İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP Meclis Grubu'nun gönderdiği imar değişikliklerini iade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, görevinden istifa etti. Böylelikle Topbaş'ın görevinden istifa ettiğini dün duyuran CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş'ın iddiası doğru çıkmış oldu.

Topbaş'la İBB AKP Grubu arasındaki son kriz, Temmuz ayındaki Meclis Toplantısı'nda kabul edilen beş imar değişikliğini bu ay geri iade etmesiyle su yüzüne çıktı. Topbaş'ın 13 Eylül'de iade ettiği dosyalar dün (21 Eylül) Meclis Genel Kurulu'nda İBB AKP Grubu tarafından hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edilerek yeniden başkanlık makamına gönderildi.

Oylama öncesi Belediye Meclisi'nde bir konuşma yapan CHP Meclis Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, Topbaş'ın iade gerekçelerinin AKP Grubu tarafından öğrenilmemiş olmasını eleştirdi. Buna karşılık AK Parti Grup Başkan Vekili Temel Başalan ise "Sayın Başkan iade gerekçesi belirtmediği için, komisyon daha önceki hazırladığı raporlar doğrultusunda hazırlamış. Konu bundan ibaret. CHP'ye buradan ekmek çıkmaz” dedi.

TOPBAŞ: BU İSTİFADAN CHP'YE EKMEK ÇIKMAZ

2004 yılından beri 13 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Kadir Topbaş istifa konuşmasında birkaç kez Başalan'ın "CHP'ye buradan ekmek çıkmaz” sözünü yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edip İstanbul halkından müsaade isteyen Topbaş, "Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna müsaade etmem. Asla etmem. Ben bugün itibarıyla buradaki belediye başkanlık görevimden ayrıldım, istifa ettim. Ama asla siyasi partimle bir bağ eksikliğim yok. Şu anda partimin bir üyesiyim. Buradan muhalefete ekmek çıkmaz. Siyasette kırgınlık olmaz. Kırgınlığım yok. Her zaman partimin yanındayım siyasetin içindeyim. Asla birtakım söylentilere fırsat vermek istemem” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, aslında bu sözleriyle AKP Grubu'nu karşısına aldığı için "Kendi partililerin sana kumpas kuruyor. Cesur ol kararını idare mahkemesine taşı. Yanındayız” diyen CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin'e de bir yanıt vermiş oldu.

'HATA İLE İHANETİN BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMASI GEREKİR'

İstifa kararını neden aldığını, kendisini bu karara zorlayan sürecin nasıl ilerlediğine değinmeyen Topbaş'ın bir başka sözü de dikkat çekiciydi.

"Bir damla suya muhtaç olduğumuz, hava kirliliğinin had safhaya çıktığı, çöpten geçilmeyen İstanbul, sayın genel başkanımızın vizyonuyla gelişti. Aynı kulvardan yürüdük. Hata etmemeye özen gösterdik. Hata yaparsak telafisi zordur. Hata ile ihanet birbirine karıştırılmaması gerekir. İhaneti affetme duygusunu gösteremeyiz.”

Topbaş'ın bu sözleri FETÖ soruşturması nedeniyle önce tutuklanan sonra serbest bırakılan ardından yeniden tutuklanan damadı ve Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı'yla ilgili Fatih Tezcan ve Abdurrahman Dilipak gibi AKP'ye yakın gazetecilerin eleştirileri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yanıtını akıllara getirdi.

Kavurmacı ilk tutukluluğunun ardından Mayıs ayında tahliye edildiğinde Topbaş,"Peygamber efendimizin buyurduğu gibi ‘Kızım Fatıma da olsa kolunu keserim' diye. Biz bu ahlaktayız. Bu anlayıştayız. Şu anda ben bir aile reisiyim. Şu anda yargının halen devam etmekte olan konusu ve konularıyla ilgili ki burada zaman zaman beni de itham eden, belediyemle de ilgili davalar olsun- asla bu davalar üzerinde konuşmayı, değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Yargı ve adalete güveniyorum. Bu adaletin herkese eşit mesafede olduğunu biliyorum” demişti.

TOPBAŞ'IN VETO ETTİĞİ DEĞİŞİKLİKLER NEYDİ?

Topbaş'ın "Hesap sorulur” diye veto ettiği dosyada beş imar değişikliği vardı. Bunlar; Beşiktaş Ortaköy'deki 1641 metrekarelik arazinin inşaat hakkının yaklaşık 500 metrekare artırılması, Pendik Gökçebeyli Mahallesi'ndeki Çiftlik Kent Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi'ne ait yapılaşmış tarla ve özel orman vasıflı arazilerin bir kısmının inşaata açılması, Zekeriyaköy'deki anaokulu yapılmak için ayrılan parselin konut alanına çevrilmesi, Bayrampaşa'da toplam büyüklüğü 5 bin 500 metrekarelik parsellerde kamusal sağlık tesis alanının özel sağlık tesis alanı olarak planlara işlenmesi ve Kartal Soğanlık mahallesinde 2 bin 400 metrekarelik park alanının ticaret ve konut alanına dönüştürülmesiydi.

TOPBAŞ'IN YERİNE GÜMÜŞDAĞ MI GELİYOR?

Kulislerde Kadir Topbaş'ın yerine Göksel Gümüşdağ'ın geleceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ağabeyi Hasan Gülbaran'ın kızıyla evli olan Gümüşdağ, 2004 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Belediye Meclis Üyesi.

2006 yılından bu yana aralıksız olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Meclis İkinci Başkanlığı görevinde bulunan Gümüşdağ, aynı zamanda İstanbul Başakşehir Spor Kulübü'nün başkanlığını yürütüyor. Gümüşdağ, 2014-2017 arasında Kulüpler Birliği Vakfı'nın da başkanlığını üstlenmişti.

Yarkadaş: Devlet yönetimi iki damadı aynı anda kaldırmaz, Cumhurbaşkanı da bunu gayet iyi bilir.

Topbaş'ın istifa edeceği yönündeki bilgiyi dün kamuoyuyla paylaşan CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada Göksel Gümüşdağ isminin kesin olmadığını söyledi.

"Türkiye aynı anda iki damadın devlet yönetiminde olmasını kaldırmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu gayet iyi biliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için başka adaylar da gündemde”

Bir erken seçim olmazsa 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükeşhir Belediye Başkanlığı'na adaylık için Binali Yıldırım ve Berat Albayrak'ın da isimleri konuşuyor.