Sami Altınkaya’nın Bloomberg TV’de canlı olarak yayınlanan “çıkış yolu” programına katılan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük “2023’te Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar ihracat ve 10 büyük il arasına girme hedefine azimle gidiyoruz. Hedefimizin büyüklüğü kararlılığımızı gösterir” dedi.

 

TEB Kobi Bankacılığı Pazarlama Grup Direktörü Devrim Ziya Tavil, Girişimci Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur’un da katıldığı ve Kahramanmaraş’ta yapılan canlı yayında, kentin Türkiye’ye kattığı değerler ve önümüzdeki yıllar içiresindeki makro ve mikro düzeydeki yatırımları konuşuldu. Dünya için stratejik bir öneme sahip olan pamuk hakkında bilgiler veren Başkan Karaküçük, pamuk ipliği üretimi ve tekstil alanında Kahramanmaraş’ın iyi bir yerde olduğunu belirtti.

 

PAMUK BİZİM EN BÜYÜK HAMMADDEMİZ

 

“Kahramanmaraş pamuk ipliğinin yüzde 35’ini üretiyor” diyen Karaküçük şunları dile getirdi:

 

“Dolayısıyla bizim en büyük ham maddemiz pamuk elyafı. Dünyanın dört bir yanında, dünya borsalarında pamuk kontratları yapıp ve pamuk hammaddeleri ithal ediyoruz. Uluslararası piyasalarda yapılacak bu kontratlarda dikkat edilmesi gereken hususlar ve uluslararası kaidelerle hukuk çerçevesi içerisinde yapılması gereken kontratlarda dikkat edilmesi gereken sanayicilerimizin lehine neleri bilmeleri gerekiyor, neleri yapmaları gerekiyor.

 

 

Bu konular üzerinde eğitim programı düzenliyoruz. Bunun nedeni ise pamuk bizim en büyük hammaddemiz,  maddelerin bu konuda gelişecek lehimize ve aleyhimize şartlarının bizim açımızdan büyük önemi var. Bu sebeple pamuk alım-satım kontratları üzerine güzel bir eğitim programı düzenliyoruz. Eğitimimize çok ciddi katılım var. Sadece Kahramanmaraş’tan değil ülkenin dört bir yanından sanayici ve işadamlarımızı misafir ediyoruz. Bundan dolayı da mutluyuz”

 

2023 hedefinden bahseden Başkan Karaküçük, 5 milyar dolar ihracat ve Türkiye’nin ilk 10 şehri içerisine girmek olduğunu söyledi. Karaküçük’ün konuşmasından satır başları ise şöyle:

 

“Kahramanmaraş Türkiye’nin 17’inci büyük ekonomisi. Biz 2023 hedefinde Türkiye’nin ilk 10 ekonomisi içerisine girmeyi hedefliyoruz. Bu hedefi kendimize sorumluluk bildik. Kahramanmaraşlı sanayici ve işadamları olarak bu hedeften dolayı büyük bir heyecan duyuyoruz. Bu anlamda bizim bu rakamlara ulaşabilmemiz için daha çok yatırım daha çok üretim ve daha çok ihracat yapmamız ve istihdam sağlamamız gerekiyor. Bu bağlamda, 5 bin dönüm arazi üzerinde yeni bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Girişimcilerimize, sanayicilerimize imkânlar sağlamaya çalışıyoruz.  Burada en önemli etken ise altyapının yapılması. Yapılacak olan altyapı çalışmalarını sağlamış olacağız.

 

KAHRAMANMARAŞ’A LİMAN VE DENİZ GELECEK

 

Türkoğlu bölgesinde yeni bir lojistik köy kurulması ile bu bölgede konteyner taşımacılığı yapılacak. Dolayısıyla Türkoğlu’na deniz gelecek. Demiryolu alt yapısının iyileştirilmesi ile de taşımacılık ayrı bir boyut kazanacak. Öte yandan İskenderun’a direk açılacak olan karayollarının tünel projesi ile Türkoğlu’nu bilhassa Kahramanmaraş'ı İskenderun limanına çok daha yakınlaştıracak. Tabiri caizse Kahramanmaraş’a liman gelecek, deniz gelecek diye düşünüyoruz. Bu konuda sanayici için ve ekonomimiz için önemli olacağını düşünüyoruz.

 

 

Kahramanmaraş gelişen ekonomisiyle, büyüyen alt yapısıyla ve yeni girişimcileriyle birlikte 2023 vizyonuna çok ciddi ve büyük bir heyecanla bu altyapıyı kuruyor ve hazırlanıyoruz. Kahramanmaraş, 2010 yılından 2014 yılına kadar kredilerdeki tutarı 3 kat artmış. 3 kat artmakla birlikte toplam kullanılan kredilerin dörtte üçü tamamen yatırım ve ticari kredilerdir. Dörtte biri ise bireysel kredilerde kullanılmış. Bununla görüyoruz ki Kahramanmaraş yatırım yapmaya, Kahramanmaraş büyümeye, ticaret yapmaya devam ediyor. Bunun Türkiye vizyonunda ve Kahramanmaraş’ın geleceğinde ekonomik katkılarının büyük olacağını düşünüyoruz.

