Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümü törenlerle kutlandı.

 

Valilik Kavşağında gerçekleştirilen kutlama törenleri, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Vali Mustafa Hakan Güvençer, garnizon Komutanı Kerim Acar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç birlikte askeri bir araçla halkın bayramını kutladılar.

 

Protokol mensuplarının bayram kutlamasının ardından halk oyunları gösterisi yer aldı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nı şanlı bayrağımıza taktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Büyükşehir Belediye  Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, coşkulu bir konuşma yaptı. Konuşmasına Hayati Vasfi Taşyürek’in ‘Kahramanmaraş’ isimli şiiriyle başlayan Başkan Erkoç, şunları söyledi:

 

““Vatanımız tek kişi kalana kadar düşmana teslim olunmayacaktır, Gayret bizden yardım Allahtan’dır” diyerek şahlanan Arslan Bey’lere selam olsun. 'Hürriyeti olmayan bir milletin Cuma namazı kılması caiz değildir'  diyerek bayrağımızın dalgalanmadığı yerde Cuma namazı kıldırmayan Rıdvan Hocalara selam olsun... 'Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olmaz' diyerek, hürriyetine yan baktırmayan yiğitlere selam olsun.   Şehit olan kocasının silahını alarak 'sıra bizde' diyen Senem Ayşelere selam olsun... Varlıklarını inançları ve özgürlükleri uğrunda adayan Mıllış Nuri, Yörük Selim, Evliya Efendi, Çakmakçı Sait gibi bayrağı uğruna şahadet şerbeti içen koç yiğitlere selam olsun... Namusuna uzanan elleri kırmak için ilk kurşunu atan ve kurtuluşla simgeleşmiş Sütçü İmam’lara selam olsun.. Süt kadar ak yürekleriyle Maraş'ı sokak sokak, ev ev savunarak, bir devleti tek başına yenen  Kahraman Maraşlılara selam olsun.

 

Bugün, Kahramanmaraş'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünü kutluyoruz. Bugün, hayatımızı, nefes alıp verişimizi, kalplerimizin atışını kutluyoruz. Bugün, birbirimizin varlığını kutluyoruz. Tarihte birçok şehir savaşları yaşandı. Fakat hiç biri Kahramanmaraş'taki kadar olumsuz şartlar altında gerçekleşmedi.22 gün ve 22 gece süren düşmanın müthiş bombardımanları ile şehir yanıp yıkıldığı halde savaşa devem eden sivil bir şehir halkının düşmanı mağlup etmesi tarihte benzeri görülmemiş büyük bir zaferdir. Bu büyük zaferin 95. yıl dönümünü kutlarken aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, kahraman gazilerime şükranlarımı sunuyor, neşe ve sevinç içinde heyecanla kurtuluş bayramını kutlayan halkımızı selamların en güzeli olan Allah'ın selamı ile selamlıyorum.

 

Şehrimiz önce İngilizler daha sonra Fransızlar tarafından işgal edildi,  halkımız I. Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmış, yorgun, üzgün, aç ve çaresizdi. Küçücük çocuklar, bebekler durmadan ağlıyor. Delikanlılar, yaşlılar, öldürülüyor, genç kızların, genç annelerin namusuna el uzatılıyor, anneler ağlıyor, genç kızlar, gelinler ağlıyordu. Her yerde saldırılar, barut, kan, ölümler ve zulüm vardı... Bütün bu olumsuz şartlara rağmen hayatında hiç silah tutmamış öğrenciler, esnaf, memur, kadın, çocuk tüm Maraşlılar silaha sarıldılar. Onlar 95 yıl önce işgale karşı durmasaydı, direnmeseydi, bugün bu sokaklar, caddeler, parklar, evler bizim olmayacaktı. Biz var olmayacaktık.

 

Her 12 Şubat tarihinde bir bayram sevinci yaşıyorsak, bu dedelerimizin 1920'deki kahramanca direnişi sayesindedir. Dedelerimiz, ninelerimiz, gençler, dünyanın en güçlü ordularından birini alt ettiler. Ülkemize çöken ümitsizliği kovdular, çaresizliği aştılar, korkuyu tuzla buz ettiler! Ay-yıldızlı bayrağımız kalemizin burçlarında dalgalandıkça, şehitlerimizin anısı taptaze yaşayacak.

