İZMİR-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait Boeing 737-800 tipi uçak, saat 18.30'ta Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra duramayarak pistten çıktı. 50 metre kadar sürüklenen uçak 30-40 metreden toprak zemine düştü. Uçak burun ve kuyruğa yakın kısımlarından kırılarak üçe bölündü ve yanmaya başladı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. 2 bebek, 175 yolcu ve 8 mürettebat bulunan uçaktan, kaza sonrası 21 yolcu kendi imkanlarıyla çıkmayı başarırken koltuklar arasında sıkışanlar için ekipler saatlerce süren bir çalışma başlattı.

SERT İNDİ HIZINI KESEMEDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kazada 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 180 kişinin yaralı olduğunu, yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığını söyledi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise kazanın ayrıntılarını verirken, "Pistten çıktıktan sonra 50 metre sürükleniyor. TEM'den E-5'e bağlantı yolunun olduğu mevkide 30 metrelik yükseklikten düşüyor" dedi. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan da "Kaza uçağın sert iniş ve sonrasında hızını kesemeyip pist başından araziye çıkması sonucu oluştu" diye konuştu.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Yerlikaya, "Yaşanan bu elim kazada 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce  belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır" dedi.

Vali Ali Yerlikaya basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "PC 2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı, saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıkmıştır. Olayın hemen akabinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Başkanlığında Sabiha Gökçen Havalimanı Kriz Merkezi çalışmaya başlamıştır. Meydana gelen kazada; uçakta bulunan 175 yolcu, 2 bebek, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi mürettebatın oluşan toplam 183 kazazedenin güvenli bir şekilde tahliyesi için 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye AFAD ve HEAŞ ekiplerimizce anında müdahale edilmiştir. Havayolu şirketi tarafından uçakta 12 ülkeden, 22 yabancı uyruklu yabancı uyruklu yolcu bulunduğu bildirilmiştir. Yaşanan bu elim kazada 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce  belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir. Tedavi altındaki yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi almak isteyen yolcu yakınları, SABİM ALO 184 telefon hattını arayarak bilgi alabilirler. Havalimanı pisti saat 04.00'ten itibaren kullanıma açılacaktır. Olayın meydana geliş nedenlerinin tespiti için geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır. Milletçe hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."

KUYRUK RÜZGARI UYARISI
Kuleyle uçak arasında gerçekleşen son telsiz konuşmalarındaki ayrıntılar da dikkat çekti. Kule, pilota "Sizden önce inen trafiğimiz kuvvetli kuyruk rüzgârı (tail-wind) rapor etti" anonsu yapıyor. Kazadan önce de 2 uçağın pisti pas geçtiği öğrenildi.

Yaralıların çoğunun yüzlerini ön koltuğa vurarak yaralandığı gözlendi. Yolculardan Burak Ulus, "Gürültü koptu yüzümü ön koltuğa vurdum. Bayılmışım. Kendime geldiğimde uçak ikiye bölünmüştü. Kendim çıktım" dedi. Yolcu Süleyman Can ise "En arkada oturuyordum. Ne olduğunu anlamadan çığlık koptu. Yüzümü ön koltuğu vurdum" diye konuştu.

YARALILAR 32 AMBULANSLA  18 HASTANEYE
Kazadan yara almadan kurtulanlar ve hafif yaralı atlatanlar havalimanının otobüsleriyle terminale taşındı.

PEGASUS'UN SON İKİ YILDA 3. KAZASI
Pegasus Havayollarına ait Boeing 737-800 tipi uçak 13 Ocak 2018'de Trabzon'da inişten sonra pistten çıkmış, kazada can kaybı yaşanmamıştı. 7 Ocak 2020'de yine Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaşanan kazada da aynı firmanın aynı tip uçağı iniş sırasında pistten çıkmıştı. Kazada can kaybı yaşanmamış ancak yolcular slide olarak adlandırılan şişme kaydırak yardımı ile tahliye edilmişti.

YARDIMA GİDEN POLİSLER KAZA YAPTI
SABİHA Gökçen Havalimanı'nda gerçekleşen uçak kazası ardından olay yerine gitmeye çalışan polis aracı kaza yaptı. Kazada 5 özel harekat  polisi yaralandı. Kaza havalimanı içinde gerçekleşti. Çevredeki hastanelere kaldırılan polislerin hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. -DHA

SABİHA GÖKÇEN METRO İNŞAATINDA İŞKAZASI
SABİHA Gökçen Havalimanı-Pendik metrosu tünel inşaatının Pendik Yayalar Mahallesi kısmında, dün akşam henüz bilinmeyen nedenle vinçle taşınan demirler işçilerin üzerine düştü. Kazada 2'si ağır 4 işçi yaralandı. Yaralı işçiler olay yerine gelen ambulanslarla çevrede bulunan hastanelere götürüldü. 

UÇAK NEDEN 3'E AYRILDI?
Havacılık uzmanı Uğur Cebeci şu yorumu yaptı:

"İlk olarak rüzgâr kırılması yaşanmış olabilir. Yüksek arka rüzgârla da uçağın sürati artmış. Eğer bu esnada pilot da gaz kesmişse uçak kontrolden çıkıyor. Bu durumda pilotlara göre yapılması gereken en doğru yol pisti pas geçmektir. Rüzgâr kırılması ile ilgili dünyanın önemli havalimanlarında bilgi veren cihazlar var. Ancak Sabiha Gökçen'de bu cihaz yok. İstanbul Havalimanı'nda ise rüzgâr kırılması ile ilgili uyarı yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Bunun dışında pistlerde, uzun süreli olmasa da aşırı yağmurlarda kısa süreli tabakalar oluşabilir. Böyle olunca da pist ile uçak bütünleşmesi tam olarak sağlanamayabilir. Bu durumu bir arabanın suya girdiğinde savrulması gibi tanımlayabiliriz. Böylece uçak savrulmasının güçlenme ihtimali var.

Uçak pistten çıktıktan sonra da aşırı yağmurdan yumuşamış olan toprağa gidiyor. Burada uçağın iniş takımları toprağa saplanıyor. Ancak uçağın motorları güç üretmeye devam ediyor. Bu da uçağı ileri itiyor. Yaşanan bu durum sebebiyle uçağın imalat şemasındaki gibi uçak 3'e ayrılıyor. Kokpit kısmı ters dönüyor, orta gövde ve kuyruk kısmı da ayrılıyor. Bu kazada ise 3'e ayrılan uçaklarda görülmeyen bir dağılma yaşanıyor. Uçağın kara kutularının çözümü ve kulenin konuşmaları tam olarak ortaya çıkmadan bu kazanın tam olarak gerçek nedenine ulaşmak zordur."

ÇUKURA DÜŞTÜ
Kaza sonrası yaşananlar kule ile görevlilerin telsiz konuşmalarına şöyle yansıdı.

- İnişi müteakiben pist başından rampadan aşağı indi. Şu an göremiyoruz...

- Anlaşıldı, şu an göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz...

- Anlaşıldı bütün ekipler 2-4'teki çukurun oraya, bütün ekipler oraya..