 

Kahramanmaraş pamuk ipliğinin Türkiye’de yüzde 35’ini metal mutfak eşyası sektöründe Türkiye’nin yüzde 60 kapasitesini üretiyor. Gelecek hafta da Ev Endüstrileri ve Sanayileri Derneğinin Kahramanmaraş’ta toplantıları var. Tüm ev eşyaları ve gereçleri üreten derneğimizin Türkiye çapındaki toplantısı Kahramanmaraş’ta olacak.

 

Türkiye’deki çimentonun yüzde 10’unu üretiyoruz. Şuan da iki tesisimiz var. Bununla birlikte kağıt sektörünün yüzde 20 kapasitesini Kahramanmaraş üretiyor. İki büyük kağıt tesisimiz var. Bunlar tamamıyla geri dönüşümle üretilen kağıtlar. 

 

Dondurma ve baharat sektöründe çok önemli bir yerdeyiz. Kahramanmaraş’ta bilinenlerin dışında endüstriyel olarak 50 dondurma fabrikamız var. Gerek dünyaya gerekse Türkiye’nin dört bir yanına ihraç ediyorlar. Kuyumcular sitesi kuruluyor Mayıs ayında bu gelişmelere ek olarak bir Altın ve Mücevher fuarı yapacağız. Türkiye’de, İstanbul’dan sonra altın işletmeciliğinde ikinciyiz.

 

AYAKKABI ÜRETİMİ İYİ BİR YERDE

 

Ayakkabıcılık sektörü yeni yeni gelişiyor. KOBİ anlamında Türkiye’de bayan ayakkabı üretiminde İzmir’den sonra ikinci sıradayız. Bu nedenle yeni bir çarşı tahsis edildi. Birçok ayakkabıcı fiziki altyapıyı kazanmış oldular. İnşallah bu sektörlerin de gelişeceğini ve Kahramanmaraş’ın her geçen gün geleceğe daha aydınlık bir ufukla bakacağını düşünüyoruz. 

 

Türkiye’de doğal kaynaklarımız yeterli değil. Birçok ülke gibi doğal kaynaklarımızla zenginleşen bir ülke değiliz. Bizim doğal kaynağımız girişimcilik ruhumuz. Biz normal girişimcinin dışında Türkiye olarak arzu ettiğimiz aslında akademik anlamdaki girişimcilik. Arzu ediyoruz ki, bizim üniversitelerimiz, bilim adamlarımız sadece yazılan kitapların çevirisi veya öğrencilerimize anlatım yapmasından ziyade o akademik bilgilerini bir ileriye götürerek buluş yapsınlar. Bilim adamlarının girişimcilik yaparak yeni bir buluş üretmesi ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu şey. Yani eğitimimize ve eğitimi yuvalarımız olan üniversitelerimizdeki hocalarımızın her birinin branşları adına bir şeyler üretebilmesi, fikir ortaya koyabilmesi.

 

 

Bizler akademik dünyanın dışında iş dünyası olarak ticari ve endüstriyel yatırımlar hakkında araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalarda nerelerde boşluk olduğunu bulan bilim adamlarıdır. Aslında akademik düşüncenin ticari hayata giriş yaptığı zaman bir teknoloji doğuyor.

 

TEKSTİL KAHRAMANMARAŞ’A HAKİM

 

TEB Kobi Bankacılığı Pazarlama Grup Direktörü Devrim Ziya Tavil tekstil’in Kahramanmaraş’a hakim olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Dolayısıyla sanayi ve istihdamın bunun üzerinde büyük etkisi var. Son yıllarda gerçekten kaliteli üretimin yapıldığı bir şehirden bahsediyoruz. Sayın Kemal Karaküçük de belirtti, Kahramanmaraş pamuk ipliğinin yüzde 35’ini karşılıyor. Kumaşın yüzde 10’u Kahramanmaraş’ta yapılıyor. Dolayısıyla tekstilde bu şehirde çok ön plana çıkıyor.

 

Kahramanmaraş madencilik anlamında da zengin bir yapıya sahip. Linyit olsun, kireç taşı olsun, kiremit olsun, demir ve benzeri madenler olsun rezervlerin yoğun bulunduğu bir bölge. Çimento son dönemde ön plana çıkıyor. Duyumlarıma göre çimentoculuğun daha gelişeceğini düşünüyorum. Buna paralel olarak da inşaat sektörü çok hareketli. Bilinmiyordur belki ama kuyumculuk sektöründe İstanbul’dan sonra gelen şehir Kahramanmaraş”

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Mahmut Tokur ise girişimci olarak 2008 yılında düşünüp hayata geçirdiği  “katater” projesini tanıttı. Proje, kalp yaralanmalarından ölümleri azaltmayı hedefliyor.