IKBY’nin geçtiğimiz pazartesi günü düzenlediği referanduma Türkiye dâhil bölgesel aktörlerden sert tepkiler gelirken tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Peki, bölgede neler yaşanıyor. Amaç ve çözüm ne? Irak Türkmen Cephesi lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Akşam Gazetesi’nden Pınar Işık Ardor’un sorularını yanıtladı. 

“İSRAİL’İN BÖLGEDE BÜYÜK PROJELERİ VAR”

Bu bir tiyatroysa oyuncuları belli ve o oyuncular kesinlikle bu işi doğru bir tiyatro olarak gerçekleştirdiler. Maalesef herkes yeni oluşum gibi algıladı. Şu anda bu bölgede İsrail’in büyük projesi var. Özellikle Suriye’yi parçalamak. Bunun yanında Suudi Arabistan’da Katif bölgesi var. Katif bir Şii bölgesidir. Orada bazı sorunlar yaşanıldı. Şii- Sünni sorunu yarattılar orada da. Amaç şu; gizli servisler imkân dâhilinde oraya gelecekler. Ve yine o servisler orada Şii Bölgesi’nden Mekke’ye, Medine’ye, Krallığa karşı o bölgeyi kullanabilirler.

“O GÜÇ TÜRKİYE VE İRAN’I PARÇALAMAK İSTİYOR”

Yine aynı ülke Türkiye’nin, İran’ın içini parçalamak isteyebilir. İran’da ne var? Araplar, Türkler, Kürtler var her şey var orada. İsrail belki de İran’ın yanında da olabilir. Bu gibi meseleleri çok dikkatli gözlemlemeli. İllaki iş başa düşünce herkes dikkate aldı ama daha önce olmalıydı

Şimdi Suriye’de YPG’nin bölgesinİ hazırlayan gizli serviler Irak’ın da içinde Kürt Bölgesi hazırlıyor. Gelecekte İran’ının da 15 yıl sonra Türkiye’nin de içinde bunu yapmak isteyecekler. Biz gözümüzün önünde görüyoruz bunları. 

“ABD, YPG’YE “SEN GEL AL BURAYI” DİYOR”

Telebyad Suriye’nin Türkmen bölgesidir. Ne oluyor orada? Oraya DEAŞ getiriliyor. Türkmenleri çıkartıyorlar Türkiye’ye geliyorlar. Sünni Arapları çıkartıyorlar Rakka’ya gidiyorlar. Sonra ABD orayı bombalıyor. YPG’ye söylüyor ‘sen gel burayı al’ diye. YPG geliyor orayı alıyor. Artık Telebyad bir PKK bölgesi oluyor. Bunlar belli başlı bir projenin adı altında gerçekleşiyor. Aynısı bizim bölgelerimizde oldu.