Son yıllarda toplumların bilinçlenmesiyle birlikte sağlıklı beslenen kişilerin sayısı arttı. Öyle ki bunu çikolata satışlarından anlayabiliyoruz. Euromonitor’ün araştırmasına göre dünya çikolata pazarı 2015 yılında önceki yıla göre yüzde 1.5 2016 yılında ise önceki yıla göre yüzde 0.4 daraldı. Pazar büyümekte zorlanırken bir de üstüne Madagaskar’daki fırtınanın vanilya fiyatlarını patlatması çikolata firmalarını zora sokuyor.

Financial Times’ın haberine göre; İsviçreli Barry Callebaut firması ise çikolata pazarını kurtarmak için kolları sıvadı ve ‘yakut’ ismini verdikleri çikolatayı üretti. Yakut çikolata kırmızıya yakın pembe renginden dolayı bu ismi alırken çikolatanın sadece Ekvador, Brezilya ve Fildişi Sahilleri’nde yetişen özel bir kakao türünden yapıldığı belirtiliyor.

Tadanlar çikolatarının tadının yaban mersinine yakın olduğunu belirtiyor.  Çikolata pazarında uzman isimlerden Jean-Philippe Bertschy, “Ürün çikolota pazarında devrim olmayacak ama yeni talep yaratacağı kesin” açıklamasında bulunuyor.

ÖNCÜLERİ LİNDT VE NESTLE

İsviçre dünyada çikolatayı icat eden ülke olarak bilinyior. İlk olarak 19 yüzyılın sonunda arta kalan sütler ve kakao karıştırılarak İsviçre Alpleri’nde sütlü çikolata icat edildi. Ardından ülkeden çıkan Lindt ve Sprungli gibi aileler çikolata üretimini ileri taşıdı. 1930’ların ardından Nestle çikolatada dünya liderliğini eline aldı.

Bertschy İsviçrelilerin yakut çikolataya alışmasının süre alacağını söylüyor.