Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından “Türkiye'de Yerel Gazetecilik” konulu panel düzenlendi.

 

 

Geçen hafta Çevik Uraz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde Kahramanmaraş ve Osmaniye'de yayımlanan, önemli tiraja sahip yerel gazetelerin yönetici ve editörleri konuşmacı olarak katıldı. Gazeteciler, Türkiye'de dünden bugüne yerel gazetecilik, demokraside yerel basının rolü, sorunları, artıları – eksileri, gazetecilik mezunu öğrencilerin eksiklikleri gibi konulara değindi.

 

 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nin davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giden ve burada UKÜ İletişim ve Gazetecilik Bölümü öğrencilerine “Türkiye'de Yerel Gazetecilik” konulu panel veren gazeteciler mesleğin zor yanlarını ve gazeteciliğin etik değerlerini anlattılar. İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü Öğr. Gör. Nurten Avtürk Koldaş'ın oturum başkanlığını yaptığı panel yaklaşık 2 saat sürdü. Türk yerel basınında yönetici, başyazar, editör görevini üstlenen gazetecilerin kendi yaşam öykülerinden yola çıkarak mesleğe nasıl başladıklarını da anlattıkları panel izleyenler tarafından ilgiyle izlendi.

 

Türkiye'de Kahramanmaraş Bugün Gazetesi'nin yöneticiliğini ve başyazarlığını yapan Mehmet Yüzbaşıoğlu konuşmasında basının halkın gözü, kulağı ve sesi olduğunu vurgulayarak, “Bizim gazetemizin politikası toplumda ortayı bulmaya çalışmak ve liberal bir gazete olma çizgisini korumaktır.” dedi. Teknolojinin gelişmesinden dolayı yerel haberlerin internet sitelerinde daha geniş kitlelere eriştiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, “Artık yerel basın ile ulusal basın birbirine yaklaşıyor. Teknolojiyle birlikte gelişen internet gazeteciliği bu ikisi arasındaki makası daraltıyor.” dedi. Konuşmasında gazeteciliğin zor fakat bir o kadar da zevkli bir iş olduğuna değinen Mehmet Yüzbaşıoğlu, “Gazetecilik politika gibi tedavisi olmayan bir hastalıktır” dedi.

 

 

Gazetecilik mesleğine fotoğraf çekme merakından ötürü başladığını söyleyen Kahramanmaraş Gazetesi yönetici ve yazarı Bekir Doğan, “Gazetecilik yaşamaktır, aşktır.” diyerek bir gazetecinin işine âşık olması ve fotoğraf makinasını asla yanından ayırmaması gerektiğine vurgu yaptı. Bir gazeteci için yabancı dil bilmenin ilk sırada, paranın da her zaman ikinci sırada olması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir gazeteci her şeyden haber çıkarabilmeli ve okurunu her zaman güldürmeyi, olaylara bardağın dolu tarafından bakmayı da bilmelidir. Gazeteci bir habere giderken, ikinci bir haberi de yakalayabilir, önemli olan haberi görmektir.  Benim başımdan da böyle durumlar geçti. Gazeteci mesleğini onuru ile yapmalı.” dedi.

 

Meslek hayatına genç yaşta başlayan Mehmet Taş, konuşmasında yabancı dilin öneminden bahsetti. En az iki yabancı dil bilen bir gazetecinin meslek hayatında büyüyüp uluslararası bir konuma gelebileceğini belirten Taş caddede yürürken, insanlarla konuşurken ve günlük hayattaki buna benzer birçok olayda farklılık yaratabilen, farklı olmayı başaran kişinin gazeteci olabileceğini söyleyerek, “Gazetecilik bir yaşam tarzıdır ve hayat da haberdir.” dedi.

 

