Dünya Su Günü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü’nün (KASKİ) katkılarıyla Kahramanmaraş Piazza’da kutlandı.

 

 

Dünya Su Günü Kahramanmaraş Piazza’da, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (KASKİ) katkılarıyla kutlandı. Dünyadaki su kaynaklarının korunmasına dikkat çekmek amacıyla KASKİ tarafından kurulan stanla, küresel kuraklık, önlenebilir kayıplar, mevcut su kaynaklarının korunması ve bilinçli su tüketimi hakkında bilgiler verildi.

 

KASKİ, Piazza AVYM’de kurulan stantta yaptığı çalışmalarla halkı, su tasarrufu konusunda bilinçli davranmaya çağırdı. AYVM ziyaretçilerine KASKİ tarafından yapılan sunumlar ve konuşmalar ile dünyadaki su varlığının azalması ve gelecekte yaşanabilecek içme suyu sıkıntısı ile ilgili bilgiler verildi, broşürler dağıtıldı.

 

KASKİ’nin dağıttığı broşürlerde dünyadaki içilebilir su oranının sadece yüzde 3'te kaldığına ve yaklaşık 1,1 milyar insanın temiz içme ve kullanım suyundan yoksun olduğuna dikkat çekildi. Hazırlanan broşürlerde, 2025 yılında dünya nüfusunun üçte birinin şiddetli derecede su sıkıntısı çekeceğinin vurgulanmasının yanı sıra her yıl yaklaşık 5 milyon insanın su ile ilgili hastalıklardan dolayı öldüğü bilgisine de yer verildi. 

 

KASKİ yetkilileri,  Piazza AVYM ziyaretçilerine, Kahramanmaraş genelinde içme ve atık su sorununun çözümü için  yapılan ve planlanan çalışmalarla ilgili bilgiler de verdi. Dünya Su Günü ile ilgili olarak yapılan sunumlar Piazza AVYM ziyaretçileri tarafından ilgiyle izlendi.

 

KAHRAMANMARAŞ GENELİNDEKİ PROJELER DE ANLATILDI

 

Elbistan ilçe merkezi ve 21 mahallesine içme suyu temini sağlayacak Sarımağara İçme Suyu Temin Projesinin ihalesinin yapıldığını kaydeden KASKİ yetkilileri, Kısık Barajı Projesi’yle Pazarcık, Türkoğlu, Oniki Şubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde toplam 161 mahalleye içme suyu sağlayacak çalışmalara 2015 yılında başlanacağını belirttiler.

 

KASKİ tarafından dağıtılan broşürlerde, Afşin’in yıllardır süren içme suyu sorununun çözümü için toplam 19,5 milyon TL maliyetle, 14 km mesafedeki Çöllolar mevkiinden ilçeye içme suyu getirileceği ve 232 km uzunluğunda şebeke hattının yenileceği kaydedildi.

 

KASKİ yetkilileri, yıllardır kanalizasyon şebekesi bulunmayan Nurhak’a 4,1 milyon TL maliyetli 40 km kanalizasyon şebekesi hattı yapılacağını,  tamamlanan 4 bin 500 metrelik kanalizasyon hattı sonucu ise Göksu çayının eskisi gibi temiz akmasının sağlandığı vurguladılar.

 

Kahramanmaraş Atık Su Arıtma Tesisi’nin ihalesinin ise 17 Nisan 2015 tarihinde yapılacağını bildiren yetkililer,  Türkoğlu-Kıllı, Pazarcık-Narlı ve Afşin atık su arıtma tesislerinin tamamlanma aşamasında olduğunu, Elbistan’da fizibilite çalışmalarının devam ettiğini, Göksun, Andırın, Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit ilçeleri için de 2015 yılında çalışmalara başlanacağını ifade ettiler.

 

EĞLENEREK ÖĞRENDİLER

 

Çocukların da unutulmadığı Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında KASKİ tarafından çocuk kulübüne üye olan çocuklara boyama kitapları dağıtıldı. KASKİ tarafından organize edilen  “sandalye kapmaca” oyunuyla eğlenceli vakit geçiren çocuklara, kurulan stantlarla içme suyunun önemi ve su kaynaklarının korunması hakkında bilgiler verildi. Yetişkinler için hazırlanan “dart turnuvası” ise büyük çekişmelere sahne oldu.