 

Kıymetli Kahramanmaraşlılar, kısacası; tarih kahramanla, tarih imanla, tarih aşkla, tarih zaferle yazılır… Göğsündeki imanla, aşkla, zafer kazanan kahramanlar şehri Kahramanmaraş’ta doğmak bir ayrıcalıktır. Çünkü bu şehirde herkes kahraman doğar… Önemli olan ise kahramanlığa yakışmaktır.

 

Bu şehrin bir evladı olmaktan her zaman gurur duydum. Bana bu şehre hizmet etme şerefini de nasip eden Yüce Rabbime hamd ediyor, tüm hemşehrilerime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, bir kez daha aziz şehitleri ve gazileri rahmet, şükran ve minnetle anarak, tüm Kahramanmaraşlıların kurtuluş gününü kutluyorum. Bayramımız kutlu, geleceğimiz aydınlık olsun inşallah”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin yükselişini kimsemin engelleyemeyeceğini ifade ederek “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır. Bu toprakları bizlere vatan yapan, ay yıldızlı bayrağımızın özgürce dalgalanmasını sağlayan Kahramanmaraş'ın kahraman insanları zafer bayramı kutlu olsun" dedi. Müezzinoğlu şunları söyledi:

 

"İstiklal mücadelesinin verildiği bir taraftan İngiliz'i, bir taraftan Fransız'ı bir tarafa Rus'u bir taratan Yunanlısı yetmiş yedi düvelin bir araya gelerek bu milleti yok etmek, bu milleti tarihten silmek, bu milletin inanç değerleriyle, bağımsızlık değerleriyle, tarihi geçmişinden getirdiği medeniyet anlayışıyla, tarihi geleceği olan yürüyüşünü kesmek isteyenlere ya istiklal ya ölüm diyerek öncülük eden Mustafa Kemal'in öncülüğünde bir bağımsızlık mücadelesi, bir istiklal mücadelesi verildi. Bunların en önemli köşe başlarından birisi de Kahramanmaraş ve Kahramanmaraş'ın kahraman insanları oldu.

 

Bu genç cumhuriyetin iki temel ayağı var birincisi egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve bu millete muasır medeniyet seviyesinin üzerinde bir yer yakışır. Birçok alanda dünyayla artık yarışır bir noktaya geldik. Milli tankını yapabilen, milli uçaklarını yapabilen ve bundan sonraki süreçte de birçok alanda kendi dinamiklerini kuran ve dünyaya evet Türk milleti de artık daha güçlü bir şekilde vardır diyen bir yolculuğu yapıyoruz. Sağlık alanında artık ambulans uçaklarıyla, ambulans helikopteriyle ile şehir hastaneleri ve tarihi gelecekte 5'li 10'lu yıllarda Türkiye bölgesinin sağlıkta turizm merkezi yapacak Kahramanmaraş da bu anlamda farklı dinamiklere kazandıracak bir yürüyüş yapıyoruz. Birbirimizi daha çok sevmeye ihtiyacımız var. Birlikten güç doğar anlayışına ihtiyacımız var, bize karşı yapılan hesapları bozmak için bir ve beraber olmaya ihtiyacımız var. Bu ruh yaşadığı sürece inanıyorum ki yabancılar hangi hesabı yaparlarsa yapsın, bu milletin milli tarihe tarihi geleceğe yürüyüşünü asla engelleyemeyecekler ve asla bu milletin geleceği olan yürüyüşünü önünü kesemeyecekler."

 

Konuşmaların ardından temsili canlandırma bölümüne geçildi. Hürü Ana, Abdal Halil Ağa, Bayrak Olayı, Sütçü İmam Olayı gibi Maraş Milli Mücadelede cereyan eden olaylar temsili olarak canlandırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarihi Türk Topluluğu Mehteran Gösterisinin ardından geçit resmi tamamlandı. Soğuk havaya rağmen, Kahramanmaraşlılar tören alanını hınca hınç doldurarak bir kez daha 12 Şubat Sevincini yaşadılar.