Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Belgin Akçay, Ankara Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin üçüncüsünü düzenlediği konferansın amacının, üniversiteler arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve Avrupa Birliği konusunda bilgi birikiminin paylaşılması olduğunu kaydetti. Türkiye ile AB ilişkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akçay, Türkiye’nin AB açısından her zaman önemli bir coğrafya olduğunu söyledi ve ülkemizin dış ticaretinde en önemli paya AB’nin sahip olduğunu ifade etti.

 

KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan ise yaptığı konuşmada, Türkiye AB ilişkilerinde önemli çalışmalar yapıldığını ancak şu ana kadar önemli bir aşama kaydedilemediğini belirterek yapılan anket çalışmalarında da AB hakkında halkımızın bilgi düzeyinin düşük olduğunu söyledi.

 

“AB’nin Komşuluk Politikasının Genel Çerçevesi” hakkında konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Aslı Bilgin, AB’nin komşuluk politikasının amaçlarına değinerek “Komşuluk politikasında en önemli etken 2004 yılında AB bünyesine 10 ülke birden alınarak büyük bir genişleme sağlanmasıdır. Komşuluk politikasının genel çerçevesi, 2004 ve 2007 yılındaki genişlemeler sonucu komşuları değişen birliğin bulunduğu yeni coğrafyada hem mevcut fırsatlardan yararlanmak hem de olası tehditleri asgari düzeye indirmek için etrafında dost ülkelerden oluşan bir halka oluşturmaktır.” diye konuştu.

 

Programda Prof. Dr. Özlem Tür “AB’nin Ortadoğu Ülkeleriyle İlişkileri”, Prof. Dr. Hakan Arıkan “AB’nin Doğu Komşularıyla İlişkileri”, Dış İşleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Alp “ AB’nin Komşuluk Politikası ve Türkiye; Genel Bir Değerlendirme” başlıklı sunumlarını gerçekleştirerek öğrencilerin sorularını cevaplandırdılar.

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat başkanlığında düzenlenen oturuma Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Alp, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Akçay, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Bilgin, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tür, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan, , akademisyenler ve öğrenciler katıldı.