Türkiye'nin IŞİD ve PKK hedeflerini vurması üzerine Almanya'da hükümete patriot sistemi ve Alman askerleri geri çekmesi yönünde baskılar artıyor. Muhalefet partilerinin yanı sıra hükümet ortağı CSU savunma sözcüsü de patriotların çekilmesini istedi.

 

Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, Merkel hükümetine Kahramanmaraş'ta konuşlanan Patriot füze savunma sistemiyle Alman askerlerin geri çekilmesi için baskıyı artırdı. Muhalefet partilerinin talebine hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) savunma politikaları sözcüsü Florian Hahn da eşlik etti. Hahn, Patriot sistemlerinin Türkiye'yi korumasına artık ihtiyaç kalmadığını, şimdiye kadar Patriotların zaten sembolik olarak kaldığını söyledi.

 

KARŞI ÇIKTI

Başbakan Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik savunma sözcüsü Henning Otte ise Patriot sistemiyle birlikte Alman askerlerin geri çekilmesi taleplerini reddetti. Henning, “Bu, NATO'YA güvenin bir işareti. Türkiye IŞİD terörüne karşı önemli bir müttefik” dedi ve Alman askerlerin güvenliğine yönelik bir tehdit artışı da bulunmadığını söyledi. Henning, ancak Kürt sorununda çözüm sürecinin de tehlikeye atılmaması gerektiğini belirtti.

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold da, “Şimdi askerlerin geri çekilmesi için bir sebep görmüyorum” dedi, ama gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.