Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Elbistan Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören böbrek hastalarını ziyaret etti. 

 

Her yıl Mart ayının ikinci perşembesinde kutlanan Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Elbistan Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören böbrek hastalarını ziyaret eden Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, hastalara karanfil dağıttı. Burada bir değerlendirme yapan Kaymakam Akkoyun, Türkiye’deki böbrek hastası ortalamasının dünya ortalamasından yüksek olduğuna dikkat çekti ve bu konuda vatandaşların daha bilinçli ve duyarlı olmaları gerektiğini hatırlattı.

 

 

Elbistan Devlet Hastanesi, başta Elbistan olmak üzere çevre ilçelerden de gelen 34 böbrek hastasına diyaliz hizmeti sunuyor. Merkezde hastalar, 11 ayrı üniteye steril ve hijenik bir ortamda hastalıklarının derecesine göre değişen sürelerde bağlı kalıyorlar. Merkezdeki çalışmaları yerinde görmek ve Dünya Böbrek Günü dolayısıyla hastalarla bir araya gelmek isteyen Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da Hastane Başhekimi Dr. Nedim Kızılkaya, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Murat Küçük, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nuran Erbilen Gök, Merkez Sorumlusu Hüseyin Kıral, Böbrek-Der Başkanı Duran Sungur ve hastane yöneticilerinin de eşlik ettiği ziyarette hastalarla tek tek ilgilendi.

 

Hem hastalıklarından kaynaklanan hem de diğer özel sorunları ile ilgili diyaliz hastaları ile görüş alışverişinde bulunan Kaymakam Akkoyun, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada, “Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Elbistan Devlet Hastanemizin Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören hastalarımızı ziyaret ediyoruz. Onların hal ve hatırlarını sorduk, geçmiş olsun dileklerinde bulunduk. İhtiyaçları olup olmadığı konusunda sohbet ettik. Dünya ortalamasına göre her 10 kişiden 1’i böbrek hastası. Ama ülkemizde bu rakam daha da yüksek. Araştırmalar, ülkemizde her 6-7 kişiden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu ortaya çıkarıyor. Bu da bu konuda daha fazla bir bilinç oluşması ve hassasiyetin oluşması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

 

Böbrek hastalığında erken teşhisin önemine işaret eden Kaymakam Akkoyun, “Özellikle vatandaşlarımızın bu konuda en azından erken teşhis noktasında testlerini ve kontrollerini bir an önce yaptırmasında fayda var. Böbrek hastalığı olup olmadığını tespit etme noktasındaki testler hem ücretsiz hem de basit yapılan testlerdir. Hayatına dikkat ettiği zaman, birçok kötü alışkanlıktan uzaklaştığı zaman, spor ve egzersiz yapıldığı zaman böbrek hastalığına yakalanma riski azalıyor. Bizler de bu manada insanlarımızda ve hemşerilerimizde bir bilincin oluşması, bir farkındalığın oluşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Sağlıkla ilgili kurumlarımızın tümü bu konuda vatandaşlarımızla iletişimi sağlıyoruz. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha fazla hassasiyet bekliyoruz” çağrısını yaptı.

 

 

Elbistan Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’ndeki teknik özelliklerin üst düzeyde olduğuna işaret eden Kaymakam Akkoyun, “Diyaliz Ünitemizdeki imkanlarımız çok çok iyi. Devletimizin imkanları burada halkımızın hizmetine sunulmuş. Hastalarımızla yaptığımız konuşmada da kendilerinin çok memnun olduğunu gördük. Bu memnuniyet de bizleri sevindiriyor. Umarız burada tedavi gören hastalarımız biran evvel sağlıklarına kavuşurlar. Aileleri ve sevdikleri ile normal hayatlarına devam ediyorlar. Bizler de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

 

Diyaliz ünitesine bağlı hastalar da Kaymakam Akkoyun ve beraberindeki sağlık yöneticilerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ettiler.