Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil, yılbaşı kutlamalarıyla ilgili, "Her yılbaşı geldiğinde televizyonlarda, gazetelerde resimler görüyoruz; trafik kazaları, sarhoş bir şekilde araba kullanan insanlar. Neyi kutluyorsunuz, neyin sevincini yaşıyorsunuz? Günahlar ile bir mutluluk kutlanabilir mi?" dedi.

 

Aslen Kahramanmaraşlı olan Kayseri Müftüsü Maraşlıgil, "Hristiyanlar Peygamberlerinin doğum gününü havalara maytap atarak, içki, kumar ve bir yığın fuhşiyat ile kutlamaya çalışıyorlar" diye konuştu. "Müslümanlardaki Peygamberlerinin doğum gününü kutlama ile Hristiyanlardaki Peygamberlerinin doğum gününü kutlama arasında uçurumlar var" diyen Maraşlıgil, "Dağlar kadar farklar var. Müslümanlar asla Hristiyanlara benzememeliler. Mevlit Kandili ile zaten beslemiyoruz ama eğer Müslüman olarak biz Hz. İsa’nın doğum gününü kutlayacak olursak ne olur Hristiyanlar gibi kutlamayalım. Bugün her yılbaşı geldiğinde televizyonlarda, gazetelerde resimler görüyoruz. Trafik kazaları, sarhoş bir şekilde araba kullanan insanlar neyi kutluyorsunuz? Neyin sevincini yaşıyorsunuz? Günahlar ile bir mutluluk kutlanabilir mi? Bizim toplumumuzda ve kültürümüzde bu gibi şeyler yok. Sabaha kadar şekil verici maddeler alınıyor, ondan sonra direksiyona geçip bir yığın insanların canına kıyılıyor. Bir bakıyorsunuz alkol komasında ölen insanlar" ifadesinde bulundu.

 

Maraşlıgil, "Noel baba bizim neyimiz? Bizim dinimiz ile inancımız ile itikatımız ile en ufak bağlantısı olmayan şeyler. Bunlara bizim dikkat etmemiz lazım. Biz Müslümanlar olarak ağır başlı bir şekilde eğer yılbaşı Hz. İsa’nın doğum günü ise onu biz sevgi ve muhabbet ile kutlayalım ama onun ötesinde Hristiyanlara benzememeye çalışalım. Onların görevi bizi kendilerine benzetmektir. Helaller bellidir. Haramlar bellidir. Milli piyango ve bu tip çekilişlerin helal olup olmadığını öğrenmek için bir din adamına gitmeye bu ülkede yaşayan insanların ihtiyacı yok. Herkes neyin helal neyin haram olduğunu biliyor. Milli piyango haramdır. Haram para ile ibadet yapmakta İslam uleması tarafından çok hoş karşılanmamıştır. Haram para ile hayır yapmakta çok hoş bir şey değildir" diye konuştu.

 

ALİ MARAŞLIGİL KİMDİR?

 

1950 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 

 

1962'de İlkokulu, 196' da İmam Hatip Okulunu Kahramanmaraş’ta bitirdi. 1973'te de Konya Yüksek İslam Enstitüsünden mezun dolu. 1969'da Kahramanmaraş’ta kısa bir süre İmam-Hatiplik yaptı. 1973-1977 yılları arası Adıyaman İmam-Hatip Lisesinde Meslek Dersleri Öğretmenliği ve Okul Müdürlüğü görevini yürüttü.

 

Milli Eğitim Bakanlığınca açılan sınavları kazanarak 1975'te 9 ay süre ile Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Din Bölümünde Arap Dili ve Edebiyatı üzerine ihtisas yaptı. 1976'da kısa dönem vatani görevini ifa etti. 1977-1980 yılları arasında Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği görevinde bulundu. 1980 yılı sonu itibariyle öğretmenlikten istifa etti.

Bir müddet ticaretle meşgul olduktan sonra, 1983 yılında tekrar Kahramanmaraş’ta İmam-Hatip olarak göreve başladı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan sınavları kazanarak 1985'te Almanya’ya Din Görevlisi olarak görevlendirildi. 1989 yılında yurtdışı dönüşünde, Türkiye’deki görevine yeniden başladı.

 

1992-1993 yıllarında Erzurum İli Hınıs İlçe Müftülüğü, 1993-1999 yıllarında Kahramanmaraş İli Çağlayancerit İlçe Müftülüğü, 1999-2002 yıllarında Gaziantep İli Nurdağı İlçe Müftülüğü görevlerinde bulundu. Nurdağı İlçe Müftüsü iken, Başkanlıkça Fransa’ya Din Görevlisi olarak görevlendirildi ve 3 yıldan fazla çalıştıktan sonra Diyarbakır İl Müftülüğü görevine atanarak, 10.03.2006 tarihinde görevine başladı.

 

Birçok Konferans, Panel, Seminer ve Sempozyumlarda konuşmacı olarak görev aldı. Türkiye Diyanet Vakfınca yayımlanan “Kahramanmaraş’lı Şairlerde Peygamber Sevgisi” adlı eserle Türkiye Diyanet Vakfı Kahramanmaraş Şube Başkanlığınca yayınlanan (Kutlu Doğum) eserlerinin tertip heyetinde görev aldı. Bir konferansı ve birkaç şiiri bu eserlerde yayınlandı. Görev süresince Kademe İlerlemesi Teşekkür ve Takdirlerle taltif edildi ve 6 yıl Yabancı Dil tazminatı aldı.

 

2007 yılı Mart ayında İl Müftüleri Seminerine katılmak üzere giderken, İzmir’de geçirdiği trafik kazası sonucu 1 yılı aşkın görevine dönemedi. Buradan Muş İl Müftülüğü görevine, 2008 yılı nisan ayında da Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanlığına atandı. Bu görevini yürütmekte iken, Amasya İl Müftülüğüne atanarak 10.12.2009 tarihinde buradaki görevine fiilen başlayan Ali Maraşlıgil, 04.05.2011 tarihinde de Kayseri İl Müftülüğüne atandı. Halen bu görevini yürütmekte olup, Arapça, Fransızca ve Almanca (Az) bilmektedir. Evli ve 4 çocuk babasıdır.