NTV'nin aktardığı habere göre, Covid-19 salgınına karşı geliştirilen ve özellikle mRNA tabanlı aşıların erkeklerin doğurganlığını etkilediği üzerine dönen spekülasyonlar sonrası İsrail'de yapılan bir araştırma gerçeği ortaya çıkardı.

"SPERMLERİ ETKİLEMİYOR"

Yaklaşık 1 ay önce ikinci doz aşısını olmuş 43 erkek üzerinde yapılan araştırmada kişilerin sperm örnekleri incelendi. Araştırmanın sonucunda, BioNTech - Pfizer tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının spermleri etkilemediği açıklandı.

"BİR ANORMALLİK GÖRÜNMEDİ"

Erkek spermlerinin hacminde, konsantrasyonunda veya hareketliliğinde herhangi bir anormallik bulunmadığını vurgulayan Kudüs İbrani Üniversitesi'ndeki ekip, araştırmanın az kişiyle yapıldığını ancak bu konu üzerindeki ilk çalışma olduğunu belirtti.

GENÇ AŞILAMA İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Çalışma küçük ve sonuçlar henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiş olsa da, araştırmacılar bulgularının kafasında soru işareti bulunan genç erkeklerin aşılanması için önemli veriler olduğunu söyledi.

PFIZER SÖZCÜSÜ YANIT VERMİŞTİ

Pfizer'in sözcüsü Jerica Pitts de Associated Press'e, "Covid-19 aşılarının, virüsün başak proteininde paylaşılan bir amino asit dizisi nedeniyle kısırlığa neden olacağı yanlış bir şekilde öne sürüldü. Bunun gerçekleşmesi genetik olarak mümkün değil” ifadelerini kullanmıştı.