Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Doğan Mahallesi'nde bir üretici, Ege Bölgesi'ndeki bir merkezden getirdiği tohumlarla badem yetiştiriciliğine başladı.

 

Kıraç arazileri değerlendirme adına böyle bir çalışma içerisine girdiklerini belirten üretici Selçuk Ceran, tohumdan badem yetiştiriciliğinin fidanla yapılana göre çok büyük avantajları olduğu için tercih ettiklerini söyledi.

 

Elbistan, son yıllarda badem yetiştiriciliğinde hatırı sayılır bir noktaya geldi. Elbistanlı üreticiler, özellikle sökülen kayısı ağaçlarının yerine diktikleri badem fidanlarından meyve almaya başladı. Badem, ekonomik açıdan büyük gelir kaynağı olan ve bakımı da diğer meyve ağaçlarına göre kolay bir bitki. İlçede genellikle fidandan ağaç yetiştirilme yöntemi tercih edilirken Doğan Mahallesi'nde çiftçilik yapan Selçuk Ceran, bademi fidandan değil de tohumdan yetiştirmek için harekete geçti. Ceran'ın mahalleye ait Gıyan Altı mevkiinde yaklaşık 10 dönümlük alana 1 yıl önce ektiği badem tohumları çimlenerek yaklaşık 40 cm uzunluğa ulaştı.

 

İlçede bir ilk olan yöntem hakkında açıklamalarda bulunan üretici Selçuk Ceran, "Suya fazla ihtiyaç duymayan badem ağaçları kıraç arazilerin değerlendirilmesinde önemli rol almaktadır. Biz de kıraç bir arazimizde bu üretimi yapıyoruz. Ülkemizde badem yetiştiriciliği fidan veya tohumla yapılıyor. Biz, fidan yerine tohum yöntemini seçtik. Çünkü badem fideleri tüp içerisine konulduğu zaman köklerde geri dönme ya da kesilme sonucunda tembelleşme meydana geliyor. Oysa badem ağacı kazık kök yapan bir türdür. Tohumla yapılan yetiştiricilikte kök tembelliği oluşmuyor. Tohumlar çimlendikten itibaren bir yandan kök salıyor bir yandan da boy veriyor. Kazık kök ne kadar derine ulaşırsa suya olan ihtiyacı azalıyor ve daha çabuk gelişim sağlıyor. Bizim geçtiğimiz yıl ektiğimiz tohumlar bu yıl 40 cm'ye kadar ulaştı" diye konuştu.

 

Yaklaşık 10 dönümlük alanda 400'e yakın badem yetiştirdiklerini belirten Ceran, "Badem tohumlarını Ege Bölgesi'ndeki bir merkezden temin ettik. 3x6 metre ölçülerinde dikim yaptık. Sadece ilk yıl can suyu dediğimiz su verdik. Yılda 3-4 kez sulamak yeterli oluyor. Özellikle çekirdekten yetiştirilen badem ağaçları sulanmadan 5-6 yılda kuru, 2 yıldan sonra da yaş meyve verebiliyor. Çekirdekten yapılan üretimde meyve aslına yani yabani haline dönerken bademde bu durum söz konusu değil. Yani tohumdan da badem üretilebilir. Çünkü badem aslına dönmeyen bir meyve. Bu yönden de avantajlı bir bitki. Çiftçilerimizin özellikle tarımsal üretimi riske atan kuraklık nedeniyle su sorunu yaşamadan alternatif kazanç sağlayabilmesi için badem yetiştiriciliğine yönelmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise, üreticilerin tek bir ürüne bağlanıp kalmaması gerektiğine işaret etti.

 

İlçe genelinde kayısıya alternatif olarak yetiştirilecek ürünlerin başında dayanıklılığı ile bademin geldiğini ifade eden Başkan Bulut, Elbistan'da kıraç arazilerde de rahatlıkla olumlu sonuçlar alınabilen badem alanının arttığını hatırlattı