İhracat yüklerini hafta başında teslim edecekleri adreslere  yetiştirmek için yola çıkan TIR sürücüleri, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yoğunluğa  neden oldu.

TIR kuyruğunun 14 kilometreye ulaştığı Kapıkule Sınır Kapısı'nda 560 TIR işlemlerinin yapılmasını bekliyor.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü  ekipleri TIR kuyruklarıyla ilgili çalışma yapıyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge  Müdürlüğü istatistiklerine göre, son 24 saatte bin 423 TIR'ın çıkış işlemi  yapıldı.

Bu arada, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda da 5 kilometrelik TIR kuyruğu  oluştu.

"24 saat kuyrukta bekliyoruz"

TIR şoförü Ercan Yeşilyurt, yaptığı açıklamada, sıcakta kuyrukta  beklemenin zor olduğunu belirterek, "Bu eziyet bitmez oldu. Geçen sefer 24-25  kilometre kuyruk vardı.  Almanya'ya gidiyorum, yolculuk zor geçiyor. TIR  şoförünün ne özel hayatı ne rahatlığı olur. Mecbur katlanmak zorundayız. Ülkenin  malum içinde bulunduğu şartlar da var. Dayanmaya çalışıyoruz." dedi.

TIR şoförünün hayatının yolda geçtiğini anlatan Yeşilyurt, "Yemesi,  içmesi ve temizliğiyle TIR'ın içinde zor bir hayat geçiyor bizim için. 24 saat  kuyrukta bekliyoruz. Dövizin yükselmesiyle ihracat arttı. İthalat durdu.  Gittiğimiz yerden gelemiyoruz, böyle bir sıkıntı var. Kuyruklar öncesinden  sonrasına kadar hep böyleydi, böyle olmaya da devam edecek gibi görünüyor." diye  konuştu.

"Şoförün tek sermayesi sabır"

TIR şoförü Ahmet Ünal da kuyrukların çile kuyruğuna dönüştüğünü dile  getirdi.

TIR'cılığın en çok eziyet veren kısmının beklemek olduğunu söyleyen  Ünal, şunları kaydetti:

"Firmalarda, gümrükte, kuyrukta beklemek... Şoförün çilesi beklemekle  geçiyor. Yükümüzü aldık Macaristan'a gidiyoruz. İki gündür burada yatıyoruz.  Bazen sistematik sıkıntılar, bazen de gümrüklerin yavaş çalışması sıraların  uzamasına neden oluyor. Sabır dileyerek işimize devam ediyoruz. Yaklaşık 17  saattir kuyruktayım, daha ne kadar bekleyeceğimiz de belli değil. Sıra devam  ettikçe ilerliyoruz. Bu işin en çok insanlara dokunan kısmı bu zaten. Şoförün tek  sermayesi sabır. Uykusuzluk, zaten kazaların sebeplerinin başında bu geliyor.  Sıralarda takıldığımız için yola devam edemiyoruz. Tabii geç kalmasından dolayı  da şirketlerin sıkıştırması, psikolojik baskısı şoförü etki altında bıraktığı  için de mecbur yoluna uykusuz devam ediyor. Bu sebeple ölümlü ya da yaralamalı  kazalar ortaya çıkıyor."