Gazetecilerin teknolojinin gelişmesiyle birlikte kendilerini de birey olarak geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan gazeteci Niyazi Kara, “Gelişen teknolojiye ayak uydurmak gerek. Önceleri yerel gazeteler elle dizgi ile harflerin kalıplara konulmasından sonra kalıp bakı ile yapılırdı. Sonra ofset yayıncılık hayatımıza girdi. Web yayıncılık hayatımıza girdi. Önce fotoğraflar filmli makinelerle çekilir, film banyo edilir, sonra fotoğraf baskısı yapılır ve gazete sayfalarına eklenerek gazete kalıplarına çekilirdi. Şimdi ise Dijital fotoğraf makineleri ile çekim yapılıyor ve anında gazete sayfalarına veya internet sitelerine ekleniyor. Ofset ve web ofset yayıncılığından sonra internet yayıncılığı başladı. Yine internet yayıncılığı hızlı bir şekilde mobil telefonlarda, tabletlerde yerini aldı. Hızlı bir değişim süreci yaşıyoruz.  Buna ayak uydurmanız gerek ve   teknolojiyi yakından takip etmeniz gerek. Yerel basının ve gazetecilerin gelişmesi dolayısıyla yerel halkın da gelişmesi demektir. Yerel basını güçlü olan ildeki demokrasinin gelişmesi için  daha iyi olur ve güçlü bir il olur” dedi. Kara ayrıca bir gazetecinin özgün, tarafsız, kimseye boyun eğmeden gazetecilere yapılan tüm tehditlere rağmen  dik durması gerektiğini söyledi.

 

Gazeteciliğin mutfağının yerel basın olduğunu ve burada pişmeden uluslararası alanda gelişmenin zor olabileceğini aktaran Osmaniye Özçukurova Gazetesi editör ve yazarı Mustafa Cengiz yerel gazetecilik yapan insanların o halkın adamı olduklarını belirtti. Cengiz, “Yerel gazeteci her zaman kendi memleketinde olmak ister çünkü o da yerel halkın bir adamıdır.” dedi. Yerel gazetecinin olaylara bakış açısında çok dikkatli olması gerektiğini belirten Mustafa Cengiz, “Yerel gazeteciye ulaşmak çok kolaydır dolayısıyla yazdığımız haberleri her zaman okuru ve kanunları göz önünde bulundurarak yazmalıyız.” dedi.

 

Osmaniye Yeni Adımlar Gazetesi editör ve yazarı Mustafa Düzenli de konuşmasında gazeteciliğe radyo programcısı olarak başladığını anlatarak her şeyin sevmekle başladığını, sevgi dilinin her kapıyı açacak kuvvette olduğunu belirtti ve “Hayatta başarılı olmanın sırrı sevdiğiniz iş ve sevdiğiniz eştir.” dedi. Yerel gazeteciliğin bulunduğu şehrin yaşayan canlı tarihi olduğunu vurgulayan Düzenli, “Gazetecilik yaşayan canlı tarihimizdir. Ayrıca bütün geleceğimiz internette saklıdır.” dedi.

 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından organize edilen “Türkiye'de Yerel Gazetecilik” konulu panelin sonunda gazeteciler öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Daha sonra gazeteciler UKÜ Rektörü Prof. Dr Hikmet Seçim'i ziyaret ettiler. Rektör seçim gazetecilere panele yaptıkları katkılarından dolayı birer katılım sertifikası verdi.

 

UKÜ'DEN “GAZETECİLERE SERTİFİKA"

 

Öte yandan UKÜ  İletişim Fakültesinde düzenlenen Medya Paneline konuşmacı olarak çağırılan Kahramanmaraşlı gazeteciler Niyazi Kara, Gazeteciler, Bekir Doğan, Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu ve Mehmet Taş’a iletişim fakültesine verdikleri destekten dolayı UKÜ  Rektörü Prof.Dr. Hikmet Seçim birer sertifika verdi.

 

 

UKÜ davetlisi olarak Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giden Kahramanmaraşlı gazeteciler 3 gün süre ile CİU gezdi, Kıbrıs’ ı gezerek tarihi ve kültürel konularda bilgiler alırken, UKÜ İletişim Fakültesinde gazetecilik, radyo ve televizyonculuk bölümünde okuyan öğrencilere panelde seslendiler. Gazetecilik mesleğinin zor yanları ve güzel yanlarını birlikte anlatan Kahramanmaraşlı gazetecilere UKÜ ‘ya verdikleri destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Hikmet Seçim tarafından günün anısına sertifika verildi.

 

 

Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Sahibi Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu'nun "UKÜ ile KSÜ Kardeş Üniversite olması” teklifine çok sıcak bakan Rektör Prof.Dr. Hikmet Seçim,” Biz her türlü adım atmaya ve ilk teklifi yapmaya hazırız,  siz organize edin biz yaparız. Dünya’daki 19 Üniversite ile iş birliği içindeyiz, KSÜ ile 20 olur” dedi.

 

 

Rektör Seçim; Niyazi Kara, Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu, Bekir Doğan ve Mehmet Taş’a UKÜ'ye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.