Milli Savunma Bakanlığı, Pençe operasyonlarında bugüne  kadar 170 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 

Milli Savunma Bakanlığınca, yürütülen operasyonlara ilişkin basın  bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halka İlişkiler Şube Müdürü Deniz  Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Bakanlık binasında düzenlenen toplantıda, Türk  Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) asil milletin sevgi ve güveninden aldığı güçle,  kutsal vatan topraklarının güvenlik ve bütünlüğü, milletin egemenlik ve  bağımsızlığı için 82 milyon vatandaşın huzur ve güvenliğini hedef alan FETÖ,  PKK/KCK/YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, her türlü tehdit ve  tehlikeye karşı mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti.

Pençe Harekatına ilişkin bilgi paylaşan Aktop, ''Pençe operasyonlarında  bugüne kadar toplam 170 terörist etkisiz hale getirilmiş, 350 adet mayın ve el  yapımı patlayıcı tespit edilerek imha edilmiştir. Unsurlarımız tarafından kış  şartlarına uygun tedbirler alınarak operasyonlarımız kesintisiz olarak devam  etmektedir.'' dedi.

Bu kapsamda, Pençe 1-2 operasyonları ile koordineli olarak Hakurk  bölgesinde teröristlerin eylem arayışında olduğu duyumları üzerine planlama  yapılarak 25 Kasım'da komandolar tarafından bir operasyon başlatıldığını  hatırlatan Aktop, operasyonda icra edilen arama ve tarama faaliyetleri sırasında  tespit edilen 7 teröristin, aynı tarihte düzenlenen hava harekatı ile etkisiz  hale getirildiğini kaydetti.

Aktop, bölgede icra edilen arama faaliyetlerinde birliklere saldırı  hazırlığında kullanılacağı değerlendirilen toplam 17 mağara, sığınak depo ile  bunların içerisinde çok sayıda silah, mühimmat, patlayıcı madde ve yaşam malzemesi ele geçirildiğini aktararak şu bilgileri paylaştı:

''İcra edilen operasyonda en dikkat çekici hususlardan bir tanesi el  yapımı patlayıcı eğitimi için özel olarak dizayn edilmiş 15 gözlü mağaranın  tespit edilmesidir. Mağarada, 400 kilogram amonyum nitrat ile çok sayıda basma  düzenekli EYP, elektrikli fünye ve elektronik malzeme ele geçirilmiştir. Ayrıca,  tespit edilen diğer mağaralarda ve depolarda bir 82 milimetrelik havan, bir  Katyuşa roket, bir Zagros keskin nişancı tüfeği, bir uçaksavar, 9 adet Biksi  hafif makinalı tüfek, 2 adet RPG-7 roketatar silahı, bir tanksavar silahı, 17  adet AK-47 piyade tüfeği, bir M-16 piyade tüfeği ve 7 el bombası ile 200 adet  bomba atar mühimmatı ele geçirilmiştir. Ele geçirilen malzemeler arasında terör  örgütü tarafından üs bölgelerine saldırı maksatlı kullanılan paramotor  bulunmaktadır.''

''Hakurk'ta operasyon sürüyor''

 Operasyon sırasında ayrıca büyük bir mağaranın diş tedavisi ve tıbbi  destek maksadıyla dizayn edilmiş olduğun da tespit edildiğini aktaran Aktop,  mağarada bol miktarda yaşam malzemesi, çok sayıda jeneratör, hızar, telsiz,  kamera, fotoğraf makinesi, televizyon, radyo, akü ve güneş panellerinin ele  geçirildiğini bildirdi.

Aktop, icra edilmekte olan operasyonlar neticesinde, terör örgütünün  Hakurk bölgesindeki önemli lojistik tesislerinin ele geçirilerek örgütün hareket  yeteneğine darbe vurulduğunu ifade ederek, ''Operasyonlarımız büyük bir  kararlılıkla son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürülecektir.'' dedi.

Askeri kaynaklar, kış şartlarında Hakurk'tan bir saldırı  gerçekleşebileceği değerlendirilerek söz konusu bölgeye operasyon başlatıldığını  söyledi.

Operasyonun hala devam ettiğini aktaran kaynaklar, arazi şartları ve  duruma bakılarak harekatın sonuçlandırılıp sonuçlandırılmayacağına karar  verileceğini kaydetti.

Kaynaklar, operasyonda ele geçirilen paramotorun, kışın gece  şartlarında insanlı veya insansız saldırılarda kullanılabileceğinin  değerlendirildiğini, bu konuda teröristlerin eğitim aldıklarının tespit  edildiğini belirtti.

AA