Türkiye’yi etkisi altına alan kutup soğuklarına karşı uzmanlar giysi seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Kalın giyinmek yerine ince ve kat kat giyinilmelidir" dedi.

 

Türkiye kutup soğukları ile beyaza bürünürken özellikle sokakta yaşayanlar, yaşlılar ve çocukların risk grubunda olduğu belirtildi. Bu dönemde dışarıda geçirilen zamanın azaltılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, soğuktan saçlı deri, ağız, burun, kulak kepçeleri, el- ayak parmak uçlarının ilk etkilenen bölgeler olduğunu, bu alanların çok iyi korunması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, giysi seçiminde de kalın kıyafetler yerine ince ve kat kat giyinmenin tercih edilmesinin yararlı olacağına dikkat çekti.

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Nursun Üstünkarlı, soğuğun derecesi ve maruz kalınan sürenin soğuk yaraları oluşturabileceğini kaydederek, “Ülkemizde havaların soğuması ile birlikte soğuk acilleri artabilir.Gece ve çok soğuk günlerde mümkünse dışarı çıkılmamalı. Eğer mümkün değilse dışarıda geçirilen zaman azaltılmalıdır. Birkaç saat içinde soğuk yarası denilen yara oluşabilir” dedi.

 

SOĞUKTA İLK MÜDAHALE

 

Soğuğa maruz kalındığında organda hareket azalması, uyuşukluk, şişme, ağrı gibi belirtilerin ortaya çıktığını aktaran Üstünkarlı, yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Soğuğa maruz kalınan bölgelerde ılık uygulama yapılır. Bölge, ılık -soğuk arası su olan kaba daldırılır ve alıştıkça biraz daha sıcak su ilave edilerek yavaş yavaş ısıtılır. Giysi ve örtülerle örtülerek kendiliğinden ısınması sağlanır. Donan bölge asla doğrudan sıcağa tutulmaz. Su toplanmaları varsa patlatılmaz, yaralar steril kuru pansumanla kapatılır. Bilinenin aksine donan bölge asla karla ovulmamalı, sıcak paketler direkt olarak soğukta kalmış bölgenin üstüne konulmamalıdır.”