Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Büro Amirliğine bağlı ekipler, bayram öncesi artan sahte para olaylarına karşı esnafı uyardı. 

 

Bağlı bulundukları bölgelerdeki esnafı uyaran ekipler, bayram öncesi alışverişlerin arttığını, bu nedenle sahte para şikayetleriyle sık sık karşılaşıldığını belirterek, esnafın böyle durumlarda parayı veren kişinin özelliklerini not almalarını ve hemen ''155 Polis İmdat'' hattını aramaları gerektiğini bildirdi.         


''Sahte para, veren kişiye kesinlikle iade edilmemeli. Şahsın eşkaline ilişkin bilgiler, mümkünse kimlik bilgileri ve varsa otomobilinin plakası gibi bilgiler not edilmeli. Şahıs mümkünse bir süre oyalandırılmalı. Bu arada en kısa sürede 155 Polis İmdat hattı aranarak, polis birimleri olaydan haberdar edilmeli.''
       

Buna göre, memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor.

 

Sahte parayı bilerek kabul eden kişiler için de cezai müeyyidelerin olduğu vurgulanan, parayı kabul edenlerin bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırıldığı hatırlatılıyor. Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı niteliğini öğrendikten sonra tedavüle koyan kişinin de 3 aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı belirtti.        

 

İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişilerin de bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı vurgulanıyor.