Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Tıp Fakültesi hakkında son günlerdeki iddialar öyle yenilir yutulur cinsten değil. Rektör Deveci hala suskunluğunu koruyor.

 

Kahramanmaraş günlerdir yazılı ve görsel yerel basının gündeme taşıdığı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Tıp fakültesinde yaşanan skandal iddiaları konuşuyor.

 

Kahramanmaraşlı akademisyenlere üst yönetimde resmi görev vermeyen Rektör Deveci bu tutumuyla kent kamuoyunda eleştirilirken, Tıp Fakültesinde yaşanan skandal iddiaları ise tartışmaya ayrı bir boyut kazandırdı.

 

Bugün gazetesinden zeki Demir'in haberine göre; Yaklaşık 14 ay önce rektör olarak atanan Durmuş Deveci’nin Üniversiteyi hakkıyla yönetemediği iddia edildi. Kahramanmaraşlı akademisyenleri yok sayarak üst yönetimine resmi olarak Kahramanmaraşlı akademisyenleri almayan Rektör Deveci son basın toplantısında ise ‘üst yönetimin hepsini Kahramanmaraşlılardan oluşturursak bir birlerini yer’ esprisinde de bulunmuştu.

 

Tıp Fakültesindeki huzursuzluk doktorların döner sermayeden ek ücret alamadığı için sıkıntı yaşadığı iddiasıyla başladı. Döner sermayeden ek ücret alamayan doktorların verimliliğinde de düşüş yaşandığı gözlendi. Önceki gün bir medya kuruluşu tarafından ‘Tıp Fakültesi Hastanesine domuz gribi teşhisiyle gelen 36 haftalık bir hamile kadının tuvalette kendi başına doğum yaparken son anda fark edildiği’ iddialı haberi gündeme bomba gibi düştü.

 

Tıp Fakültesinde yaşanan ikinci skandal ise olaylara ayrı bir boyut kazandırdı. İsmini vermek istemeyen bir hasta Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi istihbarat servisiyle dosyasının fotoğraflarını paylaştı. Dosyasında kullanmadığı eşyaları kullanmış gibi gösterilmesinin rahatsız edici olduğunu beyan etti.

 

Hasta yakını 14.10.2015 tarihinde 15 yaşındaki kızının ilaç zehirlenmesi şikâyetiyle önce acile sonra ise yoğun bakım servisine kaldırıldığını söyledi. 15 yaşındaki hastanın tedavisi iki gece sürerken hastane görevlileri tarafından kullanılmadığı halde 15.10.2015 tarihindeki tedavisinde kullanılmış gibi gösterilen, 5 paket Hasta Alt Bezi Large, 1 Paket Konül, 1 Paket Disposable Aspirasyon Torbası 2000’lik, 5 Paket Yatak Koruyucu, 1 Paket Kontaminasyon önleyici vücut bakım seti, 16.10.2015 tarihideki tedavisinde ise yine kullanılmış gibi gösterilen 1 Paket Maske hazneli nebulizatör seti, 6 paket hasta Alt Bezi Large, 5 paket Yatak Koruyucusu’ndan oluşan ve kullanıldığını iddia ettikleri malzemeleri kullanmadığını söyledi. Hasta yakını kullanılmayan malzemelerin listesini Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi istihbarat servisiyle paylaştı.

 

Kızının iki gece hastanede kaldığını belirten hasta yakını; “kızımı acile getirdik, sonra yoğun bakıma alındı. İki gece kaldıktan sonra taburcu edildi. Taburcu işlemleri için uğraşırken bir baktık hiç kullanılmayan eşyaları kullanılmış gibi göstermeleri karşısında rahatsız olduk. Sonuçta bu vicdani bir mesele. Hemen hastane görevlileri ile irtibata geçerek dosyamızda listesi olan malzemeleri kullanmadığımızı söyledik. Hastane görevlisi ise bize; ‘sizinle ilgili bir sorun yok, sonuçta cebinizden de çıkmıyor. İsterseniz hastaneye kadar gelin düzeltelim’ şeklinde bize bilgi verdiler. Biz ise tekrar hastaneye gitmedik” dedi.

 

Hasta yakınının açıklamalarının ardından Tıp Fakültesinde neler oluyor sorusu akıllara geldi. Tıp Fakültesi Hastanesi görevlilerin hangi amaçla kullanılmadığı halde kullanılmış gibi gösterilen bu malzeme listesini neden oluşturduğu merak konusu oldu. Bu uygulamanın bir hastayla ilgili mi yoksa serviste veya yoğun bakımda yatan diğer hastalara da aynısı yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

 

Kullanılmayan malzeme listesi SGK’ya fatura edilirken, fazla yazılan malzemelerin ihale sürecinde eksik alınıp, açığı hastaların üzerine kayıt edilerek mi kapatıldığı sorusu cevap bekliyor.

 

Şimdi bu haberle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı ve SGK Kahramanmaraş İl Müdürlüğünün soruşturma yapması bekleniyor.