenecek. Müfredatın  belirlenmesinde çeşitli kriterler dikkate alınacak.

Hazırlanan eğitim müfredatı, ihtiyaç duyulması halinde Danışma  Kurulunun önerisiyle güncellenebilecek.

Akademi tarafından, eğitim müfredatına uygun olarak, adaylara ve  öğretim elemanlarına yönelik eğitim modülleri oluşturulacak.

Eğitim programı

Eğitim planına ve müfredata uygun olarak, dersler, ders süreleri ve  öğretim elemanlarını içerir eğitim programı belirlenecek. Eğitim programı, eğitim  dönemleri başlamadan önce ilgili öğretim elemanlarına bildirilecek.

Söyleşi, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler de  eğitim programında yer alabilecek. Akademi, eğitim programında değişiklik  yapabilecek.

Eğitimlerde, yüksek mahkemelerin daire başkanı ve üyeleri, hakimler ve  savcılar, yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri ve öğretim  görevlileri ile araştırma görevlileri, akademide öğretim elemanı olarak  görevlendirilenler, alanında uzman kişiler öğretim elemanı olarak  belirlenebilecek.

Akademide görev yapan öğretim elemanlarına ücret ödenecek.

Yazılı ve sözlü sınav şartları

Adaylar, adaylık süresi sonunda Akademi tarafından yazılı ve sözlü  sınava tabi tutulacak.

Yazılı sınav, eğitim müfredatında yer alan dersleri ve temel hukuk  bilgisini kapsayacak.

Yapılacak sınavı yönetmek ve sonuçlandırmak üzere bir başkan, dört  asıl ve iki yedek üyeden oluşan bir sınav kurulu oluşturulacak. Yazılı Sınav  Kurulunun başkan ve üyeleri, Akademide ders veren öğretim elemanları arasından  Başkan tarafından seçilecek.

Yazılı sınav, Kurul tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek.  Yapılan değerlendirmede 70 ve üzeri puan alanlar sınavda başarılı kabul edilecek.

Sınavda başarısız kabul edilenler tebliğ tarihinden itibaren 5 iş günü  içinde Akademiye yazılı olarak itirazda bulunabilecek.

Yazılı sınavda başarısız olanlara bir ayı geçmemek üzere ek eğitim  verilebilecek, bu durumda bulunanlara ikinci sınav hakkı tanınacak.

Yazılı sınavda başarılı olanlar sözlü sınava çağrılacak.

Sözlü Sınav Kurulu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanının başkanlığında,  Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı ve Personel Genel Müdürü ile adaylara ders  verenler arasından ilgili Bakan Yardımcısı tarafından seçilen iki asıl ve bir  yedek üyeden oluşacak.

Adaylık sürelerinin sonunda yapılan yazılı sınav puanının yüzde 60'ı  ile sözlü sınav puanının yüzde 40'ının toplamının en az  70 olması halinde  adaylar başarılı sayılacak.

Nihai sonuçlara ilişkin liste, Akademinin internet sitesinde ilan  edilecek, bu ilan, tebliğ yerine geçecek.

Sınav sonucunda başarılı ve başarısız olanların isim listesi Akademi  tarafından Bakanlığa gönderilecek.

AA