Okul çağındaki çocuklarda, belirgin halde görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukların okul başarısını olumsuz etkiliyor.

 

Rehberlik Uzmanı (PDR) ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, öğrencilerin okul başarısının düşmesine yol açan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) hususunda anne babaların dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

 

Rehberlik Uzmanı Bayazıt, ilk kez 1845’te Dr.Henrich Hoffman tarafından tanımlanan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) okul öncesi ve okul çağı çocuklarında belirgin halde görüldüğünü, çocuğun davranışlarını ve derse karşı olan dikkatini kontrol edemediğini, hayallere daldığını, düşünmeden davrandığını, bununda sınıf ortamında uyumsuzluğa sebebiyet verdiğini söyledi.

 

Hiperaktivitenin aşırı hareketlilik anlamına geldiğini, çocukta hiperaktivite olmadan da dikkat eksikliği bozukluğunun (DEB) görülebileceğini vurgulayan Bayazıt, hiperaktivitenin daha çabuk fark edildiğini, ancak dikkat eksikliği bozukluğunun (DEB)  daha geç fark edildiğini dile getirdi.

 

Rehberlik Uzmanı Davut Bayazıt, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun  (DEHB) ev ortamı, çocuğu yetiştirme biçimi gibi nedenlerden kaynaklanmadığını, ailelerin kendilerini suçlamamaları gerektiğini, bunun tedavisinin de mümkün olduğunu, ailelerin ihmal etmeden mutlaka okul Rehberlik Servisi ile diyolog halinde olmaları ve bir psikiyatri uzmanından yardım almaları gerektiğini vurguladı.

 

Not: Rehberlik Uzmanı (PDR) ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt ile iletişim için [email protected]