Büyükşehir sıfatını taşıyan illerde, seçimlerde seçmen ilçe belediye meclis üyelikleri için de oy kullanıyor. Büyükşehir belediye meclisleri de ilçe belediye başkanları ve her ilçe belediye meclislerinin ortalama 4’er üyesinden oluşuyor.

İSTANBU VE ANKARA KAOSA GEBE

İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlığı seçimini kaybetmesine rağmen, ilçe belediyelerinde CHP’ye fark atan AK Parti, büyükşehir belediye meclisine göndereceği üyeliklerde de çoğunluğu elde etti. Bu durumda, CHP belediye başkanlığını kazansa bile, belediye meclislerinde AK Parti’nin çoğunluğu olacağı için, AK Parti’nin onayı olmayan bir kararının alınması mümkün görünmüyor.


AK Parti İstanbul’da 39 ilçenin 24’ünü kazandı. Bu ilde AK Parti’nin 174, CHP’nin 137, MHP’nin ise 6 belediye meclis üyesi kazandığı öğrenildi. Çıkan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu belediye başkanı olsa bile, büyükşehir belediyesinde AK Parti daha fazla meclis üyeliği ile temsil edilecek.

Ankara’da ise 25 ilçenin 19’unu AK Parti kazandı, CHP ve MHP ise 3’er ilçeyi elde etti.  İstanbul’daki belediye meclis üyeliklerine benzer bir durumun Ankara’da da yaşanacak. (Türkiye)