Kaçak su ekipleri, yaptıkları denetimlerde kaçak suyun özellikle ilçe merkezinde toplu konutların ortak alanları olan yerler ve çimlerle, beldeden mahalleye dönüşenler başta olmak üzere diğer bölgelerde de bahçe, bağ ve tarla sulamak için kullanıldığını tespit ederken 3 günde çok sayıda tutanak tutarak idari işlem yaptı. Bazı vatandaşların, bahçelerinde sebze yetiştirmek için kaçak su hattı ile damlama sistemi bile kurdukları belirlenirken kaçak su kullandığı tespit edilen bu kişilere bin 500 ila 15 bin TL arasında değişen miktarlarda para cezası uygulanacak.
 

10 KİŞİLİK TİM, 92 MAHALLEDE 7/24 GÖREV BAŞINDA
 

Yaz mevsiminin gelmesi ile özellikle şehir merkezinde toplu konutların yüksek katlarında içme suyu sıkıntısı yaşanmaya başladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü ise, içme suyu kesintilerini önlemek için sadece ilçe merkezindeki 14 mahallenin günlük ihtiyacı olan 250 lt/saniyenin iki katına denk gelen 500 lt/saniye su verse de kesintilerin önüne geçemedi. Yüzde 100’e ulaşan bu su kaybının büyük miktarının kaçak kullanımdan kaynaklı olduğunun belirlenmesi üzerine Elbistan’ın 92 mahallesinde görev yapacak 10 kişilik bir kaçak su ekibi kuruldu. Kaçak ya da usulsüz su kullanımının engellenmesi konusunda titizlikle hareket eden ekipler, 7 gün 24 saat boyunca denetimlerde bulunuyor.
 

DAMLAMA SİSTEMLE TARLA VE BAHÇE SULAYAN VAR
 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi KASKİ Genel Müdürlüğü kaçak su ekipleri, hafta başından itibaren sürdürdükleri denetimlerde ilginç durumlarla karşılaşıyorlar. Ekipler, ilçe merkezinde toplu konutlar ile sitelerde çim ve bahçe sulamada, inşaatlarda yoğun olarak kullanıldığını tespit ederken, özellikle beldeye dönüşen mahallelerde de kaçak su kullanımının tarla sulamaya kadar ulaştığına şahit oluyorlar. Ekipler, birçok vatandaşın bahçesinde yetiştirdiği sebzeler ile meyve ağaçlarını sulamak için kaçak su hattı çekip damlama sulama sistemi kuranlarla da karşılaşıyorlar. İlçe merkezinde hatırı sayılır bir noktaya ulaşan kaçak su kullanımı ise beldeden mahalleye dönüşen yerlerde zirve yapıyor. Kaçak su ekipleri, denetimlerini bu bölgelerde sıklaştırıyor.


İlçede kaçak su kullanan vatandaşlar ise, bilindik yolları tercih ediyorlar. Kimi, apartmandaki ortak kullanım alanına ait saatlerin kaydını yaptırmazken, birçok vatandaş da sayacı bypass edip hatta doğrudan bağlantı yapıyor. Abonelik kaydı yaptırmayanlar ve su saatiyle oynama yapan vatandaşların yanı sıra ikinci bir hat çekip bunu da gizleyenlerin de sayısı azımsanamayacak şekilde.
 

İKİNCİ KEZ KAÇAK SU KULLANANLARA SUÇ DUYURUSU
 

İlçe genelinde 40 binden fazla abonesi bulunan KASKİ, önümüzdeki günlerde su sayacı bulunmayan yerlere sayaç takılması işlemlerine başlayacak. Bu konuyla ilgili ihaleler düzenleniyor. KASKİ yetkilileri ise, kaçak su kullanan vatandaşları uyarıyor. Yetkililer, abone kaydı olmayanların cezalı duruma düşmemeleri için mutlaka kayıtlarını yaptırmaları gerektiğinin altını çiziyorlar.


Yasadışı ve usulsüz su kullanımına asla müsaade etmeyen ekipler, mıntıka kontrolleri, sayaç okuma görevlileri ve yapılan ihbarlar doğrultusunda da kaçak su kullanan kişileri tespit ediyor. Abone olmaksızın KASKİ’ye ait su taşıyan borulara harici hat bağlayarak, ayrı bir vana takarak, su saatini iptal ederek veya mührünü kırıp saatte oynama yapılması kaçak su kapsamına dahil ediliyor. Kaçak su kullananlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunuluyor. Suç duyurusu, Türk Ceza Kanunu’nun; ’abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur’ şeklindeki 141/1 maddesine göre yapılıyor. Bu işlem Elbistan’da ikinci kez kaçak su kullandığı yönünde tutanak tutulan kişilere uygulanacak.
 

4 GÜNLÜK DENETİMİN BİLANÇOSU
 

KASKİ kaçak su ekipleri, denetimlere başladıkları ilk günde yaklaşık 50 kişi hakkında tutanak tutarak idari işlem yaptı. Kaçak su tespiti için 7 gün 24 saat görev başında olan ekiplerin denetimleri sıklaştırması ile bu rakamın ciddi boyutlara ulaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kaçak su kullananlar için yazılan para cezaları ise 15 bin liraya kadar çıkıyor. Ekipler, bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişen miktarlarda para cezası uyguluyor.


Denetimlerin aralıksız süreceği öğrenilirken, vatandaşların da bu konuda daha duyarlı olmaları istendi.